Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čína testuje areály, dráhu si vyzkoušeli bobisti. Česká výprava je podle Doktora téměř naočkovaná

Do začátku olympijských her zbývá sto dnů, přípravy finišují. Do konce roku je naplánovaných několik ostrých testovacích akcí, ledové koryto si už vyzkoušeli také čeští bobisti. Vedle všech dvanácti sportovišť jsou dokončeny také mimosoutěžní stavby či dálnice a rychlodráha spojující jednotlivé oblasti. Otazníky zůstávají nad proočkovaností sportovců, podle šéfa české mise je drtivá většina výpravy ale již naočkována.

Testovací olympijské závody v Číně
zdroj: ČTK/AP

Peking je prvním městem, které bude hostit letní i zimní olympijské hry. Zahajovací i závěrečný ceremoniál se stejně jako během letních her v roce 2008 uskuteční na zrekonstruovaném Národním stadionu. Kromě "Ptačího hnízda" poslouží sportovcům znovu i hala "Kostka vody". V ní se před třinácti lety konaly plavecké soutěže, příští rok tam najdou útočiště curleři.

Už na jaře se měla na olympijských sportovištích konat řada závodů Světového poháru i mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování, ale všechny akce byly zrušeny kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru v nejlidnatější zemi světa. Pořadatelé proto zvládli jen interní zkoušky kvality sportovišť.

Nyní všichni zahraniční účastníci budou muset být stejně jako při olympiádě očkovaní, nebo je čeká třítýdenní karanténa. Pohybovat se budou v uzavřené "bublině" mezi sportovišti a ubytováním a každý den se budou testovat. Na některých testovacích soutěžích budou moct být i diváci. Opatření budou upravena na míru jednotlivým místům.

Vedle již uskutečněných závodů v rychlobruslení a shorttracku či testování bobové dráhy, kterou si vyzkoušeli i čeští reprezentanti, jsou v následujících třech měsících na programu také tři tréninkové týdny a testy v curlingu a ledním hokeji, kterých se zúčastní jen čínští sportovci. Testy se budou konat ve všech třech lokalitách plánovaných olympijských soutěží.

Šéf české mise Martin Doktor měl už dříve největší obavy z velkých vzdáleností. Centrum sjezdového lyžování a sportů v ledovém korytě Jen-čching je sto kilometrů od Pekingu a středisko pro zbývající sporty na sněhu Čang-ťia-kchou ještě o dalších sto kilometrů dál. K rychlejšímu cestování mezi nimi by měly přispět nová dálnice i rychlodráha.

Martin Doktor
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Doktor ve své pozici také musí řešit proočkovanost sportovců. Drtivá většina sportovců, kteří mohou pomýšlet na účast v Pekingu, je ale podle něj již naočkovaná. Vakcína proti covidu je totiž pro účastníky prakticky nezbytná, jinak by museli do třítýdenní karantény. Výjimku budou mít jen jednotlivci, kteří se nemohou naočkovat ze zdravotních důvodů.

O nikom takovém v českých barvách zatím Doktor neví. "Mám hlasy ze sportovních svazů, a co jsem většinou dostal, bylo, že všichni jsou naočkovaní. Dohromady těch nenaočkovaných s výjimkou hokejistů budou jednotky. U hokejistů je hodně široký longlist, tam byla proočkovanost na úrovni 90 procent. To je takový můj odhad," řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV). U zatím nenaočkovaných sportovců Doktor na základě informací svazů předpokládá, že se ještě naočkovat nechají. Musejí mít plné očkování minimálně dva týdny před odletem.

Pro účastníky nevidí jinou cestu. Třítýdenní izolace před vrcholným závodem je pro sportovce nemyslitelná. A získat výjimku ze zdravotních důvodů vůbec nebude snadné. "Musel by o tom rozhodnout speciální panel, který bude vytvořen a bude posuzovat každou žádost zvlášť. Pouze v případě vážných zdravotních komplikací by tato komise rozhodla, že to lze a že ten člověk nemusí do karantény," poukázal Doktor na pravidla, která upřesnila v pondělí vydaná první verze manuálu s opatřeními proti koronaviru.

Podle Doktora by na Hrách mohlo startovat až 130 českých sportovců. Dosavadním tuzemským maximem je 95 sportovců na předchozích Hrách v Pchjongčchangu. "Nic moc sledovat u kvalifikací nemusíme. Někoho máme v podstatě kvalifikovaného, i když to není většinou na jméno. Největší počet proběhne až v lednu. Teď nemá cenu sčítat. Furt žijeme v tom odhadu. Odhad je takový, že kdybychom tam dali všechno, co jsme si mysleli, tak se dostaneme na 130 sportovců. To je ultraoptimistické číslo a hodně záleží na tom, jestli se probojují hokejistky z kvalifikace, která bude u nás. Také to, jak budou úspěšní lyžaři, biatlonisté," řekl Doktor.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články