Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Velký pondělní souhrn: Ondra zvládl vstup do Her. Duplantis má další zlato i světový rekord

Olympijské hry v Paříži mají za sebou desátý soutěžní den. Skvěle se uvedl sportovní lezec Adam Ondra, jenž si poradil s úvodním boulderingem a má na dosah finálovou účast. Jistotu finále už má tyčkařka Amálie Švábíková, dalším českým atletům se už nedařilo. Kanoista Lukáš Rohan se blýskl nečekaným čtvrtým místem v kayakcrossu. Ze světových hvězd se z prvenství i rekordu radoval švédský tyčkař Armand Duplantis, naopak Simone Bilesová z USA brala stříbro v prostných a pátou příčku na kladině.

Adam Ondra
zdroj: Reuters

Ondra po první kvalifikaci na pátém místě

V obtížném semifinále na olympijské stěně padlo jen několik topů a jeden z nich zaznamenal  český lezec Adam Ondra. Po první části kvalifikace je na pátém místě. Díky topu na čtvrtém boulderu zapsal 48,7 bodu a přiblížil se postupu do finále.

Švábíková bude skákat olympijské finále, Duplantis má zlato i rekord

Amálie Švábíková se postarala zatím o nejlepší atletickou zprávu pondělního programu. Česká tyčkařka postoupila do finále. Běžcům se tolik nevedlo. Překážkáře Víta Müllera a čtvrtkařky Terezu Petržilkovou, Lurdes Glorii Manuel a Ladu Vondrovou čekají po nevydařeném rozběhu opravy. Do nich půjde také čtvrtkař Matěj Krsek, který si na Stade de France zlepšil osobní rekord o dvě setiny na 45,33. Nikoleta Jíchová po nevydařené opravě končí. Nevedlo se ani Tomášovi Habartovi, jenž nedokončil steeple. Do dějin se zapsal Švéd Duplantis nejprve olympijským a poté i světovým rekordem.

Rohan byl ve finále kayakcrossu čtvrtý

Už se zdálo, že ani jeden český vodní slalomář si v kayakcrossu o medaile nezazávodí. Jenže Lukáš Rohan se nečekaně dostal až do finále. V něm však nestačil na specialisty na tuto specifickou disciplínu a skončil čtvrtý. Naopak Jiří Prskavec zbytečně vypustil ve čtvrtfinále závěr a v soutěži předčasně skončil.

Ve skeetu dvojic se radovali Italové, Tomeček a Šumová byli osmí

Jakub Tomeček s Barborou Šumovou obsadili v soutěži dvojic ve skeetu osmé místo a do bojů o medaile se neprobojovali. V kvalifikaci skončili s celkovou bilancí 143 tref ze 150 ran, sedm chyb zapsala kolínská rodačka. Ve finále uspěli italští střelci Gabriele Rossetti a Diana Bacosiová, kteří porazili americkou dvojici Vincent Hancock, Austen Smithová 45:44.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr finále skeetu smíšených dvojic
Dostupnost videa skončí: 08.08.2024 15:20

Bilesová další zlato nepřidala

Simone Bilesová čtvrté zlato na olympijských hrách v Paříži nezískala. Hvězdná americká gymnastka obsadila na kladině až páté místo. Zamotanou soutěž plnou chyb a pádů vyhrála Italka Alice D'Amatová před Čou Ja-čchin z Číny a krajankou Manilou Espositovou. Američanka následně brala stříbro v prostných, když ji Brazilka Rebeca Andradeová porazila o pouhých 33 tisícin bodu.

Německo slaví zlato ze smíšené štafety v triatlonu

Smíšenou štafetu triatlonistů vyhrálo po dramatickém finiši na posledním čtvrtém úseku Německo. Stříbro získaly Spojené státy americké, na třetím místě skončili zlatí z premiéry této disciplíny z Tokia Britové. Čeští reprezentanti se stejně jako před třemi lety do závodu nekvalifikovali.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dramatický závěr smíšené štafety triatlonistů
Dostupnost videa skončí: 08.08.2024 09:29

Badmintonové triumfy pro Dánsko a Koreu, zlaté britské cyklistky předvedly tři rekordy

Viktor Axelsen z Dánska obhájil olympijské zlato z Tokia. Třicetiletý dvojnásobný mistr světa přehrál Kunlavuta Vitidsarna z Thajska dvakrát 21:11. Ženský turnaj ve dvouhře vyhrála Korejka An Se-jong, když porazila Číňanku Che Ping-ťiao 21:13 a 21:16.

Britské dráhové cyklistky Katy Marchantová, Sophie Capewellová a Emma Finucaneová zvítězily ve finále týmového sprintu ve světovém rekordu 45,186. Vylepšily tak vlastní maximum z rozřazovací fáze (45,338) i předchozí kvalifikace (45,472).

Nizozemci utli franouzské oslavy

Olympijské turnaje v basketbalu 3x3 ovládli v Paříži Nizozemci a Němky. Hráči ze země tulipánů zarmoutili v dramatické koncovce finále na Place de la Concorde domácí výběr, poté co dvoubodovým košem s klaksonem ukončujícím prodloužení zvítězili 18:17.

Německé basketbalistky porazily Španělsko rovněž nejtěsnějším rozdílem 17:16. Bronzové medaile si odnesli vicemistři Evropy Litevci, kteří zdolali v duelu o třetí místo obhájce titulu Lotyše, a zlaté medailistky z premiéry basketbalu 3x3 pod pěti kruhy z Tokia Američanky po výhře nad Kanadou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články