Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Začínáme. Kdo jsou hlavní favorité Tour?

Chris Froome nebo Alberto Contador – takto binárně jsou většinou děleny prognózy před Tour de France. Ačkoliv jsou dva zmínění zřejmě přece jen napřed s odstupem před ostatními, souboje o přední příčky budou podstatně komplikovanější. Více v našem článku. Na webu ČT sport čtěte i preview soutěže o bílý dres, sprinterů, českých jezdců a představení trasy závodu od komentátora ČT Tomáše Jílka.

Chris Froome (29, Velká Británie, Sky)

*****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Romandie (1.), Kolem Ománu (1.)

Bez ohledu na to, jak silný Chris Froome je, působí verva, s níž ho média a fanoušci pasují na de facto jistého vítěze Tour, poněkud předčasně. Předně Froome letos neměl určitě takovou přípravnou fázi, jak si sám přál – pád na Dauphiné je přitom pouze vyvrcholením série letošních nepříjemností. Poranění zad, prohra v Katalánsku, mediální bouře ohledně lékařské výjimky v Romandii – takto ideální průběh věcí patrně nevypadá. K tomu přičtěme neméně řešenou záležitost ohledně nezařazení Bradleyho Wigginse do nominace Sky a je vidět, že pro Frooma se toho letos rozhodně více pokazilo než povedlo.

Na druhou stranu když byl stoprocentní, ukázal se. V prologu Dauphiné byl mezi ním a ostatními podstatný rozdíl, ve výstupu na Col du Beál zase odrazil všechny útoky a kilometr před cílem nasadil takové tempo, že se přes něho nemohl dostat ani Alberto Contador. Do karet mu hraje ještě jedna věc – dlouhá kopcovitá časovka v předposledním dni Tour. Žádný z favoritů se nemůže s Froomovými výkony v jízdě proti chronometru měřit, odstupy budou vysoké. Jedničce Sky tak stačí reagovat na útoky Contadora a ostatních v horách a pak je rozdrtit na konci Tour. 

  • "Tým kolem mě je nejspíš vůbec tím nejsilnějším, který kdy Sky na Tour de France mělo. Jsme připraveni," poznamenal Chris Froome na tiskové konferenci před startem závodu.
Alberto Contador během týmové prezentace
zdroj: ČTK/BELGA autor: David Stockman

Alberto Contador (31, Španělsko, Tinkoff-Saxo)

*****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2007, 2009)
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (1.), Kolem Baskicka (1.)

Tři vítězství, dvě druhá místa. Počet odjetých etapových závodů? Pět. Alberto Contador má letos ze všech favoritů Tour nejúspěšnější sezonu, svou formu předvedl na všech závodech, kterých se zúčastnil, a definitivně tak zřejmě překonal útlum po svém návratu k závodění v roce 2012. Výtečné představení předvedl na Critériu du Dauphiné, kde ho až špatná taktika týmu připravila o celkové vítězství. 

Contador je na tom zřetelně lépe než před 12 měsíci, kdy mu nakonec uteklo i pódium. Kromě časovky umí všechno stejně dobře jako jeho největší konkurent, útočný styl jízdy je navíc zárukou, že se Froome a Sky budou muset mít neustále na pozoru. Absence Romana Kreuzigera je nicméně přirozeně nepříjemnou ranou – nelze očekávat, že s ním last minute náhradník Rafal Majka po odjetém Giru bude v každém kopci. "Jsem na tom mnohem lépe než loni, shodil jsem dva kilogramy, což je pro mě hodně. Příprava proběhla dobře a jsem připraven," říkal španělský šampion během představování týmu v Leedsu.

(50minutový sestřih ČT z Critéria du Dauphiné sledujte ZDE)

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Alejandro Valverde (34, Španělsko, Movistar)

****

Nejlepší výsledek: Vuelta (1., 2009)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 6. (2007)
Nejlepší letošní výsledek: Valonský šíp (1.), Lutych-Bastogne-Lutych (2.)

Pódium na Tour je po desetiletí cílem Alejandra Valverdeho; cílem, který se mu dosud naplnit nedovedlo. Mnoho dalších šancí nedostane – Movistar v příštím roce učiní lídrem týmu Naira Quintanu, a tak jde letos pro 34letého Španěla patrně o poslední velkou šanci. Připravoval se na ni svědomitě a dá se říci, že jeho dosavadní sezona se může měřit s tou Contadorovou, přičemž vrchol přišel v ardenském týdnu – Amstel Gold Race (4.), Valonský šíp (1.) a La Doyenne (2.). Poté se už držel zpátky, vidět ho diváci mohli naposledy na španělském mistrovství. U něho je však třeba se zastavit – Valverde zde vyhrál jízdu proti chronometru a skončil druhý v silničním závodě, když v cílové rovince nesprintoval proti kolegovi z Movistaru Jonu Izaguirreovi a nechal ho vyhrát. Služba před Tour? Zcela jistě, a Valverde se může spolehnout na silný tým právě s Izaguirrem, Benatem Intxaustim či Johnem Gadretem.

Nelze však zřejmě očekávat, že bude Alejandro Valverde prohánět Contadora s Froomem. Svědčí proti tomu několik faktorů: Není stejně jako oni tak excelentním vrchařem a nějaký čas na ně ztratí i v časovce. Co víc – vždy se mu během tří týdnů přihodila nepříjemnost, vzpomeňme třeba na minulý rok a rovinatou etapu do Saint-Armand-Montrond, kde jeho šance skončily. Už před závodem tak panují obavy kupříkladu o průběh páté etapy po pavé, kde je vzhledem k historii svých problémů Valverde takříkajíc tipován na malou katastrofu. Ale minulé události stranou – Španěl je svého vysněného pódia jistě schopen a v této sezoně jasně dokázal, že zůstává hrozbou. Na Tour pak od něho čekejme ataky především ve Vogézách, které mu budou sedět strmostí svých výstupů.

Vincenzo Nibali
zdroj: Isifa

Vincenzo Nibali (29, Itálie, Astana)

****

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 3. (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Mistrovství Itálie (1.)

Slabý rok, nebo postupné ladění výkonnosti – s Vincenzem Nibalim si lámou hlavu mnozí. Zklamal takřka v každém závodě, do kterého letos zasáhl, vždyť například na Dauphiné si leckdy musel projít až ponižujícími momenty, když se přes něho hladce drali ostatní. Situace v Astaně došla dokonce tak daleko, že nevýraznému týmu poslal jeho šéf Alexander Vinokurov ostřejší dopis. Minulý víkend při italském mistrovství však Nibali předvedl excelentní výkon, alespoň trochu rozehnal skepticismus ohledně jeho možností a na Tour poveze dres italské trikolóry. 

Jednu věc lze od Nibaliho očekávat vcelku jistě – nebude anonymní. Překvapivé ataky, nepovedené ataky, hraniční sjezdy a taktické lapsy, to všechno tvoří Italův stabilní repertoár. Bude to stačit na nejlepší? Těžko předpokládat, že by v horách cokoliv najel na Frooma s Contadorem, navíc je i horším časovkářem a ztratí v dvacáté etapě. Reálným cílem je však pódium, tedy zopakování umístění z roku 2012.

Rui Costa
zdroj: ČTK/BELGA autor: David Stockman

Rui Costa (27, Portugalsko, Lampre-Merida)

***

Nejlepší výsledek: Mistr světa (2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 18. (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Švýcarska (1.)

Rui Costa po loňské sezoně odešel z Movistaru, kde nedostával prostor v konkurenci Quintany a Valverdeho, do italského Lampre-Merida – na první pohled možná trochu zvláštní krok, který však dostane smysl při bližším zaostření. V týmu s charakteristickou růžovou kombinací dresů dostal jasnou pozici jedničky a nyní ho čeká první velká šance také na Tour. Vstoupí do ní po ne zcela ideálním jaru, které však vyvrcholilo takticky skvěle zvládnutým představením v závodě Kolem Švýcarska: Výtečně zajel časovku a excelentní byl i v závěrečné etapě, kde setřásl Mathiase Franka a Baukeho Mollemu.

Proti jeho šancím ve Francii je často kladen nedostatek zkušeností, které má v dlouhých závodech – jediný okamžik, kdy jel v pozici lídra, byl rok 2012. Tehdy převzal post jedničky od odstoupivšího Valverdeho a dokončil na osmnáctém místě, tedy nic světoborného. Nějaké takové "minus" se však najde skoro u všech pódiových kandidátů. Costa vstupuje do závodu jako čerstvý vítěz jednoho ze dvou nejdůležitějších přípravných podniků, navíc v dresu mistra světa a za podpory schopného týmu.

(pohled do zákulisí týmu Lampre-Merida sledujte ZDE)

Andrew Talansky
zdroj: ČTK/PA/GodingImages autor: Pete Goding

Andrew Talansky (25, USA, Garmin-Sharp)

***

Profesionál od roku 2011
Nejlepší výsledek: Critérium du Dauphiné (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 10. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (1.)

Rozhovory po skončení červnového Critéria du Dauphiné zachytily Andrewa Talanskyho rozhozeného a dojatého – právě vyhrál ve fantastické etapě na Courchevel celý závod, předčil Alberta Contadora a Chrise Frooma nechal daleko za sebou. Jeho odvážný brzký manévr a přesně vypočítané tempo v závěrečném výstupu mu zajistily dostatek času a mladý Američan vyhrál největší závod své dosavadní kariéry. Že to nebude poslední vítězství podobného kalibru, se dá dost dobře předpovídat. "Tohle je Dauphiné, Tour je úplně jiný závod. Doufám, že tam nezklamu," říkal na Courchevel.

Média se přirozeně jeho vítězství chytila – dva poslední vítězové Critéria (Bradley Wiggins a Chris Froome) shodně ve stejném roce vyhráli Tour. Ze dvou ročníků však těžko dělat nějaké závěry a Talansky do první etapy určitě nepůjde ve stejném postavení jako Froome či Contador. Občas mu byly vytýkány taktické lapsy, když útočil tam, kde by se vyplatilo spíše počkat. Avšak jak ukázalo právě Dauphiné, i to už nyní zvládá excelentně. Za sebou bude mít jezdce stáje Garmin-Sharp a schopného ředitele Jonathana Vaughterse, který dva dny před startem Tour oznámil, že stáj podepsala s Talanskym novou, dvouletou smlouvu.

Bauke Mollema
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Bauke Mollema (27, Nizozemsko, Belkin)

***

Nejlepší výsledek: Kolem Švýcarska (2., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 6. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Švýcarska (3.)

Laurens Ten Dam před startem vtipkoval, že jeho největším úkolem a cílem bude na Tour donutit svých osm kolegů, aby si nechali také jako on narůst plnovous. Jeden úkol však bude přece jen důležitější – Ten Dam musí být k ruce Baukemu Mollemovi v největších stoupáních závodu a dokončit tak, co minulý rok společně načali. Na Tour 2013 to totiž dlouho vypadalo na pódium pro Mollemu, avšak onemocnění mu nakonec k němu zahradilo cestu. Stáj Belkin se při své poslední Tour pod tímto jménem (americký prodejce elektroniky po sezoně z cyklistiky odchází) chce předvést a versatilní jezdec bude hlavním trumfem.

Z letošních výkonů vyčnívá především čtvrté místo na Valonském šípu a třetí na Kolem Švýcarska, kde až v závěru nestačil na Mathiase Franka s Ruiem Costou. Jistě, nejde o nijak zázračné výkony, Mollema však neexceloval ani před loňskou Tour – a pak proháněl v horách favority. Sám říká, že chce hodně vytěžit už z prvního týdne – v často zmiňované páté etapě mu pomohou Sep Vanmarcke s Larsem Boomem a Belkin obecně je natolik silný tým, že by se Mollema neměl ocitnout v kritické situaci. Otázkou snad jen zůstává, jak a nakolik ho zasáhla zpráva o konci společnosti Belkin jakožto hlavního sponzora. Řešit budoucnost během Tour totiž přirozeně není tou nejlepší taktikou.

Tejay van Garderen
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Rebours

Tejay van Garderen (25, USA, BMC)

**

Profesionál od roku 2010
Nejlepší výsledek: Tour de France (5., 2012), bílý dres
Nejlepší výsledek na Tour de France: 5. (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Katalánska (3.)

Po léta vysílalo BMC na Tour v pozici lídra Cadela Evanse, letos poprvé se v pozici jasné jedničky představí Tejay van Garderen. Rychlý vývoj jeho kariéry (bral bílý dres v roce 2012) se přibrzdil v minulém roce, kdy sice útočil a o vítězství ho na Huézách připravil jen pozdní atak, celkově však po mnoha propadácích nelze van Garderenovu Tour 2013 hodnotit jako pozitivní. Letošní sezona? Dá se charakterizovat velice úspěšným startem a méně povedenými posledními měsíci. Na konci března v závodě Kolem Katalánska ve čtvrté etapě spolu s Romainem Bardetem zaskočili favority, v dubnu v Baskicku posléze uhájil solidní šesté místo. Van Garderen vypadal znovu po roční pomlce jako někdo, s kým se musí počítat a i BMC se jevilo být v lepší kondici než před rokem. Poté se nicméně přihodilo několik faktorů, počínaje zlomeninou nohy dalšího mladého Američana v BMC Taylora Phinneyho a vlastním van Garderenovým pádem v prologu závodu Kolem Romandie konče. 

Svým způsobem se Američan nedá brát jako mladý a nastupující závodník – zkrátka z toho důvodu, že je mezi širší špičkou navzdory svým 25 rokům už vskutku hodně dlouho. Na Tour bude poprvé jednoznačným lídrem, k ruce mu budou domestici jako Marcus Burghardt či Peter Velits a dá se čekat, že už neuvidíme to znavené a dezorganizované BMC jako v posledních letech. Američanovým cílem je první pětka celkového pořadí a říká: "Tvrdě jsem trénoval a mám za sebou solidní přípravu. Nyní je to jen otázka toho, abych se vyhnul pádům a komplikacím."

(videoprofil Tejaye van Garderena sledujte ZDE)

Jürgen Van Den Bröck
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Jürgen Van Den Bröck (31, Belgie, Lotto-Belisol)

**

Nejlepší výsledek: Tour de France (4., 2010, 2012)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 4. (2010, 2012)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (3.)

Na minulé Tour zastavilo Jürgena Van Den Bröcka poranění kolena, v následujících měsících nabral skoro deset kilogramů a ani začátek letošního roku nevyšel belgickému cyklistovi nikterak ideálně. Na nejlepší ztrácel vlastně až do Critéria du Dauphiné, do něhož vlastně vstupoval takříkajíc s nožem na krku – další zklamání by se rovnalo vypadnutí z předběžné nominace na Tour a Lotto-Belisol by se soustředilo plně na podporu sprintera Andrého Greipela.

Že se tak nestalo, je zásluhou Van Den Bröckových výkonů na Dauphiné. Velmi solidně zvládl oproti očekávání prolog, kontinuálně se držel mezi pěti nejsilnějšími vrchaři závodu a korunu všemu nasadil v královské etapě, v níž se připoutal k zadnímu kolu konečného vítěze Andrewa Talanskyho. Třetí místo celkově bylo velkým povzbuzením a zajistilo Belgičanovi místo na Tour. V ní bude jeho největší silou vyhlášená konzistence, kdy se nedá od Van Den Bröcka čekat žádný chvilkový výpadek. Kritický však bude první týden, neboť mu stáj rozdělená mezi ním a Greipelem přisoudila jen dva pomocníky a jakékoliv překvapení na trati může být velkým problémem.

Mathias Frank
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Mathias Frank (27, Švýcarsko, IAM Cycling)

**

Nejlepší výsledek: Kolem Švýcarska (2., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: –
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Švýcarska (2012)

Mathias Frank o sobě poprvé dal výrazněji vědět až v minulém roce, kdy nosil žlutý dres v domácím závodě Kolem Švýcarska – a to přesto, že do něj vstupoval jako domestik Tejaye van Garderena. Sezonu posléze podtrhl dvěma vyhranými etapami na Kolem Rakouska a lídrovi BMC následně pomohl i na US Pro Challenge. Švýcarští fanoušci začali ke svému potěšení sledovat, že z Franka roste schopný závodník v etapových závodech – takový, jakého alpská země neměla od éry Alexe Zülleho. Pro tehdy 26letého závodníka pak přišlo vyloženě ve vhodnou chvíli tápání a ohlížení se švýcarské druhodivizní stáje IAM Cycling po domácím lídrovi. Od roku 2014 tak Frank už jezdí v novém týmu, v jasné pozici jedničky a ukazuje se jako stále silnější závodník.

Mluví za něho výsledky. Na Romandii skončil čtvrtý, v Bavorsku v královské etapě předčil Bardeta či Königa s Pinotem, dosavadní vrchol sezony však přišel až na Tour de Suisse. Zaujal i svým stylem, když v závěrečném dnu podnikl spolu s Costou a Mollemou brzký odvážný atak a v závěru se s oběma pral o vítězství. Na Costu to nestačilo, na Mollemu ano a švýcarský závodník zřetelně předvedl, že měřit s nejlepšími se může. Uvidí se, jak to bude na Tour, neboť zkušeností s třítýdenními podniky Frank příliš nemá (naposledy Giro 2012). Vzhledem k jeho konzistentnosti, solidním schopnostem v časovce a podpoře celého týmu je však první desítka reálným a možným cílem.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení týmů před startem Tour de France
Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články