Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi recept na Švédy hledali, ale nenašli. Soupeř je rozstřílel v přesilovkách

Čeští hokejisté vstoupili do turnaje Karjaly porážkou 3:5 se Švédskem. Úvod se svěřencům Josefa Jandače vydařil a vedli, ovšem Švédové poté hned třikrát potrestali česká oslabení a nakonec zaslouženě zvítězili. Branky českého výběru dávali Nestrašil, Birner a Radil.

Joakim Lindström a Andrej Nestrašil
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Obě mužstva začala rozvážně a příliš netrápila brankáře – například Pavel Francouz tak musel zasahovat až v páté minutě, kdy si pozorně pokryl svou pravou tyčku. Češi měli lehce navrch a také první šanci. Nestrašil ale kotouč netrefil ideálně a přestřelil švédskou branku. Pak se tempo zvedlo. Nejprve se málem do zakončení dostal po zkratu švédských beků Zaťovič, toho ale ještě Švédové zastavili. Na tvrdou ránu Nakládala ovšem už gólman Enroth neměl – 1:0 pro Čechy.

Z vedení se ovšem svěřenci Josefa Jandače radovali jen dvě minuty. Švédové rozjeli útok a Everberg nenápadnou střelou k tyčce, na níž Francouz nedosáhl, v 15. minutě srovnal. Do šaten se tak hráči trousili za nerozhodného stavu, hned po přestávce ale Češi znovu šli do vedení. Tentokrát se o to zasloužil Birner, který nádherně trefil ke spojnici tyčí. Znovu byla česká reprezentace v převaze, ovšem příběh prvního utkání turnaje Karjaly se opakoval. Po chybě v obraně srovnal za bezmocného Francouze Möller.

Švédové šli nahoru a čeští hráči jim k tomu ještě sami pomohli, když se poprvé v duelu nechali vyloučit a z nařízené přesilové hry domácí otočili stav. Lindström využil taktického zaváhání Šuláka, který příliš vycouval z ideálního postavení, a poslal svůj tým do vedení. Ani to ale netrvalo dlouho. Obětavý a pilný reprezentant Radil dotlačil puk do sítě z krkolomné pozice, kterou se ještě pokusili zvrátit švédští trenéři – ovšem neúspěšně. 

Za stavu 3:3 se tak vstupovalo do závěrečného dějství. Švédové se v něm vrátili k opatrnější hře, Češi se jejich defenzivu snažili narušit. Jandačovi hráči se ale znovu nechali vyloučit a ve hře 5 proti 4 se Švédové znovu nemýlili – výtečnou kombinaci zakončil do prázdné branky Axelsson. 
Stačilo mu jen nastavit hůl.

Vyrovnat poté mohl Zaťovič, avšak přestřelil a čeští hráči poté museli přestát další dvě na sebe navazující oslabení, která jim vzala dech. Navíc v 58. minutě Axelsson přidal svou druhou a ve Francouzově brance celkově pátou branku. Češi tak na úvod turnaje Karjaly prohráli se švédským mužstvem 3:5.

Švédsko - ČR 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Everberg (Ahnelöv, Lander), 30. Möller (Lindström), 33. Lindström (S. Kronwall), 49. Axelsson (Petersson, Omark), 58. Axelsson (Petersson) - 13. Nakládal (Nestrašil, Radil), 22. Birner (Řepík, Kundrátek), 36. Radil (Klepiš, Nakládal). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Pihlblad, Dahmén (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 3:2. Diváci: 5500.

Švédsko: Enroth - Hersley, S. Kronwall, Ahnelöv, E. Gustafsson, Nygren, Fransson, Högström - Möller, Lindholm, Lindström - Petersson, Ryno, Omark - Cehlin, Andersson, Axelsson - Norman, Lander, Everberg. Trenéři: Grönborg, Popovic a Garpenlöv.

ČR: Francouz - Mozík, Šulák, Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Moravčík, Vitásek - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Mertl (50. Lev), D. Kubalík - Řepík, Jan Kovář, Birner - Klepiš, Horák, Zaťovič. Trenéři: Jandač, Kalous a Špaček. 

Josef Jandač (trenér ČR): "V první třetině byla naše hra asi nejlepší, ve druhé jsme měli některé momenty, kdy jsme si to zbytečně zavařili v obranném pásmu a neřešili situace úplně jednoduše. I tam se ale pořád držela šance na nadějný výsledek. Ve třetí třetině až do toho vyloučení byly také dobré situace, ale zápas jsme si prohráli v oslabeních. Také musíme být odolnější v soubojích."

Michal Birner (útočník ČR, střelec gólu): "Měli jsme velmi dobrý začátek a myslím, že první třetinu jsme byli aktivnější a silnější na puku než Švédi. Od druhé třetiny se to ale otočilo o 180 stupňů. Pak rozhodla naše oslabení. Takhle to ale v mezinárodním hokeji bývá, že když máte tolik oslabení proti takovému týmu, je velký předpoklad, že soupeř nějaké góly dá. Je to něco jiného než v klubu, kde je čas ledacos vypilovat, jejich techničtí hráči si nás tam bohužel maličko vycvičili."

Jakub Nakládal (kapitán ČR, střelec gólu): "Byla pro mě obrovská čest nastoupit jako kapitán, protože to se jen tak nepodaří. Jen mě mrzí, že jsme zápas nezvládli. Měli jsme ho dobře rozehraný a Švédi byli dnes k poražení. Dali jsme sice dva góly v přesilovce, ale oni tři. A právě ty nerovnovážné situace často rozhodují. Oslabení musíme hrát jinak, protože v příštím utkání by se nám to mohlo vymstít."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články