Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Bára považovala zlatý hod za "zajišťovák", řekl trenér Černý

Londýn - Do posledního pokusu soupeřek se třásl na tribuně. Rudolf Černý, kouč Barbory Špotákové, nevěřil, že výkon 66,76 metru bude stačit k vítězství. Prakticky každá závodnice v užším finále totiž mohla českou reprezentantku přehodit. "U oštěpu člověk nikdy neví. Jednou to sedne, jednou ne," popsal Černý, který mimo jiné nevyloučil start dvojnásobné mistryně světa na příštích olympijských hrách v Tokiu.

Barbora Špotáková
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Šestatřicetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou zůstala v čele výsledkové listiny a po deseti letech navázala na titul z Ósaky. "Úžasný. Prožíval jsem to, mohlo se jich utrhnout dalších pět," poznamenal Černý, k němuž se Špotáková vrátila po neúspěšném MS v Pekingu před loňskou olympijskou sezónou. Předtím trénovala pod jeho vedením do roku 2010, než odešla k Janu Železnému.

Obnovená spolupráce nicméně nezačala šťastně. Světová rekordmanka si totiž během tenisového utkání zlomila zánártní kůstku. V přípravě na Rio proto museli víceméně experimentovat. "Trénovali jsme všelijak, házeli jsme z bedny. Tak nějak jsme všechno nahrazovali. Povedlo se to nakonec zázračně," vzpomínal zkušený kouč na olympijský bronz.

Vzhledem k mateřským povinnostem české reprezentantky je příprava na jednotlivé závody nebo šampionáty odlišná i nyní. "Ona nežije jen oštěpem. Rodinu nezanedbává a má také jiné zájmy. Aby se vše sladilo, aby měla pohodu, aby někam hodila, musí být všechno v rovnováze. To nám spolu jde," poodhalil Černý kouzlo dalšího zlatého úspěchu.

Londýnská aura opět zafungovala

V britské metropoli téměř na den před pěti lety slavila Špotáková olympijský titul a českou hymnu pro vítězku si poslechla i tentokrát.

Před samotným závodem trenéra uklidňovala. "Říkala mi, ať se nenervuju a bavím se," usmál se Černý, který zlatý hod komentoval střízlivě. "Myslím si, že úplně nejlepší nebyl. Bára mu říkala zajišťovák. Uvolnila se, nechtěla za každou cenu zamířit co nejdál, nebylo to úplně o síle a takové hody bývají někdy nejlepší," dodal.

Po prvním neúspěšném pokusu (58,48 metru) nicméně přiznal, že se trošku obával o samotnou účast ve finále. "Ale věřil jsem, že to druhým nebo třetím dá určitě, protože je momentálně v dobré formě a měla tady velkou podporu v hledišti," uvedl Černý.

Pokračování veleúspěšné kariéry je ve hvězdách  

Zdali bude Špotáková házet dál, uznávaný trenér netuší. "Loni před olympiádou to vypadalo, že po ní bude konec světa. Letos zase prohlásila: 'Definitivně končím.' Když ji něco bolelo nebo přelítlo přes nos, tak říkala: 'Už toho mám dost, už to nedávám.' Teď se jí v hlavě honí myšlenka na pátou olympiádu, ale může zase povolit. Uvidíme," zakončil Černý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články