Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Momenty roku 2016: Biatlonový Super Bowl, zlatý Krpálek či nečekaný rekord

Sportovní rok 2016 byl znovu doslova nabitý událostmi, velkými vítězstvími, šokujícími porážkami i emotivními okamžiky. Připomenout si je všechny asi není možné, pojďme se tak s končícím rokem ohlédnout alespoň za některými momenty, které by neměly zapadnout...

Vítězný rituál islandských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Vítězná oslava po vikingsku

Nový formát mistrovství Evropy ve fotbale měl sice řadu kritiků, poukazující na sníženou kvalitu turnaje, většina nováčků na Euru však rozhodně nezklamala. Zaujali Severní Irové i Maďaři, skvělí Velšané to s Garethem Balem dotáhli až na bronz, možná nejvíc ale ve Francii překvapili Islanďané.

Vyslanci malého ostrovního národa se na své první velké akci nezalekli ani pozdějších mistrů Evropy Portugalců v čele s Ronaldem, ani hrdého Albionu, kterému v osmifinále připravili další hořkou porážku. A právě závěrečná mrazivá děkovačka s fanoušky po vítězství nad Anglií patří k nezapomenutelným okamžikům celého Eura.

Je nám líto, video expirovalo.
Islandské oslavy po výhře nad Anglií

Bakoš vystřelil Tygrům Masarykův pohár

Ve dvou z předcházejících tří sezon hráli hokejisté Liberce jen play-out, poslední ročník ale Bílým Tygrům vyšel náramně. Severočeši pod trenérem Filipem Pešánem předváděli skvělý hokej, suverénně vyhráli základní část a ve finále přehráli pražskou Spartu 4:2 na zápasy. O historickém titulu Tygrů rozhodl ve druhém prodloužení šestého duelu slovenský útočník Martin Bakoš, pro kterého to byl první bod ve finálové sérii. 

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Sparta - Liberec: Bakoš - 1:2 (86. min.)

Zlato pro mrtvého kamaráda

Před odjezdem do Brazílie se Lukáš Krpálek zastavil u pomníku svého kamaráda Alexandra Jurečky. Nadějný judista se loni utopil při potápění na italském jezeře Lago di Garda a Krpálek slíbil, že mu z Ria přiveze olympijskou medaili. A přivezl rovnou tu nejcennější, jediné české zlato z letošních Her.

Ve finále přemohl Ázerbájdžánce Elmara Gasimova na ippon a po životním zápase neskrýval slzy dojetí. "Poslední dva zápasy jsem žil ve vidině, že tu medaili vybojuju pro Sašu. Bylo by to pro mě mnohem těžší, kdybych neměl takový tah a touhu to vybojovat pro něj," přiznal po finále Krpálek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Finále v judu Krpálek - Gasimov

Biatlonový Super Bowl na Vysočině

Doma má olympijské medaile i velký křišťálový globus za vítězství ve Světovém poháru, nejemotivnější zážitek kariéry ale čekal biatlonistku Gabrielu Koukalovou na domácím sněhu v Novém Městě na Moravě. Její triumf v závodě s hromadným startem před 35 tisíci fanatických diváků patří bezesporu k největším momentům sportovního roku.

"Říkám si, jestli ještě stojí za to jet vůbec na olympiádu příští rok. Tohle je daleko víc," připustila Koukalová. Pokud se potvrdí spekulace, podle kterých po olympijských hrách v Pchjongčchangu ukončí kariéru, tak lepší rozlučku s domácím publikem si asi nemohla přát. 

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný finiš Gabriely Koukalové v Novém Městě na Moravě

Za rekordem z poslední dráhy

Měl to být velký souboj mezi předchozími olympijskými šampiony Kiranim Jamesem a LaShawnem Merrittem, ale nakonec se ve finále běhu na 400 metrů v Riu radoval ten třetí vzadu, lépe řečeno vpředu. Jihoafričan Wayde Van Niekers totiž vybíhal do závodu z nevýhodné krajní dráhy, takže měl všechny soupeře za sebou a nemohl sledovat, jak běží. To mu ale nevadilo - na své životní čtvrtce se dokázal zlepšit o 45 setin a časem 43,03 vymazal z historických tabulek 17 let starý zápis legendárního Michaela Johnsona.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord Van Niekerka v běhu na 400 metrů

Tři na druhém místě

Rozlučkový individuální závod Michaela Phelpse v Riu se zapsal do historie trochu jinak, než se všeobecně očekávalo. Americké plavecké legendě a nejúspěšnějšímu olympioniku historie totiž překazil zlatou derniéru jednadvacetiletý Joseph Schooling. Ten zvládl motýlkářskou stovku v novém olympijském rekordu 50,39 a vybojoval pro Singapur první zlato v historii. Phelps pak v unikátním finiši dohmátl ve stejném čase jako další favorité Chad Le Clos z JAR a Maďar László Cseh a všichni se tak podělili o stříbrnou medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavecké finále mužů – 100 m motýlek

Vysvobození pro prokletý klub

V létě dovedl LeBron James svůj Cleveland k premiérovému titulu v NBA, druhý triumf během jednoho roku však obyvatelům města v americkém Ohiu sportovním osudem dopřán nebyl. Byť k tomu nebylo daleko, místní Indians byli ve finále MLB jediný zápas od vítězství ve Světové sérii. Jenže hráči Chicaga Cubs průběh série otočili a po výhře 8:7 v nastavené směně rozhodujícího duelu v Clevelandu se mohli radovat z ligového prvenství po neuvěřitelných 108 letech. Jeden z největších příběhů v americkém sportu tak došel ke svému šťastnému konci.

Rodina je víc než sport

Světová série triatlonistů vyvrcholilo málo vídaným dramatem. Vyčerpaného Brita Jonathana Brownleeho dovedl v závěrečném závodu do cíle jeho bratr Alistair. Šestadvacetiletý Jonathan těsně před cílem vedl, v horkém a vlhkém počasí mexického Cozumelu však začal kolabovat. Dvojnásobný olympijský vítěz Alistair běžel v tu chvíli třetí, svého bratra zachytil, podepřel a dovedl do cíle na druhém místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Triatlonista Alistar Brownlee dovlekl do cíle kolabujícího bratra

Eskymák v nepravou chvíli 

Ve finále olympijského závodu v Riu jeli jistě s časem na zlato, jediná velká chyba kousek před cílem ale stála vodní slalomáře Jonáše Kašpara s Markem Šindlerem medaili. Čeští deblkanoisté na posledním mezičase výrazně vedli, ale po převržení v osudové brance číslo 22 skončili až osmí. Špatný záběr při výjezdu z poslední protivodné branky už náklonem nezachránili a ocitli se pod vodou. Neplánovaný eskymácký obrat tak českou dvojici připravil o největší úspěch kariéry.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda deblkanoistů Kašpara se Šindlerem

Tři roky za striptýz 

S jistotou nejbizarnější skandál v Riu měla na svědomí dvojice mongolských zápasnických trenérů. Poté, co jejich svěřenec Mandachnaran Gancorig v utkání o třetí místo dostal v závěru za nesportovní chování trestný bod a duel s Uzbekem Ichtijorem Navruzovem prohrál, se oba trenéři na žíněnce na protest nejprve svlékli do půl těla a vyzuli. Poté jeden z nich sundal i tepláky a skončil jen ve spodním prádle. Světovou zápasnickou federaci svým striptýzem zaujali natolik, že jim za něj udělila tříletý zákaz činnosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Svérázný protest mongolských trenérů po porážce jejich svěřence
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články