Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

WADA: Na ruský antidoping by měli dohlížet zahraniční experti

Moskva - Světová antidopingová agentura (WADA) chce, aby na obnovu antidopingového systému v Rusku dohlíželi tři zahraniční experti. Jeden z nich by měl usednout v novém vedení národní agentury RUSADA, jež má po listopadové zprávě WADA o státem řízeném dopingu zastavenou činnost.

Sportovní laboratoř v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

"RUSADA čeká ještě hodně práce, aby mohla být zase považována za vyhovující," uvedl generální ředitel WADA David Howman. "Díky nezávislým zahraničním expertům bude moci WADA monitorovat situaci a posoudit, zda byly splněny podmínky, které ochrání práva čistých sportovců a které pomohou znovu nastolit důvěru v ruský antidopingový program."

Vedle tria dohlížitelů se budou zahraniční experti podílet i na samotném testování sportovců. To by měla po dobu suspendace RUSADA provádět Britská antidopingová agentura UKAD, kterou WADA oslovila. Obě agentury jsou blízko podpisu smlouvy.

Světová antidopingová agentura WADA
zdroj: ČTK/AP autor: LAURENT GILLIERON

Ruští atleti v současnosti nesmějí kvůli podezření ze systematického dopingu startovat v mezinárodních soutěžích. I kdyby byla suspendace zrušena včas, aby se mohli zúčastnit olympijských her v Riu de Janeiro, musí být atleti před závody minimálně třikrát testováni.

Poradkyně ruského ministra sportu Vitalije Mutka Natalija Želanovová řekla, že by ruští a britští antidopingoví experti mohli zahájit spolupráci v únoru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články