Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brankovou čáru bude ve fotbale hlídat technika

Bagshot (Británie) - Komise pravidel fotbalu IFAB schválila na svém dnešním zasedání v Británii zavedení technologie, která bude hlídat, zda míč přešel brankovou čáru. Systém bude vybrán v červenci, přičemž se rozhodne mezi známým "Jestřábím okem" a německo-dánskou technologií GoalRef. Poprvé by vítězný systém mohl být v akci na prosincovém mistrovství světa klubů v Japonsku, posléze FIFA počítá s jeho nasazením na Poháru konfederace v příštím roce a na MS 2014 v Brazílii.

Neuznaný Lampardův gól proti Německu
zdroj: ISIFA

O možném zavedení technologie při řešení sporných momentů se hovořilo už řadu let, předseda FIFA Sepp Blatter se ale novince dlouho bránil s vysvětlením, že lidský faktor je nedílnou součástí fotbalu. Argumentoval i tím, že se všude musí hrát podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti nové techniky nešlo.

Po předloňském mistrovství světa ale Blatter změnil názor. Donutila ho k tomu především fatální chyba rozhodčích, kteří v utkání Anglie s Německem neuznali Franku Lampardovi regulérní gól, při němž se míč zpoza brankové čáry odrazil zpět do hřiště. Angličané následně z turnaje vypadli.

Před dnešním zasedáním IFAB Blatter prohlásil, že už se podobného omylu na světovém šampionátu nechce dožít. Osmičlenná komise pravidlo v principu schválila a z osmi testovaných technologií vybrala dvě, které bude dál zkoušet. Jestřábí oko používá k určení polohy míče systém kamer, zatímco technologie GoalRef pracuje se speciálním míčem a magnetickým polem.

IFAB rovněž povolila muslimským fotbalistkám hrát s hidžábem, tradičním šátkem zakrývajícím vlasy, krk a někdy i poprsí. Zelenou dostalo také používání spreje, kterým sudí vyznačí postavení zdi při volném kopu; čára nastříkaná na trávník zakrátko zmizí. Naopak neprošel návrh na možné střídání čtvrtého hráče během prodloužení.

Dále se bude diskutovat o "trojím trestu", který hráči hrozí při faulu nebo hraní rukou v pokutovém území. Spolu s nařízenou penaltou totiž obvykle dostane i červenou kartu za zmaření brankové příležitosti a po vyloučení má automaticky zastavenou činnost na další zápas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články