Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jessen po pádech v Tokiu: Udělal jsem maximum, naštvaný být nemůžu

David Jessen při svém startu v Tokiu spadl v polovině ze šesti svých vystoupení kvalifikace víceboje. Na hrazdu se český sportovní gymnasta vracel dvakrát, sestavu docvičil, ale před prázdným hledištěm si za to nemohl vysloužit ocenění fanoušků jako Věra Čáslavská na Hrách v Japonsku v roce 1964. "Samozřejmě to mohlo být lepší, ale udělal jsem maximum," prohlásil.

David Jessen
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletý Jessen, žijící v USA, startoval před pěti lety v Riu de Janeiro, kde obsadil ve víceboji 47. místo. Do Tokia se syn vicemistryně světa Hany Říčné dostal z pozice prvního náhradníka a cvičení v prvním ze tří sledů kvalifikace víceboje mu moc nevyšlo.

"Dal jsem do toho všechno, tak nemůžu být naštvaný," řekl po nejspíše posledním velkém víceboji kariéry. Od gymnastiky neodchází, ale chce se více věnovat studiu.

Soutěž zahájil prostnými a před začátkem byl nervózní. "Protože to bylo první náčiní. Zvládl jsem ale celou sestavu prakticky bez chyb, to jsem byl spokojený," řekl. Následně na koni našíř přišel první pád. "Nevím, ztratil jsem se v přítomnosti, ale bojoval jsem do konce."

Kruhy hodnotil jako dobré, po přeskoku se ale ocitl na kolenou. "Udělal jsem, co jsem mohl. Spadl jsem, stane se," pokrčil rameny. Po bradlech byl spokojený, ale při závěrečném cvičení na hrazdě se dvakrát nezachytil.

"Moc se mi nestává, že bych spadl z kovácse, ale je to sport," řekl. Do sestavy se vrátil a absolvoval stejný cvik znovu. "Protože když spadneš, tak se nepočítá. A už nevím, co se stalo. Asi jsem se trochu ztratil," komentoval druhou chybu a pád. Sestavu ale dokončil.

Čáslavská taky bojovala do konce, připomněl Jessen

Vzdáleně tak napodobil legendární Čáslavskou, která v Tokiu 1964 získala zlaté medaile ve víceboji, přeskoku a na kladině a měla stříbro s týmem. Ve finále na bradlech spadla, ale na nářadí se vrátila, aby divákům ukázala dvojný obrat, který Japonci pojmenovali "ultra C". Od jednoho z fanoušků později dostala originální samurajský meč z 6. století.

"Je to trochu podobné. Když spadneš, musíš dobojovat do konce. Tak to dělala Věra Čáslavská a tak jsem přemýšlel i já, že musím jít sestavu až do konce," uvedl Jessen, který se s Čáslavskou potkal možná jednou v životě. "Když jsem byl mladej, ani si nevzpomenu."

Jessen přiletěl do Tokia v charterovém letu, z kterého jsou čtyři čeští sportovci v izolaci po pozitivním testu na koronavirus. Gymnasta proto neměl klidné spaní, aby nedopadl stejně. "Byl to stres. Nakonec to vyšlo, ale byly nervy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články