Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Nezvyklé přípravy české mise v Pekingu. Doktor bude mít "zvědy" i u lyžařů

Že by se na olympijská sportoviště a do olympijských vesnic podíval před zahájením Her v Pekingu osobně? S tím šéf české mise Martin Doktor příliš nepočítá. Informace prý bude získávat hlavně zprostředkovaně od pořadatelů, českých sportovců, kteří pojedou do konce roku do Číny na testovací závody, nebo od Čechů žijících v Číně. Jak to dál vypadá z českého pohledu sto dní před začátkem olympiády?

Čína se od začátku koronavirové pandemie, která vypukla na přelomu let 2019 a 2020 právě na jejím území, uzavřela před okolím. Obvyklé inspekční návštěvy šéfů misí v dějišti olympijských her se nekonaly a podle všeho konat nebudou.

"Předpokládám, že nás tam do té doby nepustí. Připravuje se tam několik skupin sportovců. Teď jsou tam bobisté, bude tam řada lyžařů, snowboarďáci. Ode všech budeme zjišťovat nějaké detaily. Ty přípravné soutěže nejsou nikdy v takovém režimu, jaký bude přímo na olympiádě. Ale jakákoliv zkušenost je dobrá," plánoval Doktor.

Pokusí se sehnat někoho, kdo žije v Číně, aby prošel olympijské vesnice ve třech centrech olympijských sportovišť. Pomoci mohou diplomaté. "S ambasádou v Pekingu jsme relativně v čilém kontaktu. Věřím, že v tomhle nám budou moci hodně pomoci. Jsou to lidé, kteří fandí sportu. To je dobře," uvažoval sportovní ředitel ČOV.

Ještě obtížnější než v případě Tokia bude doprava do Pekingu. "Vypadá to, že z organizačního výboru budou společné chartery z určitých míst z celého světa. V Evropě se mluví o nějakých místech, ze kterých se bude létat. Bude to skoro jediná možná cesta, abychom to mohli zvládnout," uvedl Doktor. Zorganizovat vlastní charter by bylo pro ČOV složité. Olympijský výbor jedná i s kanceláří, která organizuje lety pro Mezinárodní lyžařskou federaci. "Musíme vyhodnotit, co bude pro nás nejlepší," dodal Doktor.

Každopádně od příletu do odletu budou všichni účastníci v olympijské "bublině", která bude asi ještě přísnější než v Tokiu. Číňané plánují od běžného obyvatelstva izolovat i všechny pracovníky a dobrovolníky, kteří se budou podílet na organizaci Her. "Když to porovnáme s Tokiem, tak tady opravdu nikdo neodejde do města. Nikdo neproklouzne. A když jo, tak nikdo neproklouzne zpátky," očekává Doktor.

Rychlobruslařská hala pro OH 2022
zdroj: ČTK/AP autor: Wang Jianing

Bez Českého domu i aklimatizačního kempu

Náročnější bude i testování. Zatímco v Tokiu se odevzdávaly samostatně odebrané vzorky slin, tentokrát se budou všichni účastníci dennodenně testovat výtěrem z nosu nebo krku. "To je pro ty sportovce nepříjemné, na plivání budeme ještě s láskou vzpomínat. Dost špatně si představuji, jak to bude probíhat. Bude to ve třech vesnicích, ale i tak tam bude strašně lidí. Jsem zvědavý, jak to budou mít zařízené, aby to stíhali, aby se nečekalo dvě hodiny ve frontě," řekl Doktor.

Vzhledem k opatřením znovu nebude Český dům. Nikdo zatím podle Doktora neplánuje ani aklimatizační kemp před olympiádou. "Bylo by to možné jen mimo Čínu. Biatlonisté minule letěli přes Kazachstán, připadá v úvahu ještě Japonsko nebo Korea. To všechno by teoreticky šlo, ale prakticky se na to nikdo moc nechystá. Do toho by ještě vstoupila opatření v zemi, kam by cestovali. Do Číny se kromě plánovaných testovacích soutěží nikdo nedostane," dodal Doktor.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články