Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jandač: Poslední roky nám chyběl lídr a schopnost měnit hru

Hokejový tým se po úvodní porážce na turnaji Karjaly přesunul do Finska. Při přeletu odpovídal na otázky ČT sport reprezentační trenér Josef Jandač. Podle něj je pro olympijský rok 2018 nutné najít rozhodného lídra a také naučit se hrát s větší rozvahou.

Při přeletu do Helsinek se Jandač zastavil u hlavní motivace pro rok 2018 – olympijských her. "V kabině to ani nezachytávám. Když se v ní objevím, tak to přede mnou neřeší. Samozřejmě když poté s hráči mluvím, tak z nich cítím, že jet chtějí. Vůle a ochota tam je jednoznačně," říká Jandač a dodává, že olympiáda je pro české hráče velkým lákadlem. V Pchjongčchangu se neobjeví hokejisté z NHL a pro zbytek hráčské špičky se tím otevřel prostor.

V nominaci bude sázet na zkušenost. "Mrzí mě zaslepenost v otázkách klubové příležitosti a ataky za to, zda nominuji hráče třeba ze Zlína nebo Třince (kterému se zrovna daří). Jsem časově svázaný a vezmu ty, které mám v národním týmu ozkoušené. Před olympiádou nebudeme mít čas na to, abychom něco secvičili – týden a jdeme hrát. Budu muset vsadit na osvědčené hráče," říká český trenér jednoznačně. "Novináři by to měli víc chápat," dodává.

Jako klíčovou roli, kterou se mu v reprezentaci nedaří obsadit, zmiňuje pozici vůdce kabiny – člověka, který by v případě nutnosti "bouchl do stolu". "Poslední dva roky nám chybí lídr v kabině. Ne úplně nám to sedělo. Letos jsem tu roli dal Martinu Eratovi, s nímž jsem domluvený, že pojede na prosincový turnaj, aby si zase vyzkoušel mezinárodní scénu," míní trenér českého národního týmu.

Ať už zkušený Erat nebo jeho spoluhráči musí zvládnout požadavky, které na ně současný hokej klade. Podle Jandače je důležitým prvkem kvalita bruslení. "Základní věcí je pohyb – na mezinárodní scéně je vše daleko rychlejší, a to ani nemluvím o NHL, která je ještě úplně jinde. Hráč ale musí kromě bruslení umět i hrát na puku nebo dobře číst hru. Hráči musí být takticky vyspělí," přemýšlí Jandač o tom, co jeho svěřencům na velkých turnajích chybí. 

Andrej Nestrašil a Jakub Nakládal
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Musíme se naučit změnit vlastní hru

Říká se, že taktičtější hra jde na úkor kreativity. S tím ovšem Jandač nesouhlasí. "Nemyslím, že bychom ztratili tvořivost. Jde spíše o to, že jsme dříve řešili to, zda nehrajeme příliš defenzivně. Zaměřili jsme se už za trenéra Vůjtka, na což jsem poté navázal, na aktivnější pojetí hry," líčí změny ve hře národního mužstva, které na úvod turnaje Karjaly podlehlo ve švédském Örebro domácímu výběru 3:5.

"Potýkáme se s tím, že neumíme přepnout do defenzivy, když je to potřeba – změnit rytmus hry," popisuje hlavní slabinu svého výběru. "Máme tendenci zbytečně napadat a na ledě se vyšťavit, čímž vznikají díry v obraně. A to je zkrátka špatně. Pokud bychom neřešili taktiku a hráče jen nechali hrát, tak bychom byli za blbce – všichni soupeři mají svojí hru propracovanou," uzavřel Jandač. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články