Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dražice Cup

Český dvojskif čeká boj o olympiádu. Myslím si, že jsme super připraveni, hlásí Vraštil

Miroslav Vraštil společně s Jiřím Šimánkem se pokusí v Bělehradě na dvojskifu lehkých vah vybojovat pro Česko místo na olympijských hrách v Paříži 2024. K tomu však potřebují skončit nejhůře sedmí. Zkušenější z obou veslařů věří, že nejúspěšnější česká posádka posledních let dokáže postoupit do šestičlenného finále a poté se třeba zapojí i do bojů o medaile.

Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil
zdroj: Český veslařský svaz autor: Detlev Seyb

"Nerad používám slova jako očekávání a představy, protože tím si člověk vytváří na sebe mnohem větší tlak. Myslím si, že jsme super připraveni, a uvidíme, jak na tom budou naši soupeři. Hodně napoví už první závod. Budeme se snažit, abychom si užili každý závod, každé tempo a prodali to, co jsme natrénovali," řekl Vraštil. První start čeká české reprezentanty v neděli.

Čtyřicetiletý veslař několikrát uvedl, že nejdůležitější je, aby na vodě nechali vše a v cíli měli dobrý pocit z výkonu. "Abychom si po každém závodě mohli říct, že jsme tam nechali všechno a že jsme jeli, jak nejrychleji jsme mohli. Pak se podíváme na výsledkovou tabuli a uvidíme, kolikátí jsme," podotkl Vraštil.

Přestože se snaží soustředit vždy jen na nejbližší start a nadcházející závod, myšlenky na Paříž také má. "Samozřejmě někde v hlavně ta olympiáda a někde hluboko i medaile je. My se ale soustředíme hlavně na čtvrtfinále a semifinále, to jsou rozdílové závody. Když se nám podaří postoupit do finále A, tak tam už to bude pro radost. Bude to ale nesmírně těžké," řekl rodák z Olomouce.

Zatímco Vraštil už startoval na třech olympijských hrách, Šimánek se představil jen v Tokiu, kde spolu skončili čtvrtí. "Paříž je velké lákadlo. Kvůli tomu jsme do toho s Jirkou šli. Myslím si, že olympiáda je hlavní cíl každého profesionálního sportovce. Paříž by byla další splněný sen. Londýn byl úžasný a další evropská olympiáda bude krásná. Chtěli bychom si to užít i s diváky," uvedl Vraštil s poukazem na to, že s ohledem na koronavirová opatření se minulé letní Hry konaly bez fanoušků.

Zvyšující se konkurence

Dvojskif lehkých vah je v současnosti už jediná "lehkovážní" disciplína, která v olympijském programu zůstala. A s blížícím se vrcholem čtyřletého cyklu se opět výrazně zvyšuje konkurence. "Je to hrozně znát. Vidět to bylo už na prvním Světovém poháru, na kterém jsme byli stříbrní. Evropa byla nabitá, objevili se Řekové, pak v Lucernu Mexičani. Je to poznat a rozdíly jsou minimální. Když chceme uspět, musíme jet několik závodů opakovaně na sto procent, což je klíčové," řekl.

Do Tokia Češi postoupili až z dodatečné kvalifikace, čemuž by se nyní rádi vyhnuli. "To bylo asi to nejdrsnější, co jsem zažil. Tlakem a tím, že byla jen dvě místa. Tady (na MS), když člověk postoupí do finále, tak má jistotu. V béčku, které k postupu musíte vyhrát, bude taky velký tlak. Jak jsem ale řekl, už s tím máme nějakou zkušenost a nepřemýšlíme o tom, co bude za půl roku, za rok. Koukáme jen na závod, který máme před sebou. Abychom byli připraveni mentálně a skládačka nám zapadla," uvedl Vraštil.

Do Bělehradu ale odletěl optimisticky naladěný i proto, že posádka má za sebou vydařenou závěrečnou přípravu, navíc v srbské metropoli se v minulosti Vraštilovi dařilo. "Získali jsme tam dvě medaile na Svěťáku, kdysi jsme tam měli medaili a nějaká finálová umístění i na lehké dvojce. Nejhůře jsme tam skončili snad sedmí, takže kdyby se to zopakovalo i teď, byla by to paráda," prohlásil s úsměvem Vraštil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články