Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Cechlová se medaile dočká do dvou měsíců

Praha - Maximálně dva měsíce by prý měla trvat procedura dodatečného udělení bronzové olympijské medaile pro českou diskařku Věru Cechlovou. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) poslal běloruské straně žádost o vrácení cenného kovu, o který kvůli dodatečnému pozitivnímu dopingovému testu přišla Irina Jatčenková, původně třetí žena z Atén 2004. Do sídla Českého olympijského výboru přišel ve středu večer oficiální dopis, že bronzovou medailistkou se stává Cechlová.

Věra Cechlová
zdroj: Isifa

"Vznesli jsme ráno dotaz na MOV, jak to bude s medailí, a prý by to měla být formální procedura, která by měla trvat jeden až dva měsíce," řekl mluvčí ČOV Alexander Kliment.

Z Běloruska by medaile měla přijít do sídla MOV, který ji přepošle do sídla ČOV. "Záleží ale také na tom, jestli bude Jatčenková trucovat, nebo ne," upozornil Kliment na možné zdržení. Případ dodatečného udělení medaile je ryze v režii ČOV, Český atletický svaz nebude v tomto případu podnikat žádné kroky.

Cechlová na olympiádě v Aténách hodila 66,08 metru a skončila právě za Jatčenkovou čtvrtá o devět centimetrů. Závod tehdy vyhrála Ruska Natalja Sadovová (67,02), která během kariéry měla dopingový škraloup dokonce dvakrát.

Zpětného udělení olympijských medailí ze Salt Lake City 2002 se dočkala v listopadu 2003 také běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která se kvůli dopingu Larissy Lazutinové posunula kupředu ve dvou závodech na druhé a třetí místo. Dodatečný bronz se ještě o rok později změnil na stříbro kvůli dopingu další Rusky Olgy Danilovové. Tři čtvrtě roku musela počkat na cenný kov také čtvrtkařská štafeta žen, která byla kvůli dopingu Jamajčanek dodatečně třetí na HMS v Dauhá 2010.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články