Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Copa América startuje. Kdo dosáhne na prestižní titul v Chile?

Santiago de Chile/Praha - Pro část evropské fotbalové veřejnosti se může jednat o poměrně bezvýznamný šampionát, nicméně Copa América je vedle mistrovství světa a mistrovství Evropy největší mezinárodní turnaj planety. V Chile se představí jedni z nejlepších hráčů světa a větší než obvyklou motivaci zvítězit mají všichni favorité - domácí, ale i Argentina, Brazílie, Kolumbie či obhájci z Uruguaye. Jaké má který tým šance, hodnotí redakce webu ČT sport.

Radost argentinských fotbalistů
zdroj: Getty Images autor: Julian Finney

Argentina

Výběr Albiceleste je před turnajem považován za největšího papírového favorita letošního ročníku, a to i kvůli stříbrnému úspěchu na loňském mistrovství světa. Argentina má zároveň v bývalém kouči Barcelony Gerardu Martinovi k dispozici trenéra, který se na rozdíl od mnoha dalších jihoamerických kolegů pyšní zkušenostmi z vrcholového prostředí v Evropě.

Stříbrní medailisté z loňského šampionátu se ovšem hlavně mohou opřít o vynikající útok, k němuž se navíc připojil Carlos Tévez, jenž má za sebou skvělou sezonu v Juventusu. Nebude chybět ani Lionel Messi, Sergio Agüero či Gonzalo Higuaín. Martinův výběr se také může spolehnout na obrannou čtyřku, čtveřice jmen Zabaleta - Garay - Otamendi - Rojo působí jistě jak na papíře, tak s ohledem na loňské výkony na mistrovství světa. Jedinou změnou oproti šampionátu v Brazílii je zde zařazení opory Valencie Otamendiho na úkor stárnoucího Martína Demichelise.

Otázka je, jak se obávané ofenzivě a stabilní defenzivě bude vyrovnávat záložní řada. Opora zálohy Ángel di María má za sebou velmi nepřesvědčivou sezonu v Manchesteru United, odlišné prostředí i spolupráce s Mascheranem a Banegou či Pastorem by však mohly argentinské hvězdě pomoci. Neznámá je také forma brankářské jedničky Sergia Romera, který v uplynulé sezoně odehrál pouhých sedm zápasů za kolumbijský celek Once Caldas.

I vzhledem k tomu, že jihoamerické týmy po loňském šampionátu až do nynějška odehrály pouze hrstku přípravných utkání, je těžké předvídat, s jakým herním projevem se Argentina na turnaji představí. Martino navíc sice preferuje útočný fotbal, bude se však moci spolehnout na systém jeho předchůdce Alejandra Sabelly na zajištěnou obranu a protiútoky. Ještě jako trenér Paraguaye přitom proti Španělsku na mistrovství světa v roce 2010 naordinoval úpornou defenzivu, která se jeho mužstvu ve čtvrtfinále téměř vyplatila.

Výborný, ale již stárnoucí argentinský výběr má ale hlavně po loňském finálovém zklamání jednu z posledních šancí konečně pro Argentinu vyhrát velký mezinárodní titul. Na ten přitom země čeká už dlouhých dvaadvacet let.

Šance na vítězství podle webu ctsport.cz: 30%

Zklamaní hráči Brazílie
zdroj: Isifa

Brazílie

O tom, zdali má brazilská reprezentace před Copou dostatečnou motivaci, či ne, nemůže být po loňském roce ani řeč. Ovšem ani kdyby Selecao šampionát vyhrálo, zdaleka neodčiní kolosální ostudu, jakou si způsobilo debaklem s Německem v semifinále domácího mistrovství světa. Nespokojenost fanoušků je stále obrovská - když na hřiště do jednoho z přátelských zápasů nastoupil Fred, ozval se hlasitý pískot. Nejednalo se ovšem o útočníka, na něhož si chtěli příznivci vylít zlost za loňské výkony na mistrovství světa, nýbrž o jeho dvaadvacetiletého jmenovce, který nastupuje v záloze Šachtaru Doněck.

Před brazilským fotbalem stojí nutnost provést dalekosáhlé strukturální změny. Jestliže se však Brazílie pro letošní Copu snažila alespoň zabránit podobné blamáži jako loni, je to zřejmě krok správným směrem. Staronovým trenérem reprezentace se stal nepříliš oblíbený Carlos Dunga. Kouč Selecaa dovedl Brazílii jako kapitán po 32 letech k titulu mistrů světa v roce 1994, brazilská veřejnost si však k tehdejšímu výběru nikdy nenašla příznivý vztah kvůli jeho defenzivnímu stylu hry. Nadšení nevzbuzoval ani podobně založený výběr v roce 2010, s nímž Dunga jako trenér skončil ve čtvrtfinále po prohře s Nizozemskem.

Rozestavení Brazílie by pro Copu mělo být podobné jako loni, tedy 4-2-3-1. Selecao by však mělo doznat jistých změn v sestavě. Místo Davida Luize by měl na středu obrany vedle Thiaga Silvy figurovat stoper Atlética Madrid Miranda. Na hrotu ofenzivy, kde Brazílie nemá příliš mnoho alternativ, zřejmě nastoupí Roberto Firmino, který za Hoffenheim v letošním ročníku bundesligy nastřílel pouhých sedm branek.

Mezi třemi tyčemi bude místo Julia Césara nejspíš figurovat doposud věčná dvojka a opora Botafoga Jefferson. Kvůli zranění Oscara by měl ofenzivu v záloze podporovat Coutinho, ve středu zálohy by se zase místo Luize Gustava, který ani nefiguroval v nominaci, měl objevit Casemiro, kmenový hráč Realu Madrid, který v uplynulé sezoně působil v Portu.

Brazílie by měla mít dostatečně silný a rychlý kádr zvláště na krajích hřiště a pevný, přestože nepříliš tvořivý střed. Dá se předpokládat, že zápasy Selecaa nebudou příliš pohledné, to však Dungův výběr a po loňském fiasku ani jeho fanoušky trápit nebude. Brazílie se však letos v ofenzivní fázi až na Neymarovu výjimku nemůže příliš rovnat s Argentinou, a výkony obrany ve vypjatých chvílích po loňské zkušenosti zůstávají neznámou.

Šance na vítězství podle webu ctsport.cz: 25%

Sport
zdroj: ČT4

Chile

Pouze nastřelené břevno Mauricia Pinilly, které si hráč následně nechal vytetovat na záda, dělilo Chile od toho, aby vyřadilo největšího favorita šampionátu, domácí Brazílii, již v osmifinále. Selecao sice nakonec postoupilo po dramatickém penaltovém rozstřelu, Chile si však z loňského mistrovství světa odneslo spoustu pozitiv včetně mnohých sympatií fotbalových příznivců.

Aktivního napadání, rychlé ofenzivy a pohledných kombinací by se měli diváci dočkat i po roce na domácím jihoamerickém šampionátu. Ve své funkci pokračuje úspěšný trenér Jorge Sampaoli, chybět nebudou ani největší hvězdy Bravo, Vidal či Sánchez. Právě přítomnost druhého jmenovaného by přitom letos měla být znatelnější než loni. Záložník Juventusu se tehdy trápil po návratu ze zranění kolene a nemohl v dostatečné míře podávat své typické energické výkony.

Klíčové rovněž bude, v jaké formě se představí hlavní ofenzivní klenot domácího výběru Alexis Sánchez. Útočník Arsenalu má za sebou nejlepší sezonu v kariéře, když ve všech soutěžích nastřílel 25 gólů, odehrál však téměř každý zápas v sezoně a ke konci ročníku již působil poněkud unaveně.

Chile však letos nechce získávat plusové body u neutrálních fanoušků, ale konečně po 99 letech ovládnout Copu Américu. Domácí příznivci mohou Sampaoliho výběru značně pomoci v jeho způsobu hry, neúnavný presink a týmové pojetí mohou také zastřít menší individuální kvalitu na některých postech.

Chile však stejně jako loni trápí výšková převaha soupeřů, kteří budou hrozit zvláště z centrovaných míčů a standardních situací. Ve vypjatých momentech ve vyřazovací fázi se může projevit také nezkušenost některých hráčů na nejvyšší úrovni a je také otázka, jak trpělivá dokáže být hra Chile. Národní tým bude zároveň pod velkým tlakem domácího publika, a i proto se radějit připravoval v Evropě. Chile je tedy znovu nejsehranějším a nejatraktivnějším týmem Jižní Ameriky, ale stejně tak má stále zjevné slabiny.

Šance na vítězství podle webu ctsport.cz: 20%

James Rodríguez v dresu Kolumbie
zdroj: imago sportfotodienst

Kolumbie

Černým koněm na letošním šampionátu je bezpochyby Kolumbie. Celek Josého Pekermana na mistrovství světa zaznamenal nejlepší výsledek v historii, když se probojoval až do čtvrtfinále, kde těsně nestačil na Brazílii. Argentinský trenér má přitom v letošním roce k dispozici snad ještě kvalitnější výběr než v loňském roce. Uzdravil se Radamel Falcao a navíc se během uplynulého roku objevili dva další velmi perspektivní hráči: talentovaný stoper Granady Jeison Murillo a hlavně Carlos Bacca, který v letošní sezoně nastřílel 25 branek Sevilly včetně dvou gólů ve finále Evropské ligy.

Kolumbie by i letos měla předvádět velmi pohledné výkony a má obrovskou sílu v ofenzivě, kde se může spolehnout i na Jacksona Martíneze, Jamese Rodrígueze či Juana Cuadrada. Problémy by však mohly nastat ve středu zálohy, kde chybí talentovaný Juan Quintero i zraněný Freddy Guarín, a také na levém kraji hřiště. Přesunout by se sem mohl James Rodríguez, mohl by se však až příliš stahovat na svůj oblíbený střed hřiště, a nechal by tak mnoho otevřeného prostoru na nepříliš zkušeného beka Andrése Andradeho.

Přes všechny výtky má však Kolumbie velmi kvalitní kádr, který může s přehledem překvapit v semifinálových bojích - zvláště proto, že na něj ani zdaleka nejsou kladena taková očekávání jako na jeho soupeře.

Šance na vítězství podle webu ctsport.cz: 15%

Luis Suárez slaví vítěznou branku Uruguaye
zdroj: ISIFA/Sipa US autor: Xinhua

Ostatní

Uruguayská reprezentace nadále pokračuje s populárním trenérem Óscarem Tabárezem, ovšem obhajoba bude velmi složitá. Celek prochází generační výměnou, navíc mu kvůli trestu z mistrovství světa bude chybět Luis Suárez. Ani Mexiko nedosáhne kvalit loňského výkonu, soustředit se totiž bude hlavně na mistrovství CONCACAF, které začíná ihned po konci Copy Américy.

Překvapit může Peru s velmi slušnou, byť stárnoucí a často zraněnou útočnou linií, a také Ekvádor, který se bude spoléhat na účinné protiútoky. Přestože favorité mají výborné kádry, žádný z nich před turnajem nevypadá neporazitelně, a tak se otevírá prostor i pro zdánlivé outsidery.

Šance na vítězství podle webu ctsport.cz: 10%

Zdroj
ČT sport, espnfc.com, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články