Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Šéf rozhodčích Busacca: Dobrý sudí by měl použít video jen jednou v utkání

Šéf komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca je přesvědčen, že dobrý sudí by měl s výjimkou ofsajdů využít pomoci videa maximálně jednou za zápas. "Cokoliv jiného by znamenalo, že nepracujeme správně," prohlásil během přípravného kempu před světovým šampionátem v Rusku.

Massimo Busacca
zdroj: AP autor: Maurizio Degl\'Innocenti

Videorozhodčí funguje v různých formách už ve 40 světových ligách včetně české nejvyšší soutěže a FIFA nedávno potvrdila jeho využití na letním mistrovství světa v Rusku. Podle statistik Mezinárodní pravidlové komise IFAB stoupla přesnost verdiktů sudích zásluhou videa na 98,9 procenta, přesto má technologie řadu odpůrců.

Jedním z hlavních argumentů je její příliš časté využívání, s čímž Busacca nesouhlasí. "Stejně jako všichni ostatní, ani rozhodčí nemají rádi, když jim někdo řekne, že udělali chybu a aby se šli podívat na monitor," uvedl na soustředění ve Florencii, kde připravuje sudí na světový šampionát.

Busacca zdůraznil, že i když chybu opraví video, FIFA ji přesto zaznamená. "Neznamená to, že když váš omyl napraví video, budete delegován na další zápas," upozornil devětačtyřicetiletý Švýcar, který během patnáctileté kariéry rozhodčího odřídil finále Ligy mistrů v roce 2009 a zapískal si i na dvou mistrovstvích světa.

Přestože FIFA potvrdila zavedení videa na MS teprve nedávno, vše je podle rodáka z Bellinzony připraveno. "Za poslední dva roky jsme na turnajích a seminářích odpracovali neuvěřitelné množství hodin," zakončil Busacca.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články