Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Švábíková bude skákat olympijské finále. Běžci končí, nebo musí do oprav

Amálie Švábíková se postarala zatím o nejlepší atletickou zprávu pondělního programu. Česká tyčkařka postoupila do finále. Běžcům se tolik nevedlo. Překážkáře Víta Müllera a čtvrtkařky Terezu Petržilkovou, Lurdes Glorii Manuel a Ladu Vondrovou čekají po nevydařeném rozběhu opravy. Do nich půjde také čtvrtkař Matěj Krsek, který si na Stade de France zlepšil osobní rekord o dvě setiny na 45,33. Nikoleta Jíchová po nevydařené opravě končí.

Švábíková absolvovala jen dva úspěšné skoky na 440 a 455 cm, víc nebylo potřeba. Velkým zklamáním skončila kvalifikace pro dvě britské favoritky. Držitelka bronzu z Tokia Holly Bradshawová na svých čtvrtých Hrách ztroskotala už na 440 cm, nečekanou neúčast ve finále oplakala a prohlásila, že končí kariéru. Její krajanka, letošní jednička a halová mistryně světa Molly Cauderyová třikrát shodila základ 455 cm, přestože má letos na kontě o 37 cm víc.

Müller měl na dráze před sebou Nora Karstena Warholma, který před třemi lety v Tokiu vytvořil světový rekord a podle očekávání rozběh hladce vyhrál za 47,57 s. Nikdo nečekal, že by s ním český překážkář držel krok, ale Müller zůstal o více než sekundu i za svým osobním rekordem z červnového mistrovství republiky ve Zlíně. Na rozdíl od Tokia, kde nakonec obsadil 22. místo, do semifinále nepostoupil.

Na hladké čtvrtce byla z českého tria nejrychlejší Lada Vondrová, která jako jediná startovala už v Tokiu a byla tam v semifinále. Čas 51,80 jí ale dnes stačil jen na 32. místo. Tereza Petržilková se v letní sezoně dostala poprvé pod 52 sekund, tuto hranici překonala o osm setin. Devatenáctiletá juniorská mistryně Evropy Lurdes Gloria Manuel doběhla v čase 52,20, ale v závěru bez naděje na přímý postup viditelně šetřila síly na úterní opravy.

Rozběhům vládla Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky, stříbrná z Tokia a mistryně světa z Budapešti vyhrála za 49,42 s. Naopak černý den měla další čtvrtkařská hvězda Shaunae Millerová-Uibová z Baham, dvojnásobná olympijská vítězka přestala běžet v polovině trati.

Se silně zatejpovaným kolenem se Jíchová ani při druhém pokusu nepřiblížila osobnímu rekordu 54,59, který jí na červnovém mistrovství Evropy v Římě vynesl čtvrté místo. Ani tentokrát se nedostala pod hranici 55 sekund. Krsek sice své maximum z loňského domácího šampionátu v Hodoníně vylepšil, ale k postupu chybělo ještě třináct setin.

"Týden do startu mě zničehonic začalo strašně píchat v koleně, při chůzi i při běhu. Nešlo ani klusat, takže poslední příprava tím bohužel byla hodně ovlivněná. Motivovala jsem se tím, že natrénováno mám, a že když týden před závodem nebudu běhat, zas tak nic se nestane," řekla třiadvacetiletá atletka.

Poslední týden před olympiádou pro ni byl psychicky hodně náročný a s velkými obavami nastupovala i do nedělního rozběhu. "Fakt jsem nevěděla, jestli to doběhnu, takže mám radost, jak jsem to psychicky zvládla. Určitě je to věc, která mě hodně posílila psychicky, a je to obří zkušenost," svěřila se talentovaná běžkyně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články