Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Forma po ME pomalu ustupuje, ale v nevýhodě v Troji nebudu, hlásí Prskavec

Praha – Nejlepší světoví vodní slalomáři se opět sjeli do pražské Troje. O víkendu tu budou závodit na Světovém poháru. Mezi nejvážnější kandidáty na vítězství patří i olympijský medailista Jiří Prskavec. Forma mu sice prý po mistrovství Evropy mírně ustoupila, ale hodlá se s tím poprat. Umělý kanál v české metropoli je pro něj tím vůbec nej, jezdil na něm odmalička a chce se pokusit opět o ten nejlepší výsledek. Přímé přenosy nabízí ČT sport a web ctsport.cz. V pátek, sobotu i v neděli začínají přenosy krátce před devátou ráno.

"Ve formě jsem dobré. Byla vyladěná k ME, které bylo před dvěma týdny, pomalu ustupuje, ale myslím si, že vydrží minimálně na tento víkend," řekl Prskavec ve Sportovních zprávách. "Všem forma trochu klesá, nebudu v nevýhodě, bude to jen trochu víc bolet. Doufám, že to vydržím až do cíle, i kvůli divákům," dodal.

Prskavec toho ve svých 24 letech stihl už hodně. Má olympijský bronz z Ria, je dvojnásobným mistrem světa a šestinásobným mistrem Evropy, pokud sečteme individuální disciplínu a hlídky. Jde bezesporu o jednoho z nejtalentovanějších kajakářů současnosti, který těží i z nabité domácí konkurence. O reprezentační pozici totiž musí Prskavec pravidelně tvrdě bojovat například s Vávrou Hradilkem, Vítem Přindišem, Ondřejem Tunkou a dalšími.

"Kajakářská kategorie má čtyři favority z České republiky a pak ta největší esa světového slalomu. Cizinci se na ME už bavili, že nám to nenechají zadarmo a už si na nás brousí zuby," uvedl Prskavec.

Je nám líto, video expirovalo.
Prskavec o svých ambicích před SP v Praze

Letos už bronzový muž z Ria získal titul domácího mistra, na mistrovství Evropy ve slovinském Tacenu dojel třetí a zlato bral s kolegy v závodě hlídek. Sezona vyvrcholí ve druhé polovině září, kdy se ve francouzském Pau uskuteční mistrovství světa.

"Světový pohár v Praze není priorita sezony, co se výsledků týče, ale každý se chce ukázat doma. Všichni to vnímáme jako obrovský závod a chceme uspět," zdůraznil.

Závody v Praze patří tradičně mezi nejlépe hodnocené zastávky Světového poháru. "Je hrozně hezká věc, že vodácká komunita, respektive univerzitní sportovní klub, chce, aby byly závody hezké, a každý přiloží ruku k dílu. I zahraniční závodníci, všichni se shodují na tom, že pražský podnik je ten nejlepší na světě," prohlásil Prskavec.

Od státu dorazila jen polovina peněz

Letos však není všechno tak růžové. Na pořádání závodů dostal Český svaz kanoistů od státu jen polovinu z požadovaných dvou milionů korun. O zkrácení dotace na polovinu se pořadatelé definitivně dozvěděli zhruba před týdnem. Na snižování nákladů tak neměli čas. Chybějící milion státní podpory představuje zhruba pětinu z celkového rozpočtu 5,3 milionu korun.

"Vzhledem k tomu, že to není nijak vysoká suma, vzhledem k tomu, že je to prestižní a vysoce postavená soutěž, a také vzhledem k tomu, že jsme skutečně světová špička v tomto oboru, tak jsme vždycky ty peníze dostávali. Speciálně po úspěšné olympiádě v Riu jsme tudíž v šoku, proč jsme byli najednou kráceni o padesát procent," uvedl předseda svazu Jan Boháč.

Předseda organizačního výboru Jiří Rohan doufá, že ministerstvo své rozhodnutí ještě přehodnotí. Na kvalitu závodů, které se uskuteční od pátku do neděle, by to ale nemělo mít vliv. Organizátoři měli v době, kdy se dozvěděli o snížení dotace, nasmlouvané všechny dodavatele a zaplacené zálohy.

Stejně jako další sportovní svazy ani kanoisté ještě nedostali peníze z programu V, který je klíčový pro jejich činnost. Na základě únorového rozhodnutí ministerstva počítali s více než dvaceti miliony korun. V nové výzvě svaz o peníze nežádal, protože její podmínky považuje za nesplnitelné.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články