Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Rok u sítě: Střídání na světových trůnech a český fedcupový hattrick

2016 – další skvělé představení českého tenisu. Životní sezona Karolíny Plíškové ověnčená finálovou účastí na grandslamovém US Open, tři bronzové medaile z olympijských her a třetí fedcupový triumf za sebou. Nezapomenutelný rok, který mimo jiné přinesl také změnu v čele tabulek ATP i WTA. Novaka Djokoviče, suverénního vládce posledních let, sesadil Andy Murray. Angelique Kerberová přebrala pomyslnou korunu od Sereny Williamsové.

České reprezentantky slaví vítězství ve Fed Cupu
zdroj: ABACA autor: Dubreuil Corinne

Král Novak padl, ať žije král Andy

Po 122 týdnech doznal mužský žebříček zásadní změny na vedoucí pozici. Srbského gladiátora Novaka Djokoviče, jenž panoval od července 2014, vystřídal Andy Murray. Devětadvacetiletý rodák ze skotského Glasgow si během sezony připsal devět titulů včetně nejprestižnějšího z domácího Wimbledonu.

K zisku grandslamového vavřínu byl blízko také v Austrálii a na Roland Garros, kde zkompletoval sbírku triumfů z turnajů velké čtyřky rival Djokovič. Murray v obou případech dokráčel do finále, čímž zahájil útok k "nesmrtelnosti". Ve druhé polovině sezony se pod taktovkou staronového kouče Ivana Lendla odrazil k fenomenálním výkonům.

Po slavném vítězství na londýnské trávě získal zlatou medaili z Her v Riu de Janeiro. Poté sice zaznamenal porážku ve čtvrtfinále US Open od Japonce Nišikoriho, kterou následovala daviscupová od Argentince Del Potra, ale žádná další už do konce sezony nepřišla. 25 výher za sebou, 5 titulů = světová jednička.

"Stát se světovou jedničkou nebyla otázka tohoto týdne. Bylo to dvanáct měsíců tvrdé práce. Na začátku kariéry jsem toužil po grandslamovém vítězství. Jak jsem stárnul, chtěl jsem se pokusit dostat na první místo. Musel jsem ustálit výkonnost a podařilo se mi to. Jsem hodně hrdý," řekl Murray po zisku trofeje na Turnaji mistrů v Londýně.

Nezastavitelná zeď jménem Angelique

I ženský okruh oslavoval před koncem roku novou královnu. Na tenisový Olymp vystoupala Němka Angelique Kerberová. Rodačka z Brém přerušila hegemonii Sereny Williamsové. Americkou superstar porazila ve finále Australian Open, získala svůj první grandslamový titul a zahájila sezonu snů.

Celkově opanovala "jen" tři podniky. Mezi nimi byl však kromě výše zmíněného vítězství také primát z neméně prestižního US Open, kde osmadvacetiletá hráčka zdolala po velkém boji Karolínu Plíškovou. Konstantní výkonnost navíc potvrdila finálovou účastí ve Wimbledonu a rovněž pod pěti kruhy v Riu de Janeiro.

Sezonu zakončila s bilancí 63:18, a přestože závěrečný duel proti Dominice Cibulkové na singapurském Turnaji mistryň prohrála, odcházela spokojená. "Prožila jsem nejlepší období v kariéře. Je to nádherné," hodnotila Kerberová.

Nadvládu svěřenkyně Torbena Beltze ještě zvýraznilo ocenění od mezinárodní federace ITF, která ji jmenovala nejlepší tenistkou roku. Stejné pocty se mezi muži dočkal Andy Murray. Oba stanuli na pomyslném piedestalu poprvé. Udrží své postavení, nebo nastane comeback dvojice Williamsová–Djokovič?

Vítej mezi hvězdami, Karolíno

Loni byla kometou, která z 35. místa doletěla na hranici první desítky žebříčku. Letos zářila ještě více a nechala naplno promluvit svůj nesporný potenciál. Dva tituly (Nottingham – tráva, Cincinnati – tvrdý povrch) byly pouhým předkrmem před hlavním chodem, jímž se zcela jednoznačně stal poslední grandslam roku, US Open.

Čtyřiadvacetileté tenistce dlouho úspěch z turnaje velké čtyřky unikal. Tradiční stopkou bylo 2. či 3. kolo. Až ve Flushing Meadows prolomila sérii zklamání a během dechberoucí krasojízdy vyřadila mimo jiné obě sestry Williamsovy. Semifinálovým vítězstvím nad slavnější Serenou navíc definitivně vstoupila mezi největší hvězdy ženského okruhu.

O prestižní trofej se rodačka z Loun utkala s Angelique Kerberovou. Levou rukou hrající Němku sice hladce zdolala ve finále turnaje v Cincinnati (6:3, 6:1), ale tentokrát musela přijmout těsnou porážku (3:6, 6:4, 4:6). Kerberovou triumf katapultoval do čela světových tabulek, Plíškovou na páté místo.

"Odvedla jsem dobrou práci. Bylo to moje první velké finále a byla jsem blízko k výhře. Kdyby mi někdo před dvěma týdny řekl, že budu hrát o titul, tak to beru. Jsem na sebe pyšná. Nejsem smutná," hodnotila Plíšková, která se vzhledem k posunu mezi elitu zúčastnila i závěrečného Turnaje mistryň, kde ztroskotala ve skupinové fázi.

Navzdory vynikající sezoně česká jednička nečekaně ukončila úspěšnou spolupráci s trenérem Jiřím Vaňkem. Ve funkci jej nahradil David Kotyza. Vaněk nicméně bez angažmá dlouho nezůstal. Vzápětí přijal nabídku Petry Kvitové. Dvojnásobná wimbledonská šampionka neprožila ideální rok a od nového kouče si hodně slibuje.

Olympijská pohádka s příchutí bronzu

Léto 2016 nabídlo hráčům i fanouškům vyjma podniků série ATP a WTA také očekávané měření sil na Hrách v Riu de Janeiro. Před samotným zahájením svou účast kvůli zranění nebo obav z viru zika odřekla celá řada potenciálních medailových adeptů. Do Brazílie neodcestovali Federer, Wawrinka, Berdych, Cibulková či Karolína Plíšková.

O momenty hodné zapamatování však nouze rozhodně nebyla. Překvapení přinesly už úvodní duely a svým dílem přispěli i Češi. Kromě vyřazení nejvýše nasazeného Novaka Djokoviče, jehož zlatý sen rázně ukončil Juan Martín del Potro, se v nejkratším možném termínu rozloučilo i favorizované duo sester Williamsových.

Tažení dvojnásobných olympijských vítězek ve čtyřhře totiž v 1. kole zastavila česká dvojice Barbora Strýcová – Lucie Šafářová. Nově sestavený pár zvítězil 6:3, 6:4 a odstartoval svou bronzovou pouť. Sklonit se musel až v semifinále před uměním pozdějších šampionek Makarovové s Vesninovou z Ruska.

I populární duo H+H, stříbrné medailistky z předcházejících OH v Londýně, proplouvalo turnajem vstříc dalšímu cennému kovu. Před branami finále ovšem podlehly Švýcarkám v čele s Martinou Hingisovou, přestože měly ve druhém setu dvě možnosti utkání ukončit. "Sestrovražedný" souboj o místo na stupních vítězů poté vyzněl lépe pro pár S+Š.

Lucie Hradecká se přesto kýžené medaile dočkala. Po boku Radka Štěpánka vybojovala v mixu rovněž bronz. A naprosto stejného vyznamenání dosáhla také Petra Kvitová. Rodačka z Fulneku poměrně nečekaným úspěchem pod pěti kruhy, vzhledem k průběhu sezony, nastartovala stíhací jízdu.

Zvítězila ve Wu-chanu a do poslední chvíle usilovala o místenku pro Turnaj mistryň. Finále později hrála i v Lucemburku, kde podlehla Rumunce Niculescuové. Možnost účasti mezi nejlepšími tím vyhasla. Šestadvacetiletá tenistka nicméně opanovala následnou Elite Trophy v Ču-chaji. Rok plný zvratů zakončila na 11. místě.

Impulsivní Barbora poprvé mezi Top 20

Úspěšnější sezonu nepamatuje. Bronzová medaile z Her v Riu, tři tituly ve čtyřhře, průnik do nejlepší dvacítky okruhu WTA v singlu a zisk rozhodujících bodů během finále Fed Cupu. Barbora Strýcová se pod vedením kouče Tomáše Krupy vzepjala k fantastickým výkonům. "Byly to takové malé střípky, které vytvořily celý talíř," hodnotila plzeňská rodačka.

Dosažené výsledky jsou určitým závazkem pro nadcházející rok, což si třicetiletá hráčka uvědomuje. "Příští bude o to těžší. V podstatě každý týden jsem získávala nějaké body. Jsem dvacátá na světě, obhajoba bude složitá," prohlásila Strýcová. Pokud zůstane fit a naváže na letošní galapředstavení, může směle pomýšlet ještě výš.

Uzdravená Lucie zářila v deblu

Lucie Šafářová prožila rozporuplný rok. Ve dvouhře, která je pro ni prioritou, se po zdravotních problémech nedokázala vrátit k dřívějším výkonům, což vedlo k propadu až do sedmé desítky žebříčku. Jenže ve čtyřhře získala olympijský bronz a po boku Američanky Mattekové-Sandsové další čtyři tituly včetně grandslamového z US Open.

Blízko velkému úspěchu byly také na Turnaji mistryň. Finálovou bitvu proti olympijským šampionkám z Ruska však prohrály. "Díky čtyřhře nemůžu říct, že by sezona byla neúspěšná. I když to singlově nebylo ideální, tak jsem odehrála dobré zápasy. Nemyslím si, že můj tenis ve dvouhře je špatný," uvedla s nadhledem Šafářová.

Šafářová a Matteková-Sandsová s trofejí po triumfu v Pekingu
zdroj: REUTERS autor: Thomas Peter

Tomáš se pral s kolísavou formou i zánětem slepého střeva

Nejméně vydařenou sezonu od postupu mezi nejlepší desítku (2010) má za sebou Tomáš Berdych. Obhájil sice titul z Šen-čenu, ale další vavřín si nepřipsal. Během grandslamů ale dokazoval příslušnost k elitě. V Austrálii padl ve čtvrtfinále, stejná fáze znamenala konečnou na French Open a oblíbený Wimbledon uzavřel těsně před finálovými branami.

Olympijské hry kvůli obavám z viru zika vynechal a neabsolvoval ani US Open. Stopku mu vystavil zánět slepého střeva. Po návratu dokázal triumfovat v Šen-čenu, kde oživil své postupové šance pro Turnaj mistrů. Tři porážky z úvodních kol podniků v Tokiu, Šanghaji a Vídni je ovšem bleskově odvály nenávratně pryč.

V celkovém hodnocení ATP skončil třicetiletý Berdych, který před Roland Garros rozvázal spolupráci s venezuelským koučem Danielem Vallverduem a poté angažoval bývalého wimbledonského šampiona Gorana Ivaniševiče, desátý. Rodák z Valašského Meziříčí zakončil rok bilancí 39 výher a 20 porážek.

Fed Cup – zlatá generace pokračuje v dominanci

Pátý titul z posledních šesti let. Stručný sumář, jednoznačně vypovídající o aktuálním rozložení sil v ženské týmové soutěži. Zatímco muži bez Tomáše Berdycha skončili ve čtvrtfinále, skvadra složená kolem kapitána Petra Pály prožila další nezapomenutelnou jízdu za ušatým pohárem.

Cesta do Francie začala pro české tenistky duelem v Rumunsku a už tehdy napínaly fanoušky u televizních obrazovek do samotného konce. Když domácí jednička Halepová zdolala Kvitovou, získala pro své družstvo druhý bod. Hrozbu vyřazení nicméně odvrátila Karolína Plíšková a ve dvojici se Strýcovou následně dokonala obrat.

I semifinále odehrál reprezentační výběr na půdě soupeře. Tentokrát zavítal do Švýcarska. Také v zemi helvétského kříže rozhodovala čtyřhra. S lehkostí sobě vlastní ji opanoval pár Karolína Plíšková – Lucie Hradecká. Domácím nepomohla ani přítomnost Martiny Hingisové, jedné z nejlepších deblistek světa. Češky kralovaly a vyhrály 6:2, 6:2.

Bitvu o stupínek nejvyšší hostila štrasburská hala Rhenus Sport. Do posledního místa zaplněnou arénu navnadil už úvodní čtyřhodinový zápas mezi Mladenovičovou a Karolínou Plíškovou, po kterém slavila čtyřiadvacetiletá finalistka US Open (16:14 ve třetím setu). Garciaová ovšem vzápětí přetlačila Kvitovou a srovnala stav.

Nedělní program zahájila ve výtečné formě hrající Garciaová cenným skalpem Karolíny Plíškové a národní tým byl opět blízko porážce. Kvitová navíc vzhledem k zdravotním problémům nemohla pokračovat. Její úlohu převzala Strýcová. Vzrůstem malá, ale schopnostmi velká hráčka předvedla v bouřícím prostředí jedinečné výkony.

Nejprve bez výraznějších těžkostí zvládla odvrátit francouzský mečbol, když náhradnici Cornetovou pokořila 6:2, 7:6. Kapitán Pála ji nominoval i do klíčové čtyřhry, kde po boku Karolíny Plíškové zářila opět. Druhý pár světa, Garciaovou s Mladenovičovou, porazily dvakrát 7:5, čímž rozhodly o třetím triumfu ve Fed Cupu za sebou.

Davis Cup – fenomenální Del Potro si splnil sen

Salátová mísa letos putovala do Argentiny. Jihoameričtí tenisté prolomili sérii čtyř prohraných finále a poprvé v historii zvedli nad hlavu nejcennější týmovou trofej. Na půdě Chorvatska otočili nepříznivý průběh, když po dvou dnech prohrávali 1:2. V neděli však Del Potro zvrátil "prohraný" zápas s Čiličem a Delbonis poté rozstřílel veterána Karloviče.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články