Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Video v lize, ale jen někde. Je to neregulérní, říká bývalý rozhodčí a trenéři přitakávají

Pokrok nezastavíš. Lidé jsou omylní, a proto si vymysleli přístroje, aby jejich nedostatky hlídaly. Do fotbalové ligy se dostalo video. Má pomoci hlídat regulérnost soutěže. Jenže - je regulérní, že v lize, v níž jde o velké peníze, většinu zápasů hlídají jen rozhodčí, a jen pár zbylých video, které chyby téměř vylučuje. Takže, když sparťan Štetina falouval v závěru derby se Slavií, přišla po zásahu videorozhodčího penalta. Jenže když Šural zahrál proti Jablonci rukou a poté padl druhý gól Sparty, rozhodčí to neviděl, a když padl Tetteh z Bohemians ve vápně Slovácka, taky se nedělo nic. Video nebylo.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Takže se zdá, že méně je někdy více. Například bývalý mezinárodní rozhodčí Pavlín Jirků nechodí kolem horké kaše. "Je to neregulérní," říká jasně. "Například Liberec to potkalo dvakrát a dvakrát jim to nepomohlo. Video tam neměli," konstatuje a hned dodává, že video je dobrá věc, že je třeba jít s dobou, ale aby byla liga skutečně regulérní, mělo by být všude. "Vím, že je to strašně drahé, ale takhle je to nespravedlivé," dodává.

Strůjce jablonecké jízdy, trenér Petr Rada, má podobný názor. "Mělo by to být: všichni nebo nikdo," říká bývalý reprezentant, který zná fotbal ze všech stran. Stejně jako Jirků není moc rád, že se těžiště rozhodování přenáší mimo hřiště.

"Rozhodují prakticky lidi, co sedí u toho videa, nerozhoduje rozhodčí," říká, ale bere to jako fakt. "Ať to ale mají všichni. Pokud to chceme zavést, tak ať je to všude. A jestli nechceme, tak ať to není nikde," dodává s tím, že ví, že je to velice nákladné.

"Ti, na jejichž zápasech to není, se budou cítit ukřivdění," dodává. Vrátil se k ruce Šurala před druhým gólem, který inkasoval Jablonec na Spartě. "Tohle měl rozhodčí vidět, neříkám, jak by ten zápas nakonec dopadl, ale mohl být zajímavější," tvrdí Rada.

"A nebo, když to nemůže být všude, tak ať video hlídá jen jestli padl gól. To by tak náročné nebylo a mohlo by to být na všech ligových stadionech," uvažuje nahlas. "Jde o hodně: Všichni, nebo nikdo," končí debatu zkušený kouč.

Jabloneckou jarní neporazitelnost zrušila v posledním kole Sparta, která tak zůstala jediným neporaženým týmem druhé části sezony. Za tím stojí také nový kouč a bývalý reprezentant Pavel Hapal. A ani on nesdílí bezuzdné nadšení pro videokontrolu jen některých zápasů.

"Jsem rozhodně pro video, ale za určitých podmínek. Teď to beru jen jak záběh - zkušební provoz. Je jasné, že tu jsou porodní bolesti, musí se to všechno vychytat," vysvětluje.

Hapal by chtěl udělat přesné mantinely, které situace posuzovat a které ne. "Protože teď jich je moc," tvrdí s tím, že jestli míč přešel brankovou čáru a jestli má být penalta, nebo ne, by určitě nechal. "Spousta hráčů se snaží penaltu přisimulovat," dodává. A že se zkouší hned za pochodu a v lize? "Někde se to holt vyzkoušet musí a pak se rozhodne, jestli video ano, nebo ne."

Jirků má jiný názor: "Zkoušel bych to v nižší soutěži a do ligy bych to dal, až by to bylo pro všechny."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články