Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Grand Départ. Peloton startuje v dožluta vymalovaném Leedsu

Podruhé v historii hostí Velká Británie tzv. Grand Départ, tedy start a první etapu Tour de France. Jezdci zahájí třítýdenní závod v severoanglickém Leedsu – zde v kopcích po úzkých silnicích vykrouží takřka úplný okruh a po 190 km dorazí do Harrogate, kde s velkou pravděpodobností dojde k hromadnému sprintu. Jeho vítěz následně oblékne žlutý dres vedoucího muže Tour.

Profil první etapy Tour de France Leeds – Harrogate
zdroj: letour.fr

Za časů ředitele závodu Jeana-Marie Leblanka (19892007) Tour startovala časovkou, která rozvrstvila startovní pole hned v počátku. Pro jedny vítaná příležitost, pro jiné nutnost a komplikace – zvlášť když vítěz první etapy oblékl v cíli žlutý dres. Po nástupu stávajícího ředitele Tour Christiana Prudhomma Tour postupně od úvodních časovek odstoupila a například v loňském roce nabídla v rovinaté etapě možnost sprinterům. Podobné, i když ne tak přímočaré, to bude i v letošní úvodní etapě startující v severoanglickém Leedsu.

Odtud se vydají severozápadním směrem, vykroutí otočku poblíž Richmondu a skončí severně od Leedsu v Harrogate. Navzdory tomu, že úřadovat budou velice pravděpodobně sprinteři, nejde jen o rovinatou etapu – zdaleka ne, vždyť na jezdce čekají hned tři vrchařské prémie třetí a čtvrté kategorie. Nejprve Cote de Gray (1,6 km/7,1 %), poté Cote de Buttertubs (4,5 km/6,8 %) a nakonec, šedesát kilometrů před cílem i Cote de Griton Moor (3 km/6,6 %). Nejsou to tedy zrovna ideální parametry pro sprintersky založené závodníky.

Profil finiše první etapy Tour de France Leeds – Harrogate
zdroj: letour.fr

Vše se však vyrovná v poslední třetiny trasy, která je takřka zcela plochá, a tudíž i když se možná některé týmy pokusí jet na zmíněných prémiích vyšší tempo a setřást spurtery, ti pak budou mít ještě dostatek času k jejich dohnání. Rozhodne se na posledních kilometrech – nikterak technicky složitých, snad vyjma mírných zatáček zhruba dva kilometry před finišem. Na závěrečném kilometru vozovka mírně stoupá (kolem 2 %).

Není to však celé jen hra čísel a procentních bodů. Svou roli jako pokaždé sehraje nervozita a určitá ještě "nesehranost" pelotonu, na úzkých silničkách severní Anglie navíc nebude nouze o krizové momenty ze samé podstaty trasy. Vše bude vyhrocené i tím, že nepůjde jen o obyčejný sprint – vítěz si přece vezme žlutý dres, a to se finišmanům nestává zase tak často. Ještě další motivaci bude mít Mark Cavendish, neboť právě v cílovém Harrogate, de facto pár stovek metrů od čáry, se nachází dům jeho matky. Sám řekl, že celý rok se pro něho smrskává do posledního kilometru úvodní etapy Tour, kde před zraky rodiny a přátel bude soupeřit s nejlepšími.

*** John Degenkolb, Mark Cavendish
**  Alexander Kristoff, Peter Sagan
*   André Greipel

Je nám líto, video expirovalo.
Představení první etapy Tour de France Leeds–Harrogate


Zdroj
ČT sport, letour.fr, cyclingquotes.com [Cycling Quotes]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články