Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kittel znovu jako loni bere žlutý dres, Cavendish v Harrogate spadl

Leeds – Sprinter stáje Giant Shimano Marcel Kittel stejně jako při loňské Tour vyhrál první etapu a oblékl si žlutý dres průběžného lídra. Ve sprintu v Harrogate byl rychlejší než druhý Peter Sagan a třetí Ramunas Navardauskas. Smolařem sprintu byl Mark Cavendish, který spadl po kontaktu se Simonem Gerransem a vysněného vítězství v rodném městě své matky se nedočkal. Leopold König a Jan Bárta dokončili s nulovou ztrátou v hlavním poli.

"Jsem na tohle vítězství nesmírně hrdý," řekl Kittel, jenž vyhrál dvě etapy i na květnovém Giru. "Nakonec bylo celkem snadné. Bylo to jako vyjet z tunelu. Dokázal jsem zrychlit jako nikdy dřív," popsal.

Grand Départ proběhl v severoanglickém Leedsu, který se oblékl do žlutého a vyprovodil peloton na tři týdny dlouhou cestu. Cyklisté vykroužili hodinu v ulicích města a poté se již po ostrém startu vydali do cílového Harrogate. Hned na prvních metrech nastoupil očekávaný závodník, 42letý Jens Voigt – ten letos jede svou sedmnáctou a poslední Tour a je znám jako zřejmě nejaktivnější jezdec pelotonu. Vedoucí trojičku s ním vytvořili dva francouzští jezdci, Benoît Jarrier a Nicolas Edet. Jejich náskok si hlavní pole nechtělo nechat příliš narůst, na čele se snažil kontrolovat manko hlavně "zabiják úniků" a první čínský cyklista na Tour Ji Čeng. Problémy mezitím na prvních kilometrech potkaly Pierra Rollanda a Arnauda Démara, kteří oba museli měnit své speciály.

Jezdci v úniku měli hlavní ambici – mimo standardního ukázání týmových barev především nasbírání bodů na prémiích. Na Cote de Cray, vůbec první prémii celé Tour, se to povedlo Jarrierovi a virtuálně oblékl puntíkatý dres. Po sjezdu už následovala prémie sprinterská, před níž na značce 400 metrů vystřelil Jens Voigt a získal dvacet bodů – nepočkal však poté na své dva kolegy z úniku a pokračoval sám směrem ke druhé vrchařské prémii Cote de Buttertubs. V pelotonu v prvním sprinterském představení kraloval Bryan Coquard před André Greipelem a bral za čtvrté místo 13 bodů do soutěže o zelený dres.

Edet s Jarrierem brzy poznali svou chybu a jejich pozice mezi Voigtem a hlavní skupinou se postupně převažovala směrem k pelotonu. Voigt naproti tomu držel rychlé tempo, jeho náskok na ostatní nakoukl přes pětiminutovu hranici, a na Cote de Buttertubs vyšplhal jako první – získal tak dva body a převzal puntíkatý dres. V pelotonu se na úzkých silničkách tvořily ve stoupání "špunty", na úplném chvostu se pohyboval třeba Joaquím Rodríguez a hlavní pole se posléze rozpojilo – v zadní skupině uvízli s Rodríguezem i Thibaut Pinot, Chris Horner či Dani Navarro a ztráceli záhy více než minutu. Do cíle v Harrogate v této chvíli zbývalo ještě 85 kilometrů a jezdci se začínali stáčet zpět k jihu.

Voigt poté ještě stihl na prvním místě překonat Cote de Grinton Moor (zítra tedy oblékne puntíkatý dres), záhy ho však peloton pohltil. Kolem trati mezitím panovala výtečná atmosféra – obrázky z trati připomínaly spíše pyrenejské či alpské etapy a diváci jezdce tlačili vpřed. Do hlavního pole se docvakl Pinot, v grupettu se nicméně ocitli například Alessandro Petacchi či Sacha Modolo, stále tam zůstával i jeho "kapitán" Rodríguez. Kontakt ztratil také náhradník za Romana Kreuzigera Rafal Majka, avšak ten se 45 kilometrů před cílem konce pelotonu nakonec dokázal chytnout – na rozdíl od sprinterů Modola a Petacchiho, kteří tak chyběli lídrům svých sprinterských týmů ve finiši v Harrogate.

Peloton bez svého referenčního bodu – uprchlíků, které by měl stahovat – zpomalil a sprinterské týmy se snažily uschovat co nejvíce sil na poslední kilometry. Jako v celé etapě byla vidět stáj Lotto-Belisol, na čele se blýskaly také svítivé (a pro Tour upravené) dresy Tinkoff-Saxo a svůj vláček tam měla pochopitelně i Cavendishova Omega Pharma – Quick-Step. Vpředu už se zřetelně vyrýsovaly linie jednotlivých týmů a Harrogate se rapidně blížilo.

O překvapivý nástup se na značce jednoho kilometru pokusil Fabian Cancellara, avšak sprinteři se přes něho stihli přehnat zhruba 200 metrů před cílem – na posledních metrech pak Marcel Kittel přetlačil Petera Sagana a stejně jako loni vyhrál první etapu. Smutným aktérem sprintu byl Mark Cavendish, který na cílové rovince pár metrů od domu své matky spadl po kontaktu se Simonem Gerransem. Bývalý mistr světa si s bolestivou grimasou držel pravé rameno a dlouho zůstal ležet, nakonec ale dokázal s rukou fixovanou k tělu dojet do cíle.

Vyšetření v nemocnici odhalilo, že si vykloubil rameno a poranil vazy. "Tím pádem jsem vážně zdeptaný. Byla to moje chyba," přiznal jezdec stáje Omega Pharma - Quick-Step. "Při nejbližší příležitosti se Simonu Gerransovi osobně omluvím. Snažil jsem se najít skulinu, která tam nebyla. Hrozně jsem chtěl vyhrát," dodal Cavendish a litoval i fanoušků, kteří ho přišli podpořit.

Oba čeští cyklisté Leopold König a Jan Bárta však dokončili v pořádku a s nulovou ztrátou v hlavním poli.

Pád Marka Cavendishe na rovince v Harrogate
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa: Leeds - Harrogate (190,5 km):

1. Kittel (Něm./Giant) 4:44:07, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Navardauskas (Lit./Garmin), 4. Coquard (Fr./Europcar), 5. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo), 6. Froome (Brit./Team Sky), 7. Kristoff (Nor./Kaťuša), 8. Vanmarcke (Belg./Belkin), 9. Rojas (Šp./Movistar), 10. Albasini (Švýc./Orica), ...26. König, 49. Bárta (NetApp-Endura) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Kittel 4:44:07, 2. Sagan, 3. Navardauskas, 4. Coquard, 5. Rogers, 6. Froome, 7. Kristoff, 8. Vanmarcke, 9. Rojas, 10. Albasini, ...26. König, 48. Bárta všichni stejný čas.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články