Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Manažer Zlaté tretry: Zrušení atletické sezony by všem hodně uškodilo

Atletický manažer Alfons Juck si myslí, že by případné zrušení celé mezinárodní sezony v roce 2020, pro které se kvůli šíření koronaviru vyjádřil například legendární sprinter Carl Lewis, hodně uškodilo všem aktérům. Snahou všech podle něj v této chvíli je, aby se alespoň v nějaké podobě letní sezona uskutečnila. Nezačne však pravděpodobně dříve než v červenci.

Manažer Zlaté tretry Alfons Juck (vlevo) a Mo Farah
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Juck jako manažer ostravské Zlaté tretry řešil odklad největšího mítinku v Česku z května na 8. září. Většina pořadatelů jarních závodů zatím volí přesun do podzimních měsíců, ale objevily se i úvahy o možném zrušení celé sezony.

"Až postupem času, podle toho, jak se celosvětově bude vyvíjet situace s bojem proti koronaviru, uvidíme a budeme moci více odhadnout, jestli se sezona v nějaké podobě uskuteční, nebo ne. Ale je velká snaha, přání a sen všech, aby se v nějaké podobě zachovala. Protože by to bylo strašně dlouhé období pro všechny a hodně by to uškodilo všem, kteří jsou součástí atletického kolotoče," komentoval Juck.

Významnou roli hrají i závazky, které pořadatelé mají. "Zejména vůči televizním společnostem. Samozřejmě - když nebudou závody, nebude se mít co vysílat." 

V Maďarsku se o víkendu závodilo

Někde, kde není volný pohyb lidí omezený tak striktně jako v Česku, se dokonce i nyní pořádají malé mítinky. "Viděli jsme třeba, že minulý víkend si v Maďarsku kladiváři uspořádali závody, protože splnili normu účastníků vzhledem k maďarským podmínkám," vyprávěl Juck.

Něco podobného by si uměl představit i v Česku, až se současná omezení alespoň trochu uvolní. "Teď mě třeba napadá na Dukle soutěž oštěpařů. Dohromady jich nebude moc, když budou závodit. I s těmi, co budou měřit a tak dále," uvažoval.

Velkým tématem je odložení letních olympijských her v Tokiu a hledání nového termínu. Juck nepovažuje za reálné jarní měsíce, o nichž Mezinárodní olympijský výbor rovněž uvažuje. "Je tam fotbalové Euro už dané (11. června až 11. července 2021), do toho by jistě s olympijskými hrami nešli. Že by si troufli na olympiádu v květnu, to si neumím představit. Je třeba vytvořit nějaký kvalifikační prostor. Z pohledu atletiky by bylo nejlepší, kdyby zůstal zachovaný termín, jako měl být."

Má pochopení pro obtížnou situaci atletů. "Je to těžká situace v tom, že všichni trénovali na rok 2020 se zaměřením na olympijské hry. Tohle se teď zhroutilo. Proto jsou dobré informace co nejdřív, aby věděli, na čem jsou. Aby si mohli udělat nové plány, novou motivaci a novou strategii," uvedl.

Juck o aktuální situaci atletů:

Někteří se budou možná muset částečně zaměstnat, aby přežili tohle období. A samozřejmě k tomu trénovat.

S atlety, o které se jako manažer stará, se snaží být v pravidelném kontaktu. Předává jim informace a povzbuzuje je. V zemích, kde atleti nemají státní podporu ze středisek vrcholového sportu jako třeba v Česku, dostává výpadek příjmů ze startovného a odměn závodníky do svízelné situace.

"Třeba v Karibiku nebo jinde žádná státní podpora není. Ti šťastnější mají smlouvy s výrobci sportovního oblečení, protože ti drží atletiku nad vodou v těchto zemích. Jiní musejí sáhnout do rezerv, pokud je mají. Někteří se budou možná muset částečně zaměstnat, aby přežili tohle období. A samozřejmě k tomu trénovat," popisoval Juck.

Vzhledem k nepředvídatelnému vývoji situace nikdo neví, kdy se začne znovu závodit. Starty pro atlety se nedohadují. "To nemá smysl. Všichni organizátoři řekli, že i když mají termín později, tak proces potvrzování startů je pozastavený," dodal Juck.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články