Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češky ve druhém kole. Krejčíková prošla po skreči soupeřky, Vondroušová udolala Bertensovou

České tenistky Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová postoupily do druhého kola olympijského turnaje v Tokiu. Barbora Krejčíková prošla hladce, její soupeřka Zarina Dijasová kvůli svalovému zranění zápas skrečovala za stavu 2:5 v prvním setu. Dijasová se nejprve nechala na kurtu ošetřit a pokračovala dál, po dalších hrách se ale rozhodla zápas ukončit. Markéta Vondroušová porazila téměř po dvou hodinách šestnáctou nasazenou Nizozemku Kiki Bertensovou 6:4, 3:6 a 6:4.

Barbora Krejčíková v Tokiu
zdroj: Reuters autor: MIKE SEGAR

Krejčíková se v úporném tokijském vedru nejprve nemohla dostat do tempa, pak ale díky brejku získala vedení 2:1. Svůj servis si ale nepodržela a Dijasová jí brejk oplatila. Česká tenistka pak ukázala znovu svou sílu na podání soupeřky, pátou hru vyhrála a vedla 3:2. Kazašská tenistka se ovšem brzy poté nechala na kurtu ošetřit v oblasti lýtkového svalu. 

Do zápasu se Dijasová ještě vrátila, jenže viditelně se vyhýbala dlouhým výměnám a přílišnému dobíhání míčků. Krejčíková pak dalším brejkem získala vedení 5:2 a vzápetí rozhodčí oznámila ukončení zápasu.

Krejčíková byla ze své olympijské premiéry, kterou prožila na centrkurtu, nadšená. "Dostala jsem se na největší kurt, mám obrovskou radost, že mě tam dali. Snad jsem si to zasloužila," zářila letošní vítězka grandslamového Roland Garros a dodala: "Hrozně se mi tam líbilo. Doufám, že si tam zahraju ještě nějaký zápas. A i když tam nebyli diváci, tak se mi tam hrálo fakt dobře."

"Na druhou stranu mě mrzí, že musela skrečovat a zápas jsme nedohrály. Na druhou stranu ty první kola jsou nejtěžší, takže jsem to očekávala těžké a jsem hrozně ráda, že si na takovém obrovském turnaji zahraju další kolo," uvedla Krejčíková.

Pětadvacetiletá Krejčíková patří mezi favoritky dvouhry, ovládla tři z posledních čtyř turnajů, do kterých zasáhla. Vyhrála i grandslamové Roland Garros a v žebříčku se posunula těsně za první desítku. Ve čtyřhře jsou s Kateřinou Siniakovou nejvýše nasazeným párem.

Barboru Krejčíkovou čeká ve druhém kole Kanaďanka Leylah Annie Fernandezová.

Dvaadvacetiletá Vondroušová musela o postup do druhého kola tvrdě bojovat s turnajovou šestnáctkou Bertensovou. Za stavu 4:4 v prvním setu odvrátila dva brejkboly a vzápětí podruhé prorazila soupeřčino podání. Ve druhé sadě ale Češka dvakrát neudržela servis a bylo vyrovnáno.

Jediný brejk v rozhodujícím setu se povedl za stavu 1:1 Vondroušové. Předloňská finalistka z pařížské antuky si pak vedení pohlídala a po necelých dvou hodinách proměnila třetí mečbol. Bývalou světovou čtyřku porazila i v druhém vzájemném zápase.

"I když ona tenhle rok nemá úplně dobré výsledky, tak tenhle zápas ale odehrála dobře. Dobře podávala a bylo těžké si něco uhrávat při jejím servisu. Pak byl tlak na mým, musela jsem si vyhrávat gemy, ale zvládla jsem to dobře, hlavně kondičně," řekla Vondroušová k Bertensové, která ukončila kariéru ve dvouhře. Nizozemku ještě čeká na olympiádě čtyřhra.

Stejně jako Krejčíková se i Vondroušová představí rovněž ve čtyřhře, v níž v neděli nastoupí po boku Karolíny Plíškové.

Výsledky tenisu na OH v Tokiu

XXXII. letní olympijské hry:

Tenis:

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo:

Šwiateková (6-Pol.) - Barthelová (Něm.) 6:2, 6:2, Pavljučenkovová (13-Rus.) - Erraniová (It.) 6:0, 6:1, Sakkariová (14-Řec.) - Kontaveitová (Est.) 7:5, 6:2, Rybakinová (15-Kaz.) - Stosurová (Austr.) 6:4, 6:2, Golubicová (Švýc.) - Osoriová (Kol.) 6:4, 6:1, Stojanovičová (Srb.) - Hibinová (Jap.) 6:3, 6:3, Friedsamová (Něm.) - Watsonová (Brit.) 7:6 (7:5), 6:3, Fernandezová (Kan.) - Jastremská (Ukr.) 6:3, 3:6, 6:0, Krejčíková (8-ČR) - Dijasová (Kaz.) 5:2 skreč, Petersonová (Švéd.) - Šarífová (Egypt) 7:5, 7:6 (7:1), Vondroušová (ČR) - Bertensová (16-Niz.) 6:4, 3:6, 6:4, Badosaová (Šp.) - Mladenovicová (Fr.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články