Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dřina jménem Ultraman je pro Vabrouška další výzvou. A zdaleka ne poslední

Příliš častým užíváním už tak trochu zprofanovaný termín výzva má u Petra Vabrouška stále původní význam. Bývalý reprezentant v olympijském triatlonu si malé překážky nedává. Postupně začal sbírat úspěchy ve vytrvalostních závodech všeho druhu – od Ironmana přes maraton na severním pólu po jeho etapovou obdobu ve vyprahlé Sahaře. Poslední listopadový víkend jej čeká na Havaji světový šampionát v ultratriatlonových objemech: 10 km plavání, 425 km na kole a na závěr tuplovaný maraton 84,5 km.

Petr Vabroušek
zdroj: Archiv P. Vabrouška

V únoru jste vyhrál na Floridě kvalifikaci na MS v Ultramanu. Jak probíhala příprava na listopadové finále?

Přes léto jsem se hodně věnoval swimrunu a kratším triatlonům, takže nebyl moc čas na objemový trénink. Říjen a začátek listopadu jsem pak pořádně přidal a dostal se až na 35 hodin tréninku týdně. Začínám cítit, že pomalu přichází forma na ultradistance. Nejméně toho mám za sebou v běhu - kvůli drobnému zánětu v holeni jsem musel běh úplně na tři týdny vypustit. O to více jsem naplaval a díky babímu létu i najezdil. Teď už dva týdny běhám bez problému, tak těch závěrečných 85 kilometrů snad nějak zvládnu.

Se závoděním na Havaji máte hodně zkušeností ze startů na Ironmanu, ale v ultra tu startujete poprvé – víte, co vás čeká?

Na rozdíl od Ironmana, který se celý odehrává v tropickém klimatu, se budeme během cyklistiky pohybovat i ve výškách kolem 2000 m nad mořem, kde může být i chladno - kolem pěti stupňů. Většina cyklistiky kolem ostrova bývá navíc doprovázena silným deštěm. Určitě toho tentokrát z Big Islandu uvidím mnohem víc než při svých předchozích patnácti startech na MS v Ironmanu.

Na Floridě jste při výhře v kvalifikaci pro havajské finále například musel čekat, když byla na semaforu červená. Jak to bude tady?

Jen jsme všichni museli respektovat veškerá dopravní pravidla, což platí i pro Havaj. Nelze uzavřít celých 425km cyklistiky. Ale statisticky to postihuje všechny soupeře podobně, takže si s tím moc hlavu nelámu.

Víte, jaká vás teď na Havaji čeká konkurence?

Budou tam vítězové loňského MS z Havaje, Ultramana z Austrálie (v rekordu na těchto tratích), loňského i letošního Ultramana na Floridě… Soupeři se připravují vesměs v Mekce triatlonu v Boulderu v USA a nebude to snadná bitva.

S čím půjdete do závodu a s jakým umístěním budete v cíli spokojený?

Čas na Ultramanovi absolutně neřeším. Letos se po 34 letech pojede poprvé jiná (těžší) trať na kole. Chrlící sopka Kilauea přelila část původní trati lávou, takže ostrov budeme křižovat přes Saddle road ve výšce přes dva tisíce metrů nad mořem. Dají se tedy očekávat pomalejší časy než u mírnější varianty kolem ostrova po pobřeží… Co se týká umístění, dám do toho všechno a budu chtít bojovat o medaile…

Jaké místo vlastně má v triatlonovém světě tenhle extrémní závod?

Ze všech závodů překračujících tratě Ironmana je to nejprestižnější záležitost. Letos se jede už 35. ročník a zvítězily zde i velké triatlonové legendy jako třeba Scott Molina. O účasti na Ultramanovi sním už asi patnáct let, ale až letos se mi konečně podařilo vyrazit na kvalifikaci.

Petr Vabroušek
zdroj: ČT4 autor: Jana Mensátorová

S Ironmanem jste skončil, nebo ještě do budoucna se startem v Koně počítáte?

I na Ironmana do Kony bych se ještě rád několikrát vrátil. Aktuálně dostávají ale přednost nové výzvy.

Už toho máte za sebou hodně, ale mám pocit, že čím větší dřina, tím je to pro vás stále lákavější. Na Facebooku jste vybízel ke startu v triatlonu na Sahaře. Chystáte se tam?

Ano. Ironmana na Sahaře si určitě nemůžu nechat ujít. Bude to nádherný zážitek a otevírák sezony 2019.

Je vám pětačtyřicet, jak dlouho vlastně ještě hodláte závodit?

Závodit chci, dokud mě to bude bavit. Takže odhadem ještě tak padesát let…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články