Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Rok 2016 na palubovkách: Návrat Krále, Satoranský mezi hvězdami a "ukradená" kasa

Olympijský rok 2016 byl nabitý událostmi i v míčových sportech. Tomáš Satoranský odešel z euroligové Barcelony do Washingtonu a dal tak basketbalovým fanouškům další pádný důvod sledovat zámořskou NBA. LeBron James definitivně splatil dluh rodnému Ohiu, když s Clevelandem vybojoval první mistrovský titul po 46 letech. Volejbalisté řešili trenérské změny i chybějící miliony na svazových účtech, házenkáři zas hledali recept na úspěch bez pomoci Filipa Jíchy. A florbalisté se dva roky před domácím MS přesvědčili, že chtějí-li v Praze získat další světovou medaili, budou muset přidat.

Tomáš Satoranský brání LeBrona Jamese
zdroj: ABACA

Po dvou letech se do světa NBA vrátila česká stopa. Tomáš Satoranský sice v březnu prodloužil o čtyři roky smlouvu s euroligovou Barcelonou, už v tu chvíli ale bylo zřejmé, že jeho další kroky povedou za oceán. Stejně jako jeho předchůdce a reprezentační spoluhráč Jan Veselý vstoupil český rozehrávač na palubovky nejlepší soutěže světa v dresu Washingtonu.

Satoranský prožil s Wizards povedenou přípravu, dostával prostor na hřišti a zaujal řadou pěkných akcí včetně povedeného souboje s LeBronem Jamesem. Jenže první třetina základní části "Kouzelníkům" příliš nevyšla. Od úvodu sezony se pohybují mimo příčky zajišťující play-off a v takové situaci není příliš možností pro zkoušení nováčků.

Tomáš Satoranský v akci
zdroj: Reuters autor: Reinhold Matay

Prostor v rotaci Washingtonu se tak Satoranskému výrazně snížil a v prosinci dokonce do několika utkání nezasáhl vůbec. Právě týmové neúspěchy do jisté míry poznamenaly i předchozí angažmá Veselého v hlavním městě USA. Wizards se znovu podívali do play-off až poté, co bylo české křídlo v průběhu sezony 2013-2014 vyměněno do Denveru.

Právě druhý z hvězdných českých basketbalistů se po návratu do Evropy před dvěma lety znovu dostal do herní pohody. Veselý patřil v minulé sezoně k tahounům Fenerbahce, které dovedl až do finále Euroligy. V něm sice turecký klub prohrál v prodloužení s CSKA Moskva, skvělé výkony během celé sezony ale Veselého vynesly až do nejlepší sestavy celé soutěže.

Na formu sehrané dvojice spoléhal i reprezentační trenér Ronen Ginzburg v mimořádně těžké olympijské kvalifikaci v Bělehradě. Český tým po úvodní porážce s Lotyšskem zabral proti Japonsku a vybojoval si postup do semifinále turnaje, ze kterého se do Ria kvalifikoval pouze vítěz. Tam ale bylo nad síly Čechů domácí Srbsko, pozdější finalista olympijských her.

V Riu podle očekávání dominovaly oba americké výběry, byť ten mužský se musel obejít bez řady hvězd včetně Stephena Curryho a LeBrona Jamese, kteří za sebou měli velmi náročné play-off NBA. Dvojice rodáků z Ohia se proti sobě postavila znovu po roce ve finále soutěže a tentokrát se radoval Cleveland, jemuž se stejně jako loni Golden State podařil obrat v sérii. Cavaliers prohrávali proti nejlepšímu týmu základní části už 1:3 na zápasy, nezastavitelný James ale nakonec dovedl svůj klub k historickému titulu.

Sport
zdroj: ČT4

Obhájit vítězství se nepodařilo ani basketbalistkám USK v Eurolize. Vysokoškolačky sice dokázaly přes italské Schio podruhé za sebou projít až do Final Four nejlepší ženské soutěže starého kontinentu, v něm ale nejprve v repríze loňského finále nestačily na ruský Jekatěrinburg a poté ani v souboji o třetí místo na Fenerbahce.

Stejně jako Nymburk v NBL ale Pražanky naprosto dominovaly v domácí soutěži, kde za celou sezonu ani jednou neprohrály a ve finále přehrály Nymburk jednoznačně 3:0 na zápasy. Na druhé straně pokračoval úpadek brněnských Žabin. Ty loni poprvé po 21 letech chyběly v semifinále play-off, letos čtrnáctinásobné české mistryně do vyřazovací části nepostoupily vůbec. S pozicí hlavního trenéra se poté rozloučil architekt úspěchu brněnského klubu, jednasedmdesátiletý Jan Bobrovský.

Miguel Ángel Falasca
zdroj: cev.lu

Poměrně turbulentní rok má za sebou český volejbal. Oba reprezentační výběry vyměnily své trenéry, mužský výběr převzal po Zdeňku Šmejkalovi Španěl Miguel Ángel Falasca a postoupil s ním na evropský šampionát. Totéž se podařilo i českým ženám, byť až po barážovém souboji se Slovenskem. Po neúspěchu v kvalifikační skupině nečekaně odstoupil německý kouč Alexander Waibl, který přitom reprezentaci žen vedl pouhých 7 měsíců. Volejbalistky dovedl z baráže na ME jeho asistent Zdeněk Pommer.

Český volejbalový svaz nemusel během roku řešit jen sportovní problémy. Jeden ze zaměstnanců ekonomické sekce zpronevěřil téměř 20 milionů ze svazových účtů a finanční prostředky čítající čtvrtinu ročního rozpočtu ČVS padly za oběť jeho závislosti na automatech. Pro volejbalový svaz šlo o citelnou ránu, financování sportu ale podle předsedy ČVS Zdeňka Haníka ohroženo nebylo.

V domácích soutěžích vybojovali znovu prvenství oba loňští mistři. V podání prostějovských volejbalistek šlo vcelku o rutinní záležitost a trenér Miroslav Čada zakončil svou misi na Hané ziskem osmého titulu za sebou. To Liberec se musel na cestě za obhajobou popasovat s Brnem v šestizápasové bitvě. Brňané se stali překvapením sezony, když v semifinále překvapivě vyřadili favorizovaný Jihostroj České Budějovice, který tak v boji o zlato po pěti letech chyběl.

Házenkáři Plzně
zdroj: ČTK/Němeček Pavel

Stejně jako v basketbalu i volejbalu, ani v házené nenastala na piedestalech pro mistry žádná změna. Extraligu vyhráli potřetí za sebou házenkáři Plzně, mezi ženami se radovali mostečtí Černí Andělé dokonce už počtvrté v řadě. Česko-slovenskou interligu žen ovládly stejně jako v předchozích dvou letech slovenské Michalovce, mužská podoba soutěže by se měla znovu rozeběhnout příští rok.

Pro reprezentační sezonu házenkářů byly do značné míry určující souboje s Makedonií. Neoblíbený balkánský soupeř nejprve svěřence Jana Filipa a Daniela Kubeše připravil v červnové baráži o účast na mistrovství světa. Češi přitom úvodní domácí zápas vyhráli o šest branek 28:22, v odvetě pak k postupu chyběl jediný gól.

V podzimní kvalifikaci na ME si ale český tým spravil chuť, díky dobrému ofenzivnímu výkonu a skvělým zákrokům brankáře Galii vyhrál 35:28 a v těžké skupině s Islandem a Ukrajinou si udržel reálnou šanci na postup. V obou případech se národní celek musel kvůli problémům s kolenem obejít bez dlouhodobě nejlepšího českého hráče Filipa Jíchy.

České házenkářky se radují z vítězství nad Maďarskem
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Milosrdný nebyl los ani k českým ženám na mistrovství Evropy. Ze skupiny s Dánskem, Černou Horou a Maďarskem ale dokázaly reprezentantky postoupit zásluhou úvodního vítězství nad posledně jmenovaným soupeřem. To se ukázalo pro další průběh turnaje jako velmi důležité, Češky si přenesly do čtvrtfinálové skupiny dva body, a ačkoliv na turnaji nevyhrály žádný další zápas, stačilo jim to na konečné desáté místo.

Nadějný výběr trenéra Jana Bašného ale s výjimkou závěrečného zápasu s pozdějšími mistryněmi Evropy z Norska hrál se všemi soupeřkami vyrovnanou partii a o šanci na výhru přišel většinou až v úplném závěru zápasu.

Finská radost a český zmar
zdroj: LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Vrcholnou akci v podobě mistrovství světa měli letos v kalendáři i čeští florbalisté. Ti sice na turnaji zvládli nevyzpytatelnou základní skupinu s Norskem a domácím Lotyšskem, jinak ale potvrdili neúspěšný trend celého reprezentačního cyklu, během kterého nedokázali porazit ani jeden tým ze světové špičky. Proti pozdějším mistrům světa Finům přitom drželi svěřenci Radima Cepka do poslední minuty nerozhodný výsledek a Švýcarsko v souboji o bronz většinu zápasu přehrávali.

Tradiční superfinále v pražské O2 areně přineslo dva souboje Chodova a Vítkovic. Zatímco mezi ženami se radovaly Moravanky a v nájezdech překazily Chodovu sen o obhajobě domácího titulu, mezi muži slavili poprvé v historii bílomodří. Vítkovice přitom ve čtvrtfinále vyřadily loňské mistry ze Střešovic a následně také silnou Mladou Boleslav, v dramatickém posledním duelu sezony ale uspěl Chodov zásluhou trefy Ondruška z 58. minuty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články