Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Příliš velké sousto – Varnsdorf do Synot ligy nejde. Šanci má Zlín

Praha – Druhé místo ve Fotbalové národní lize k postupu do elitní soutěže Varnsdorfu nestačilo. Po jednání s vedením FAČR severočeský tým oznámil, že v příštím ročníku Synot ligy startovat nebude. Na vině je především stadion, který nesplňuje odpovídající kritéria. Osloven tak byl třetí celek minulé sezony Fotbalové národní ligy Zlín, předběžně nabídku přijal, a pokud splní všechny licenční podmínky, bude startovat mezi elitou.

Ilustrační foto

"Rozhodli jsem se tak po zralé a racionální úvaze. Možnost startu v nejvyšší soutěži pro nás byla velmi lákavá, ale zároveň bychom na sebe brali až příliš velké riziko," řekl předseda představenstva FK Varnsdorf Vlastimil Gabriel.

FK Varnsdorf sice ve skončeném licenčním řízení pro kluby Synot ligy předložil nájemní smlouvu se stadionem FK Baumit Jablonec, ale v tuto chvíli nemohl zaručit, že do skončení příštího soutěžního ročníku 2015/16 bude varnsdorfský stadion dokončen tak, aby splnil kritéria pro elitní soutěž. Tím by se navíc vystavil hrozbě finančního postihu.

"To, že jsme se nyní vzdali šance startovat v Synot lize ale rozhodně neznamená, že bychom rezignovali na další budování a vylepšování infrastruktury našeho stadionu. Naopak, v dohledné době chceme začít s postupnou rekonstrukcí a třeba už na konci sezony mít stadion připravený na nejvyšší soutěž. Zároveň chceme i v příštím ročníku Fotbalové národní ligy udržet vysokou sportovní úroveň. Dostat jednou do Varnsdorfu na vlastní stadion zápasy Synot ligy je stále naším velkým přáním. Hrát ji ale nyní na jiném stadionu by bylo přece jenom velké sousto," uvedl Gabriel.

Zlín má účast v lize velmi blízko

Fotbalová asociace tak oslovila další klub v pořadí druhé ligy, kterým je Zlín. Ten hrál nejvyšší soutěž naposledy v sezoně 2008/09, kdy skončil s 29 body na předposledním 15. místě a společně s Viktorií Žižkov sestoupil. Jeho stadion by podmínky pro nejvyšší soutěž na rozdíl od Varnsdorfu splnit měl a klub má o start zájem.

"Předběžně Synot ligu hrát chceme. Ale o naší účasti rozhodne až celé představenstvo, které se sejde na svém jednání v pátek ve 14:00. Tam padne definitivní rozhodnutí," řekl ČTK generální ředitel klubu Milan Plesar.

Podle mluvčího FAČR Ondřeje Lípy se v nejbližších dnech uskuteční ve Zlíně kontrola stadionu. "Máme komisi pro stadiony a hrací plochy a zároveň je u toho i licenční manažer Stanislav Rýznar. Tihle lidé mají přehled o parametrech a dispozicích stadionů první a druhé ligy a teď vlastně proběhne jenom nějaká aktuální kontrola," popsal Lípa.

Je nám líto, video expirovalo.
Varnsdorf ligu vzdal, kritizuje licenční podmínky

"Pokud bude všechno v pořádku a stadion bude tyto parametry splňovat, tak Zlín bude postupující. Samozřejmě o to zájem mají, ale všechno bude známo až po té kontrole," dodal.

V samostatné nejvyšší soutěži došlo k obdobnému případu nevyužití postupu pouze dvakrát. V roce 2009 prodala druhá Čáslav práva na první ligu Slovácku, které skončilo až na desátém místě. Krátce poté bylo na ligovém shromáždění klubů odhlasováno, že v budoucnu už bude možné postupovat pouze podle pořadí v konečné tabulce. Před třemi lety sice vyhrálo druhou ligu Ústí nad Labem, avšak kvůli nevyhovujícímu stadionu nedostalo prvoligovou licenci. Třetí Sokolov se kvůli nedostačujícím podmínkám o nejvyšší soutěž neucházel, a tak nakonec postoupilo čtvrté Brno.

Zdroj
ČTK, FAČR, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články