Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozhodčí neuznali jasný gól QPR do sítě Boltonu

Praha - Je to přesně týden ode dne, kdy Komise pravidel fotbalu IFAB schválila zavedení brankové technologie, která bude kontrolovat, zda míč přešel přes brankovou čáru. Systém má být vybrán v červenci, rozhodne se mezi známým Jestřábím okem a německo-dánskou technologií GoalRef. S vítězným systémem se původně počítalo až na závěr roku, dnes však anglická fotbalová asociace FA zveřejnila, že systém je nutné zavést "co nejrychleji to bude možné." FA vydala prohlášení v reakci na neuznaný gól Boltonu v ligovém utkání s Queens Park Rangers. Obránce QPR Clint Hill si v prvním poločase naskočil na roh a hlavičkou protlačil míč dobrý půlmetr za brankovou čáru, než jej Bogdan z brány vyrazil. Rozhodčí ovšem gól neuznali.

Neuznaný gól QPR
zdroj: Youtube.com

O možném zavedení technologie při řešení sporných momentů se hovořilo už řadu let, předseda FIFA Sepp Blatter se ale novince dlouho bránil s vysvětlením, že lidský faktor je nedílnou součástí fotbalu. Argumentoval i tím, že se všude musí hrát podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti nové techniky nešlo.

Po předloňském mistrovství světa ale Blatter změnil názor. Donutila ho k tomu především fatální chyba rozhodčích, kteří v utkání Anglie s Německem neuznali Franku Lampardovi regulérní gól, při němž se míč zpoza brankové čáry odrazil zpět do hřiště. Angličané následně z turnaje vypadli.

Před zasedáním IFAB Blatter prohlásil, že už se podobného omylu na světovém šampionátu nechce dožít. Osmičlenná komise pravidlo v principu schválila a z osmi testovaných technologií vybrala dvě, které bude dál zkoušet. Jestřábí oko používá k určení polohy míče systém kamer, zatímco technologie GoalRef pracuje se speciálním míčem a magnetickým polem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články