Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Brady může Tampu výsledkově posunout, shodují se po přestupu legendy experti

Něco podobného zažil sportovní svět, když Ray Bourque na sklonku kariéry zamířil za Stanley Cupem z Bostonu do Colorada nebo když Michael Jordan podruhé ohlásil návrat na palubovky NBA, ale namísto Chicaga oblékl dres Washingtonu. Ano, pokaždé se jednalo o trochu jiný případ a důvody, ale dopad na fanoušky byl stejný.

Tom Brady
zdroj: USA Today Sports autor: Bob Donnan

Museli vstřebat něco nepředstavitelného. Že dlouholetá ikona daného sportu změnila působiště. To teď platí v případě Toma Bradyho. Nejúspěšnější quarterback historie, vítěz rekordních šesti Super Bowlů, opouští New England Patriots. Dvě dekády fungující spolupráce s trenérem Billem Belichickem totiž dostala tak velké trhliny, které už nešlo zacelit.

Na tom, že rekordní mistrovskou dynastii Patriots stvořilo spojení geniální trenérské mysli Belichicka a nesporný talent a vůdcovské schopnosti Toma Bradyho, se shodnou všichni, kdo sledují NFL. Lidé obeznámení se situací uvnitř organizace Patriots pak ale zároveň zmiňují, že za současným rozkolem lze hledat hlavně to, že Brady chtěl mít kolem týmu výraznější slovo a Belichick naopak nehodlal ustoupit ze svého armádního vedení. 

Novinář Albert Breer ze Sports Illustrated popsal nastalou situaci u Patriots takto: "Proč nebylo možné udržet nejúspěšnější spojení hráče a trenéra v historii ligy? Brady se chtěl k Patriots vrátit a Belichick by byl pro. Jenže každý trval na svých podmínkách a nebyl ochotný ustoupit. Takhle Belichick dělal byznys 20 roků a Brady už byl po letech určitého napětí prostě stran vyjednávání mnohem méně trpělivý."

Brady tak v určitém ohledu následuje svého dlouholetého rivala Peytona Manninga, který byl ale za zcela jiných okolností vyměněn na konci kariéry z Indianapolisu do Denveru, se kterým získal svůj druhý Super Bowl. Mimochodem není od věci zmínit, že právě Manning je jediným quarterbackem historie NFL, který získal Super Bowl se dvěma týmy. Navíc příští finále se hraje právě v Tampě a žádný tým nikdy předtím nehrál o titul na svém stadionu. Další výzva pro hráče, kterému v srpnu bude 43.

Podívejte se na rekapitulaci kariéry Toma Bradyho:

NFL se tak pro novou sezonu otevírá velký a divácky atraktivní příběh. Utkání Tampy se velmi pravděpodobně objeví v hlavních vysílacích slotech. Také návštěvnost domácích zápasů Buccaneers rozhodně vzroste a nelichotivá statistika patnácti tisíc volných míst na zápas vezme za své.

Jaké ohlasy Bradyho odchod vyvolal, jak si poradí v novém působišti a čeká teď Patriots těžký osud? Tři hlavní aspekty Bradyho ságy popsali webu ctsport.cz oslovení experti - novinář Matěj Hejda a wide receiver Prague Black Panthers a také komentátor NFL Jan Štiegler.

Bradyho odchod:

Hejda: "Situace se začala lámat koncem sezony. Kvalita týmu Patriots nedosahovala té z předchozích let. Hlavně v útoku. Člověk, který šestkrát vyhrál Super Bowl, ho chce pochopitelně vyhrát i posedmé. Nejspíš Brady viděl, že šance získat sedmý Super Bowl byla u Patriots malá. Nemají teď prostředky na pořádné hráče. Zároveň ze všech stran slyšel, že za úspěchy Patriots může hlavně trenér Bill Belichick, a nejspíš chtěl dokázat, že na to má i bez něj."

Štiegler: "Jako fanoušek jsem věřil, že Brady dohraje kariéru v dresu Patriots. Po 20 sezonách v jednom týmu je zvláštní ho vidět v jiném dresu, i když i takové příklady člověk z historie zná. Je to možná největší přestup, jaký se kdy v NFL odehrál. Jde o šestinásobného vítěze Super Bowlu. Není to blesk z čistého nebe. Už se o tom poprvé začalo diskutovat v roce 2016, kdy za něj při trestu v rámci aféry Deflategate zaskakoval na čtyři zápasy Jimmy Garoppolo."

Tom Brady s trenérem New Englandu Billem Belichickem
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Nová destinace Tampa:

Hejda: "Nemyslím, že by s příchodem Bradyho byla Tampa rázem favoritem na Super Bowl. Mají velmi kvalitní recievery – Mikea Evanse, Chrise Godwina nebo tight end O.J. Howarda. Ofenzivní linie ale rozhodně nepatří k těm nejlepším a ani obrana není moc kvalitní. Jsem zvědavý na spojení s trenérem Brucem Airansem, který už trénoval velké hvězdy. Podle mě i tahle spolupráce mohla být pro Bradyho lákavá."

Štiegler: "Brady je sice rekordmanem na pozici quarterbacka, ale už není rozhodně nejlepším hráčem NFL. S Tampou ale může dosáhnout na slušný výsledek. Jde o to, jak se etabluje na nový systém a nový tým."

Co bude s Patriots?

Hejda: "Patriots si dokážou poradit. Mistrovská dynastie asi skončí, ale bude to pořád jeden z nejlepších týmů soutěže. Bill Belichick má skvělý systém a vždy pro něj dokáže najít vhodné hráče tak, aby to Patriots fungovalo."

Štiegler: "In Bill we trust. Nic jiného nám nezbývá. Belichick si s kádrem určitě dokáže poradit, i když těžko říct, jestli s někým najde tak dokonalou symbiózu, jako měl s Bradym. On byl skvělý lídr a takové ideální pojítko mezi hráči, kteří ho hluboce respektovali, a trenérem."

Zdroj
ČT sport, Sports Illustrated [Sports Illustrated

Hlavní zprávy

Nejčtenější články