Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cíl Sportuj s námi? Vybudovat nové podhoubí a systém výchovy sportovců

Praha - Největší sportovní projekt, který nyní na českém území probíhá, Sportuj s námi, nemá malé vyhlídky. Ambiciózní program má za cíl postrčit sport k větší systematičnosti a vytvořit podhoubí pro to, aby se například v kolektivních sportech Česká republika začala znovu dostávat zpět na přední příčky. Za cíl si to klade Miroslav Jansta, šéf České unie sportu, která projekt vede.

Je nám líto, video expirovalo.
Jansta ve Sportovních zprávách: Systém výchovy se nám zhroutil

Mediálními tvářemi projektu Sportuj s námi jsou například zlatí olympionici Eva Samková a Jaroslav Kulhavý. Ovšem podle Jansty vlastně poněkud paradoxně, protože se na vrchol nedostali kvůli systematické výchově, o niž se šéf ČUS snaží. "Lidé jako Eva Samková nebo Jaroslav Kulhavý se na vrchol dopracovali kromě svého talentu a dispozicím i díky výborným trenérům. Ale to jsou jednotlivci, my potřebujeme systém," myslí si Jansta.

Například včerejší výsledek fotbalového utkání České republiky se Spojenými státy podle Jansty není důsledkem chyb trenéra Vrby, ale celého systému. Ten se podle Jansty v podstatě zhroutil.

"Teď není potřeba nadávat na trenéry, ti jen nemají odkud brát. A to je v kolektivních sportech strašně vidět," tvrdí Jansta. "Jestli není dostatek kvalitních hráčů kvůli tomu, že ten systém skončil v 90. letech, především tedy v kolektivních sportech, pak je potřeba si říct, že politici něco zanedbali, sport tehdy úplně odepsali," viní politické spektrum bývalý poslanec za KSČ.


"Akce jako Sportuj s námi podporují právě to podhoubí, abychom přitáhli lidi ke sportu," klade si za cíl Jansta. "Je strašně smutné, že například Francouzi se k nám jezdili v 60., 80. letech učit, a my nyní nemáme odpovídající trenéry, odpovídající sportovní zázemí. Musíme brát cizince, abychom vůbec přežili v kolektivních sportech," dodává šéf ČUS.

V letošním roce se pod střechou Sportuj s námi uskuteční na dvě stovky akcí zaměřených na všechny věkové skupiny od dětí přes dospělé až po seniory. Projekt chce zvednout děti a dospělé od televizí a počítačů a motivovat je, aby se zapojili do sportovních aktivit, a to nejen v podobě jednorázových soutěží. Proto podporuje Česká unie sportu i akce náborové.

"Hlavním cílem je pomoci těm, kteří pořádají akce po celé republice," říká Jansta. "Pomoci jim finančně, marketingově a zkušenostmi. De facto těmto akcím dát větší impuls. Vrcholový sport je nyní zasanován, ale regionální sport je na tom velmi špatně a tohle je jedna z našich pomocí."

Sportuj s námi navazuje na starší projekt, který provozovalo tehdejší ČSTV. Jeho nástupcem je právě Česká unie sportu. Podle Jansty se přitom verze, která byla připravena zhruba před osmi lety, příliš nevyvedla. "My jsme ho nyní oprášili, sehnali jsme k němu partnery, lidi, kteří se pro něj nadchli," říká předseda ČUS.

Jedním z takových lidí by měl být například předseda představenstva Českých drah, Daniel Kurucz. Pro státní firmu přitom podpora Sportuj s námi znamená změnu kurzu v marketingové strategii. "Tu jsme přesunuli od podpory vrcholových sportovců na podporu masového sportu," potvrzuje Kurucz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články