Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

BLOG: Bradyho krok do neznáma. Legenda ale může Tampě jen pomoct

Šlo to až nečekaně rychle. V úterý ráno amerického času Tom Brady oznámil, že svou 21. profesionální sezonu nezačne v dresu New England Patriots, a ještě do večera bylo známo nové působiště dvaačtyřicetileté legendy. Nová výzva pro "Terrific Toma" má jméno Tampa Bay Buccaneers. Co znamená pro hvězdného veterána přesun z Massachusetts na slunnou Floridu a dokáže pozvednout dlouhodobě nekonzistentní výkony Bucs?

zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Přes zvěsti o zájmu Raiders, Colts, Bears nebo Dolphins se poměrně rychle vykrystalizovali dva hlavní uchazeči. Souboj na dálku mezi Buccaneers a Chargers rozhodlo ve prospěch Tampy pravděpodobně to, že rodina si přála zůstat na východním pobřeží.

A tak před Bradyho rodnou Kalifornií dostala přednost Florida. Do jaké míry k tomu přispěla vedle třicetimilionového víceletého kontraktu i možnost mluvit do dalších hráčských příchodů, o které se v zámoří spekuluje, ví asi jen TB12 sám.

Po dvaceti letech na jednom místě to bude v každém případě pro veterána velký krok do neznáma. Zatímco Patriots byli poslední dvě dekády – i značnou Bradyho zásluhou – skvěle fungující organizací a každoročním favoritem na titul, v Tampě na něj čeká tým, který se podíval do play-off naposledy před třinácti lety. Shodou okolností v sezoně, kdy Brady získal první ze tří svých cen pro MVP ligy.

Tom Brady z New England Patriots ve finále Super Bowlu
zdroj: USA TODAY Sports autor: John David Mercer

Vztah s Patriots se vyčerpal

Co tedy vede podle mnohých nejlepšího quarterbacka historie NFL k tak riskantnímu kroku? Možných odpovědí je mnoho, jistě však mezi nimi nebude chybět respekt. Filozofie Patriots je založena na tom, že každý je nahraditelný, a mnoho opor to v minulosti pocítilo.

Obecně se soudilo, že pro Bradyho to neplatí, ale on sám to v posledních době asi viděl jinak. Zvěsti o sporech nejen mezi hlavním trenérem Billem Belichickem a jeho osudovým svěřencem prosakovaly z klubu už delší čas.

Navíc ačkoliv prodlužoval každý rok na svou úroveň jen průměrnou smlouvu, aby dal klubu možnost investovat i do dalších hráčských postů, na síle kádru zejména na pozicích receiverů se to příliš neprojevovalo.

Ve Foxborough si na přeplácení volných agentů nepotrpí, angažmá Demaryiuse Thomase, Joshe Gordona a zejména Antonia Browna se ukázala jako totální krok vedle a aura Belichicka jako kouče, "co udělá hráče NFL i z prodavače ve Walmartu", rovněž trochu utrpěla.

Patriots navíc nepřivedli žádnou náhradu za Bradyho oblíbeného tight enda Roba Gronkowského, který před rokem ukončil kariéru. Na výhru nad bezzubými Rams v loňském Super Bowlu to ještě stačilo, poslední sezonu ale Pats do play-off dostala vedle lehkého losu zejména obrana a hra speciálních týmů.

Mladí a nadějní Piráti

V Tampě naopak bude nejen lídrem a nikým nezpochybňovanou hvězdou, ale bude mít k dispozici i dostatek ofenzivních zbraní, navíc v dobrém věku a s potenciálem se ještě zlepšovat. Ty by mu měly dát možnost ukázat, že není jen nejlepším dílkem Belichickovy geniální skládačky, ale bez jakýchkoliv debat nejlepším hráčem historie.

Běhovou produkci v Tampě obstarává talentovaný Ronald Jones, na pro Bradyho důležité pozici tight enda jsou k dispozici spolehliví Cameron Brate a O.J. Howard a hlavní síla útoku Bucs tkví v dvojici solidních receiverů Mikeu Evansovi a Chrisi Godwinovi. A když oba dokázali nachytat v poslední sezoně přes 1000 yardů z ruky krále interception Jameise Winstona, co mohou předvést pod taktovkou Bradyho?

Navíc se spekuluje, že Brady by si rád znovu zahrál s Antoniem Brownem, který po loňském zešílení v přímém přenosu aktuálně zpytuje svědomí a rád by ještě někde dostal šanci. Zajímavá jména zůstávají i na trhu i mezi running backy, volný je stále třeba Melvin Gordon (ex-Chargers), bývalý Bradyho spoluhráč Dion Lewis nebo Devonta Freeman, kterého propustila Atlanta. A Buccaneers mají ještě dostatek místa pod platovým stropem.

Na druhou stranu, od dvaačtyřicetiletého veterána se nedá očekávat zdaleka taková vzdušná kanonáda jako v minulosti. Krom toho bude zajímavé sledovat, jak se Bradyho tradiční hra složená z kratších a středních přihrávek adaptuje na styl hlubokých pasů, který svým týmům ordinuje hlavní trenér Bucs Bruce Arians.

Trenér Tampy Bay Bruce Arians
zdroj: USA Today Sports autor: Kim Klement

Nové výzvy, nové limity

Kromě respektu a zajímavé sestavy spoluhráčů v útoku nasměrovala Bradyho na jihovýchod Států možná také neutuchající soutěživost a touha znovu překonávat limity. A co může být větší výzva než mise v týmu, který od posledního postupu do play-off skončil hned osmkrát poslední ve své divizi a od nečekaného vítězství v Super Bowlu před sedmnácti lety nezajímal vyjma Tampy a okolí prakticky nikoho?

Bradyho jistě požene i touha ukázat Patriots, že tím, kdo rozchodem více utrpí, bude jeho dnes už bývalý klub. Nádavkem, jediným quarterbackem, který dokázal vyhrát Lombardiho trofej se dvěma různými týmy, je Peyton Manning. Teď má Brady šanci pokusit se velkému rivalovi vyrovnat i v tomto ohledu. A příští Super Bowl hostí pikantně Tampa.

V NFC South se mu rýsují hned dva souboje s dalším hvězdným veteránem Drew Breesem a jeho New Orleans Saints. A také s Mattem Ryanem, kterému Brady dokázal před třemi lety vyrvat z ruky takřka jistou Lombardiho trofej po svém možná nejlepším zápase v play-off. Ryanova Atlanta se od té doby hledá a Carolina je na začátku velké přestavby, Bucs s Bradym v sestavě se tak oprávněně mohou cítit jako kandidát na play-off.

Na zajímavé protivníky narazí Brady také v mimodivizních utkáních. Na Floridu v sezoně dorazí třeba Packers s Aaronem Rodgersem, Los Angeles Rams a hlavně úřadující mistři Kansas City Chiefs. Blahem se pak jistě tetelí Raiders, protože na jejich zbrusu nový stadion v Las Vegas zavítají na podzim mimo jiné právě Buccaneers.

Radost hráčů Tampy Bay Buccaneers
zdroj: USA Today Sports autor: Kim Klement

Risk je pro Piráty zisk

Co kromě zřetelného posílení pozice quarterbacka přinese Brady Tampě? Buccaneers měli v loňské sezoně třetí nejnižší domácí návštěvnost a v průměru téměř 15 tisíc volných míst každý zápas na Raymond James Stadium.

A hned po oznámení příchodu hvězdného rozehrávače zaznamenali tisíce nových zájemců o permanentky. Zároveň Tampa představí letos nové dresy a dá se očekávat, že rovněž jejich prodej půjde výrazně nahoru.

Z dlouhodobého hlediska samozřejmě není Brady úplně koncepčním řešením. Zejména když nikdo nedokáže odhadnout, jak může vypadat výkonnost na podzim už 43letého quarterbacka, který jen těžko bude hrát na stejné úrovni jako před pěti lety.

Ale k Bucs jednoznačně přitáhne pozornost, po čemž dlouhodobě opomíjený klub zoufale touží. Kombinace nízkých daní z příjmu a šance zahrát si s legendou také udělá z Tampy zajímavou destinaci nejen pro veterány z řad volných agentů.

Zdroj
ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články