Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Tomeček a Šumová skončili v soutěži dvojic ve skeetu osmí, zvítězili Italové

Jakub Tomeček s Barborou Šumovou obsadili v soutěži dvojic ve skeetu osmé místo a do bojů o medaile se neprobojovali. V kvalifikaci skončili s celkovou bilancí 143 tref ze 150 ran, sedm chyb zapsala kolínská rodačka. Od postupu do bojů o bronz je dělily tři úspěšné trefy. Ve finále uspěli italští střelci Gabriele Rossetti a Diana Bacosiová, kteří porazili americkou dvojici Vincent Hancock, Austen Smithová 45:44. Bronz získali Číňané Liou Ťien-lin a Ťiang I-tching.

Barbora Šumová
zdroj: ČTK/AP autor: Manish Swarup

Třiatřicetiletý Tomeček se po 12. místě v individuálním závodě blýskl v soutěži dvojic bezchybnou střelbou, trefil všech 75 ran. Šumová však na jeho výkon nenavázala, v první části třikrát minula a v dalších dvou sekcích přidala po dvou chybách.

"Nastavení tu nemám dobré, nesedlo mi to. Bohužel jsem se s tím nedokázala poprat tak, jak bych si představovala," hodnotila Šumová. "Byli jsme odhodlaní makat až do konce. Barča i při poslední položce byla odhodlaná zatáhnout a dělat, co to půjde. Nakonec jsme z toho vyškrábali top deset," dodal Tomeček. 

"Za sebe jsem spokojený se svým výkonem, i když v individuálním závodě to mohlo být o kousek lepší. V mixu jsem dělal, co jsem mohl. Jsem za to strašně rád. Nicméně v mixu jsem nebyl jen za sebe, byli jsme tam oba dva a vždycky jeden tahá kratší konec pilky. Dneska jsem se to Báře snažil vrátit za to, že díky ní mám evropskou medaili," řekl český reprezentant. 

Výprava českých střelců tak vyšla ve Francii naprázdno. Nejlepším umístěním bylo čtvrté místo Jiřího Přívratského v třípolohové malorážce, kde ho dělilo sedm desetin bodu od medaile. Při obhajobě olympijského zlata z Tokia neuspěl ani v trapu Jiří Lipták.

Olympijskou premiéru skeetu dvojic ovládli šampioni ze soutěží jednotlivců v Riu de Janeiro 2016 Rossetti a Bacosiová. Italové navázali na triumf z kvalifikace a ve finálovém souboji s hvězdným Hancockem a Smithovou vyhráli o jeden bod.

Rossetti v celé soutěži minul pouze jednu ránu stejně jako Hancock, který v sobotu vybojoval čtvrté zlato mezi jednotlivci. Bacosiová ve finále netrefila dvakrát, bronzová medailistka ze soutěže jednotlivkyň na pařížských hrách Smithová třikrát.

Soutěž ve střelbě z rychlopalné pistole vyhrál Číňan Li Jüe-chung, který ve finále nastřílel 32 bodů. Úřadující mistr světa porazil ve finále Korejce Čo Jong-čea o sedm bodů, bronz získal další Číňan Wang Sin-ťie. Čtyřiatřicetiletý čínský vítěz navázal na triumf z kvalifikace a získal první olympijské zlato. V Tokiu byl před třemi lety třetí a bronz bral také v roce 2016 na Hrách v Riu de Janeiro.

Čeští reprezentanti Matěj Rampula a Martin Podhráský skončili už v kvalifikaci. Rampula obsadil 14. místo, Podhráský byl sedmadvacátý.

Sportovní střelba

Rychlopalná pistole:

Muži: 1. Li Jüe-chung (Čína) 32, 2. Čo Jong-če (Korea) 25, 3. Wang Sin-ťie (Čína), 4. Peter (Něm.), 5. Korostylov (Ukr.), 6. Spinella (It.), ...v kvalifikaci 14. Rampula, 27. Podhráský (oba ČR).

Skeet:

Smíšené dvojice – finále: Bacosiová, Rossetti (It.) – Smithová, Hancock (USA) 45:44, o 3. místo: Ťiang I-tching, Liou Ťien-lin (Čína) – Čauhanová, Naruka (Indie) 44:43, 5. Bartolomeiová, Cassandro (It.), 6. Vizziová, Prince (USA), ...v kvalifikaci 8. Šumová, Tomeček (ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články