Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Atleti budou ve Zlíně bojovat o tituly i o letenky do Tokia

Tituly i limity na olympiádu v Tokiu. To bude ve hře na víkendovém národním šampionátu atletů ve Zlíně. Národní mistrovství jsou důležitá pro světový žebříček, z něhož se budou doplňovat atleti k závodníkům se splněným mezinárodním limitem. Z disciplín na stadionu v Česku mají limit Světové atletiky jen čtyři závodníci. Ostatní reprezentanti musejí spoléhat na žebříček, takže se představí ve svých hlavních disciplínách. Šampionát můžete sledovat v přímém přenosu v neděli od 15 hodin na ČT2 a na webu ctsport.cz.

Pavel Maslák
zdroj: Reuters autor: Lukasz Szelag

Zejména na dráze se čekají kvalitní souboje. O druhý titul na 400 metrů se bude pokoušet Pavel Maslák, který na domácích mistrovstvích obvykle běhal dvoustovku. Českému rekordmanovi ale vyrostla zdatná konkurence, na kterou začátkem června při Odložilově memoriálu nestačil.

Odvetu za loňský šampionát nabídne čtvrtka žen. Titul obhajuje Barbora Malíková, která by musela k postupu na OH zaběhnout ostrý limit 51,35 sekundy. Tomuto výkonu se v Kladně na desetinu přiblížila Lada Vondrová, která tak má šanci na kvalifikaci přes žebříček.

Na čtrnáctý titul bude v oštěpařském sektoru útočit světová rekordmanka Barbora Špotáková. Dvojnásobné olympijské šampionce ale bude stát v cestě domácí jednička Nikola Ogrodníková. O Tokio bude usilovat finalistka posledního ME i MS Irena Gillarová. Ta má zatím dobré postavení ve světovém žebříčku, ale potřebuje splnit český svazový limit stanovený na 59 metrů. Letos ještě nezávodila.

Na návrat po více než měsíční závodní pauze se chystá oštěpařský vicemistr světa z roku 2017 Jakub Vadlejch, který startoval naposledy 19. května na Zlaté tretře. Tam navzdory problémům s třísly potvrdil svou účast v Tokiu. K té má blízko i Vítězslav Veselý, který by ve Zlíně potřeboval nejlépe titul a vylepšení sezonního maxima 82,63 metru.

Rychlé časy s olympijskou vidinou slibují obě patnáctistovky. Mezi ženami vyhlížejí cestu do Japonska Kristiina Mäki, Diana Mezuliáníková a Simona Vrzalová. Ta ještě nemá zaběhnutý český limit 4:11. V mužském se na hranici postupu pohybuje Filip Sasínek, který bude čelit Janu Frišovi a kometě této sezony Adamu Dvořáčkovi, který byl o víkendu překvapivě druhý na první lize ME družstev.

Na osmistovce jsou ve hře o olympijské hry Filip Šnejdr a Lukáš Hodboď. Do jejich očekávaného duelu mohou zasáhnout další závodníci včetně Tomáše Vystrka, který překvapivě vyhrál halové mistrovství republiky.

Kromě nedělního přenosu na ČT2 a ctsport.cz můžete celý program sledovat prostřednictvím streamu na facebookových stránkách Česká atletika.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články