Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Cechlová se raduje z olympijského bronzu. Po devíti letech

Praha - Atletka Věra Cechlová se po devíti letech dočkala olympijské medaile. Diskařka  převzala z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala v Praze bronzový kov z her v Aténách v roce 2004, který jí připadl po loňské dodatečné diskvalifikaci Bělorusky Iriny Jatčenkové. Česká výprava tak včetně "čerstvého" bronzu Cechlové získala v Aténách dohromady devět medailí - jednu zlatou, tři stříbrné a pět bronzových.

Česká diskařka Věra Cechlová s bronzovou olympijskou medailí
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Dojaté Cechlové tekly po tvářích slzy dojetí. "Budu s ní spát. Nevím, jestli bude úplně na krku, ale na nočním stolku určitě," usmála se Cechlová a bronzový originál aténské medaile přitom laskala v ruce. "Je to velké zadostiučinění, velice emotivní a nepopsatelné. Vždycky to byl můj největší sen, získat jakýkoli kov na olympijských hrách," řekla.

Od bronzu Jatčenkové dělilo Cechlovou v Aténách po výkonu 66,08 metru pouhých devět centimetrů. Loňské laboratorní testy aténských vzorků ale Bělorusce prokázaly užití anabolických steroidů, v prosinci přišla diskvalifikace a po květnovém rozhodnutí MOV o udělení medaile se Cechlová konečně dočkala.

Je nám líto, video expirovalo.
Cechlová se po devíti letech dočkala medaile z Atén

Závod si vezme do hrobu

Okamžiky medailového vyhlášení na olympijském stadionu Cechlové už nikdo nevrátí. Tehdy byla zklamaná, že s Jatčenkovou prohrála tak těsným rozdílem. "Byla jsem kousíček za medailí. Ten závod si vezmu do hrobu, na to nejde zapomenout. Bylo úžasné, co se mi tam povedlo, kolik jsem na ty podmínky hodila. Jen mi vadí, že jsem neměla tu pozávodní atmosféru, těžce jsem se s tím smiřovala," vzpomínala.

Medaile je úplně nová. Jatčenková sice cenný kov vrátila, ale Mezinárodní olympijský výbor se rozhodl udělit české diskařce nepoužitý exemplář s vyrytým názvem disciplíny. Cechlová obdržela i oficiální diplom.

K olympijskému cennému kovu dostane Cechlová od ČOV i odměnu 300 tisíc korun a dalších 80 tisíc pro realizační tým. Cechlovou v době aténské olympiády trénoval Josef Šilhavý, s nímž začala spolupracovat v roce 1999. Šilhavý obdržel medaili ČOV 'Tibi Gratias' (Tobě děkuji).

Litoměřická rodačka Cechlová, která si nechala na levou lopatku vytetovat pět kruhů, má s olympijskou medailí doma tři cenné kovy z vrcholných událostí a všechny bronzové. Třetí byla na ME do 23 let v roce 1999, na stejné pozici skončila i na mistrovství světa v Helsinkách v roce 2005. Mistryní republiky v disku se manželka zápasníka Jakuba Cechla stala devětkrát.

Po sezoně se vrhne na trénování

Cechlová už ví, co bude dělat v budoucnu. Už nyní se věnuje trénování a chtěla by v tom pokračovat. "Byla bych hrozně ráda, kdybych se nadále mohla věnovat atletice a předávat svoje zkušenosti buď jako trenérka, nebo mám různé nápady. Třeba sportovní tábory. Všechny nápady směřují ke sportu, k atletice, té jsem zasvětila život a nechtěla bych tomu po kariéře zavřít dveře," řekla.

Čtyřiatřicetiletá Cechlová je druhou českou sportovkyní, která se zpětně dočkala olympijské medaile. Před ní získala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová dvě stříbra z olympiády v Salt Lake City 2002 po dopingu Rusek Larisy Lazutinové a Olgy Danilovové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články