Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Přiblíží se stavba národního stadionu? Jansta a spol. se setkají se Sobotkou

Praha – Jednání o vzniku národního stadionu na Strahově opět nabírají na obrátkách. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta společně s dalšími šéfy českého sportu se již příští středu sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem školství Marcelem Chládkem, aby jim představil novou vizi třicetitisícové arény. Ta by se měla stát součástí Národního olympijského centra. Jistotu státní garance potřebují mít šéfové co nejdříve. Na konci dubna se uzavírají kandidatury na fotbalové mistrovství Evropy v roce 2020. A šéf fotbalu Miroslav Pelta by rád, aby se Česko na jeho pořádání podílelo.

Miroslav Jansta
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Cena celého projektu by se měla pohybovat kolem 4 miliard korun, což dle mého názoru není ve srovnání se stadiony, které nám jsou za vzor, příliš vysoká suma. Na jednání však nejdeme s tím, že chceme čtyři miliardy. My bychom chtěli v rámci všech projektů olympijských center, aby vláda přijala usnesení o možnosti dlouhodobého financování těchto center, jelikož by to neneslo tak velký nápor na státní rozpočet," řekl Jansta.

Toho na jednání s premiérem doprovodí ještě Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, a Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace. Právě FAČR by měl být hlavní uživatelem stadionu a zároveň společně se státem hlavním investorem do arény, která by měla nahradit stadion Evžena Rošického.

Národní stadion by však nebyl pouze fotbalový. Sloužit by měl i dalším sportům v čele s atletikou a měl by mít i celou řadu jiných využití. "S kolegy chceme, aby rovněž sloužil jako sídlo všech svazů, olympijského výboru a České unie sportu. Jednáme i s ČVUT, že by se zde udělala i část kolejí pro studenty," prozradil Jansta, jenž počítá s tím, že současný stadion by byl zbořen a na jeho místě by vznikl úplně nový. 

Jansta doufá, že vláda se k projektu postaví kladně. Věří totiž, že by případná pozitivní odezva mohla ještě zachovat šance pro Českou republiku na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020. "Bylo by skvělé, kdyby se Mirkovi Peltovi podařilo vylobbovat, aby zde byla jedna skupina mistrovství. Ono by to mohlo přinést spoustu multiplikačních efektů. Jenom z evropského šampionátu bysme mohli dostat miliardu zpět," prohlásil.

"I kdybychom však mistrovství nedostali, tak stadion by byl jednoznačně přínosem. Jsme jediná evropská země, která nemá stadion odpovídajících rozměrů, a nemůže se tady proto konat žádná tak velká akce," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Janstou o projektu národního stadionu
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články