Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Taháky ME v krasobruslení: návrat Kostnerové, Březinův boj či párové premiéry

Ostrava – Po osmnácti letech se nejlepší evropští krasobruslaři opět sjíždějí do Česka. Poprvé hostí mistrovství Evropy Ostrava. Češi se představí ve všech kategoriích, šanci na výraznější úspěch má však pouze Michal Březina. Program šampionátu zahájí krátkým programem ženy. Přímý přenos startuje na ČT sport a webu ctsport.cz v 10:55.

Sport
zdroj: ČT4

Březina a druhá medaile?

Ve hře jsou tradičně čtyři sady medailí. Březina už jeden cenný kov z ME získal. Šestadvacetiletý krasobruslař má ve své sbírce bronz v ME 2013, hned pětkrát na kontinentálním nebo světovém šampionátu skončil čtvrtý. Před rokem v Bratislavě pokazil volnou jízdu a místo útoku na pódium z toho bylo desáté místo.

"Bude to těžký závod, je to v Česku, je tam minimálně šest lidí, kteří se budou prát o tři medaile. Bude záležet na momentu, a jak kdo zajede volnou jízdu. Doufám ale, že to vyjde," uvedl Březina.

V prosinci si poranil rameno, ale nyní už je fit. "Nebylo tam nic nataženého ani přetrženého. Byl jsem mimo led asi tři dny. Nesměl jsem týden skákat, ale po třech dnech jsem mohl normálně bruslit," řekl.

Nervózní z faktu, že bude závodit doma, prý není. "Je to závod jako každý jiný. Jede se každý rok a je celkem jedno kde. Ať by to bylo v Ostravě, ve Švédsku nebo někde jinde, tak musím zajet co nejlépe," podotkl účastník olympijských her ve Vancouveru a Soči, kterého v závodě doplní Jiří Bělohradský.

Krasobruslení na ČT sport, ČT2 i webu ctsport.cz

Přímé přenosy České televize neminou jedinou soutěžní jízdu na mistrovství Evropy v krasobruslení. Jednadvacet kamer nabídne více než pětatřicet hodin vysílání. Signál poputuje nejen do Evropy, ale i Japonska či Severní Ameriky. Ve studiu ČT provede diváky Petr Vichnar, komentátorský maraton prožije Miroslav Langer. Podívejte se na kompletní program.

Hlavním favoritem je Španěl Javier Fernandéz. Úřadující mistr Evropy a světa ovládl šampionát starého kontinentu čtyřikrát za sebou. Jeho hlavním soupeřem by měl být Izraelec Alexej Byčenko a Rusové v čele s Maximem Kovtunem.

Velký návrat skvělé Italky

V kategorii žen obhajuje zlato z Bratislavy Ruska Jevgenija Medveděvová, velkou pozornost však poutá návrat Italky Caroliny Kostnerové do startovního pole. Devětadvacetiletá pětinásobná evropská šampionka, mistryně světa i medailistka z olympijských her v Soči měla na 21 měsíců zastavenou činnost za to, že svému bývalému partnerovi a olympijskému vítězi v chůzi Alexi Schwazerovi pomáhala vyhýbat se dopingovým kontrolám.

Nominace ČR:

Muži: Michal Březina, Jiří Bělohradský.

Ženy: Michaela Lucie Hanzlíková.

Sportovní dvojice: Anna Dušková, Martin Bidař.

Taneční páry: Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

Českou republiku bude zastupovat sedmnáctiletá Michaela Lucie Hanzlíková, kterou čeká premiéra na vrcholné seniorské akci. "Nad konkrétním umístěním nepřemýšlím. Chci zajet dobře, abychom byli s paní trenérkou spokojené. Když se to bude líbit jí, tak se to bude líbit i divákům," řekla svěřenkyně trenérky Moniky Škorníčkové.

Dvě párové premiéry

Poprvé na ME i seniorském šampionátu se představí sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař. Sedmnáctiletí juniorští mistři světa z Debrecínu vstupují do velkého krasobruslení a poprvé se na jednom ledě setkají s největšími evropskými hvězdami. "Samí mistři světa a Evropy, olympijští vítězové. Je pro nás čest s nimi závodit a rádi od nich něco odkoukáme," řekl Bidař.

Sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař
zdroj: Czech Figure Skating autor: Aleš Krecl

O umístění vůbec nepřemýšlejí. Svou jízdou chtějí udělat radost divákům a trenérce. "Když se to bude líbit paní trenérce, bude se to líbit i divákům a budeme mít radost i my. Já se nejvíce těším, že budeme soutěžit s těmi nejlepšími, i když tu budeme úplní zelenáči," dodala Dušková.

Premiéru zažije i taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn. Původně měl Česko zastupovat pár Cortney Mansourová, Michal Česka, ale vedení Českého krasobruslařského svazu udělalo týden před akcí změnu v nominaci.

Nemalý zájem a policie ve střehu

Pořadatelé předpokládají, že závody ve vítkovické aréně zhlédne 40 tisíc diváků. Na bezpečnost návštěvníků, sportovců a hostů bude každý den dohlížet až 150 policistů. A to nejen v hale a jejím okolí, ale i v hotelích a na Masarykově náměstí v centru města, kde bude po celou dobu akce umístěna zóna pro fanoušky. Do opatření se zapojí i Útvar rychlého nasazení.

Program ME:

Středa:

11:00 Ženy - krátký program,

18:00 Zahajovací ceremoniál,

18:45 Sportovní dvojice - krátký program.

Čtvrtek:

12:00 Taneční páry - krátké tance,

19:00 Sportovní dvojice - volné jízdy.

Pátek:

11:15 Muži - krátký program,

18:00 Ženy - volné jízdy.

Sobota:

13:30 Taneční páry - volné tance,

17:50 Muži - volné jízdy.

Neděle:

14:30 Exhibice.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články