Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Box ČR 2024

Podaří se urvat pět míst do Paříže? Veslaři jsou před MS optimističtí

S dobrou náladou a optimisticky naladění míří čeští veslaři do Bělehradu na mistrovství světa, které bude zároveň hlavní kvalifikací pro olympijské hry v Paříži 2024. Nový předseda českého svazu Michal Kurfirst věří, že by se na vrcholnou akci příští sezony mohlo kvalifikovat pět lodí. V Srbsku se představí celkem osm českých posádek. Přímé přenosy z MS přinese ČT sport a ČT sport Plus.

"Je tady dobrá nálada, za což jsem rád, a usuzuji z toho, že tým je dobře připravený. I když se o ambicích někdy těžko mluví, tak mé přání je, aby po mistrovství světa byli všichni spokojeni s tím, že si sáhli na laťku, kterou si sami nastavili," řekl Kurfirst, který byl do funkce zvolen v červenci.

"Když se nám podaří od každého z trenérů kvalifikovat minimálně jedna loď, budeme spokojení," uvedl Kurfirst. Své svěřence budou mít v Srbsku Michal Vabroušek, Tomáš Kacovský, Josef Lukš a Jan Navrátil. "Kdybychom přivezli pět (kvalifikovaných) lodí, tak bychom byli spokojeni," doplnil Kurfirst. Mezi trenéry počítal i Jana Grubera, jenž vede paraveslaře Tomáše Nevěčného.

Hlavními adepty na postup by měli být Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek, kteří na předešlé olympiádě v Tokiu obsadili čtvrté místo na dvojskifu lehkých vah a jsou dlouhodobě nejlepší českou posádkou.

"Nerad používám slova jako očekávání a představy, protože tím si člověk vytváří na sebe mnohem větší tlak. Myslím si, že jsme super připraveni, a uvidíme, jak na tom budou naši soupeři. Hodně napoví už první závod," řekl Vraštil, který s parťákem vstoupí do MS nedělní rozjížďkou. "Budeme se snažit, abychom si užili každý závod, každé tempo a prodali to, co jsme natrénovali," dodal čtyřicetiletý veslař.

Za diskriminaci při nákupu lodí musí svaz vrátit milion

Přiblížit se startu na čtvrté olympiádě se bude snažit skifařka Lenka Lukšová, která si předešlé účasti připsala na dvojskifu a pod dívčím jménem Antošová. Olympijské zkušenosti mají i Jakub Podrazil, Jan Cincibuch a Lukáš Helešic. Na pozicích zajišťujících postup na OH se od minulé sezony držely i Pavlína Flamíková a Radka Novotníková na dvojce bez kormidelnice.

Kurfirist však vedle MS musí řešit i daleko nepříjemnější starosti. Svaz totiž diskriminoval při zakázkách na nákup lodí některé uchazeče a Národní sportovní agentura (NSA) mu nařídila vrátit 942 000 korun z dotací. Podle zjištění Českého rozhlasu za to svazu vyměřil pokutu 90 000 korun také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V čele NSA stojí od loňského prosince Ondřej Šebek, bývalý šéf veslařského svazu. Ten řídil od května 2021.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články