Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kajakář Prskavec navázal na Přindiše a je králem Světového poháru

Loni se do dějin Světového poháru ve vodním slalomu nesmazatelně zapsal Vít Přindiš, který opanoval celkové hodnocení jako první Čech v historii. Letos si prestižní seriál podmanil jeho reprezentační kolega Jiří Prskavec. Bronzový olympijský medailista z Ria de Janeiro uzavřel sezonu třetím místem ve španělském La Seu d'Urgell, což mu s přehledem zaručilo vítězství s náskokem 62 bodů.

Jiří Prskavec se raduje z celkového vítězství ve Světovém poháru
zdroj: PR autor: kanoe.cz/Martin Hladík

"Jsem strašně rád, že to klaplo. Dosud jsem ze Světového poháru neměl medaili, a proto jsem nad míru spokojený," prohlásil Prskavec.

Poslední závod v letošním ročníku SP vyhrál suverénně Giovanni De Gennaro. Mistr světa z roku 2015 Prskavec zaostal za italským rivalem o 2,34 vteřin. Druhé místo obsadil Lucien Delfour z Austrálie. Obhájce trofeje Přindiš byl ve finále sedmý a celkově bronzový, Luboš Hilgert nepostoupil ze semifinále a připsal si čtrnáctou příčku.  

Mezi ženami opět vyučovala Jessica Foxová. Po sobotním triumfu na kajaku opanovala fenomenální Australanka pořadí SP také na kanoi a získala zlatý double, což se dosud nikomu nepodařilo. Tereza Fišerová si ve Španělsku vyjela osmou příčku a v hodnocení seriálu skončila čtvrtá.

Prskavec už před semifinále věděl, že k cennému triumfu stačí i sedmé místo. Přesto jel naplno a bezpečně dorazil do cíle bez jakékoli penalizace. "Nejtěžší bylo zvládnout semifinálovou jízdu," konstatoval pětadvacetiletý Čech.

Ve finále pak dopolední výkon zopakoval a potvrdil, že má v aktuálním ročníku ze všech kajakářů nejvyrovnanější formu. Nejhůře byl čtvrtý v Liptovském Mikuláši, třetí místa zaznamenal v Krakově a Seu d'Urgell, druhá v Augsburgu a Tacenu.

Sezona ovšem zdaleka nekončí, vrchol teprve přijde. Už ve středu se Prskavec přesune do Ria de Janeiro, dějiště letošního mistrovství světa. "Jedničku letos ještě nemám a byl bych rád, kdyby se to prolomilo," dodal rodák z Mělníka.

Foxová se zapsala do historie vodního slalomu

Trojnásobná mistryně světa v této disciplíně Foxová potřebovala ke korunovaci uspět v semifinále, a to se jí bez problémů podařilo. Zajela čistě, měla jednoznačně nejlepší čas a dokázala na něj navázat i ve finále. 

Elitní desítka neunikla ani Fišerové. V semifinále udělala "eskymáka", ale i přesto dojela sedmá. "Jízda byla celkem dobrá. V protivodě jsem se sice zvrhla a raději jsem ji projela znovu, abych nedostala padesátku," řekla. Finále však zahájila šťouchem na brance č. 3 a v dalším průběhu mnohokrát chybovala. Vzhledem k totožným problémům soupeřek nicméně osm trestných vteřin neznamenalo očekávanou katastrofu. "Finále se mi nepovedlo. Nahoře jsem zaváhala a cestou dolů to pak bylo horší a horší," uznala.

Kateřina Havlíčková, jež vyhrála SP v roce 2014, skončila po hrubce před brankou č. 13 v semifinále osmnáctá a do finále nepostoupila. "Trať v Seu mi moc nesedí. Je zde těžký přejezd pod mostem, který mi při tréninku vůbec nešel, a několikrát jsem se převrátila. Zvolila jsem proto jinou taktiku, ale stejně jsem se převrátila. Zbytek jsem alespoň zajela dobře, ale chyba byla příliš velká," hodnotila třiatřicetiletá kajakářka.

Finálové závody SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell:

Muži:
K1:
1. De Gennaro (It.) 93,28 (0), 2. Delfour (Austr.) -0,59 (0), 3. Prskavec -2,34 (0), ....7. Přindiš -3,14 (2), v semifinále 14. Hilgert (všichni ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Prskavec 304, 2. Biazizzo (Fr.) 242, 3. Přindiš 222, ...16. Hilgert 148, 30. Tunka (ČR) 92.

Ženy:
C1:
1. J. Foxová (Austr.) 111,14 (2), 2. Franklinová (Brit.) -1,04 (2) , 3. Weratschnigová (Rak.) -3,58 (2), ...6. Fišerová -18,25 (8), ...v semifinále 18. Havlíčková (obě ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. J. Foxová 360, 2. Franklinová 243, 3. Wolffhardtová (Rak.) 242, 4. Fišerová 228. ...26. Havlíčková 68, 31. Matulková 56, 44. Říhová 29, 54. Satková (všechny ČR) 17.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články