Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Čtvrtstoletí od triumfu ve Wimbledonu. V roce 1998 se Novotná konečně dočkala

Říká se – do třetice všeho dobrého. Jana Novotná se grandslamového titulu v singlu z Wimbledonu dočkala až na třetí pokus 4. července 1998, tedy přesně před 25 lety, když porazila Francouzku Nathalii Tauziatovou za hodinu a půl ve dvou setech 6:4 a 7:6. Vynikající deblistka byla předtím ve finále Australian Open a dvakrát ve finále Wimbledonu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Novotná dosáhla na jediný grandslamový titul v singlu z Wimbledonu před 25 lety

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, se kterou byly druhé i v Soulu 1988. V roce 1997 vyhrála také Turnaj mistryň.

Novotná začala s tenisem jako osmiletá, profesionálkou se stala v roce 1987. Během 12 let na okruhu WTA si vyznavačka stylu servis–volej vydělala přes 11 milionů dolarů. Kariéru ukončila v roce 1999.

V singlovém žebříčku byla nejvýš druhá v létě 1997, ve čtyřhře se jedenáctkrát dostala až na vrchol. V roce 2005 byla uvedena do tenisové Síně slávy. Po letech strávených na Floridě se v roce 2010 vrátila do Brna. Po skončení kariéry se věnovala trenérství a televiznímu komentování tenisových turnajů.

Jana Novotná zemřela 19. listopadu 2017 na následky rakoviny vaječníku ve věku 49 let. "Jana Novotná byla ušlechtilá a statečná milá dáma s úžasným smyslem pro humor. Jsem velice zarmoucená zprávou o její smrti a myslím na její rodinu. Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný," uvedla tehdy v oficiálním prohlášení vévodkyně z Kentu, kterou s Novotnou pojil emotivní zážitek.

Svět dojala v roce 1993 scéna, jak česká hráčka pláče na rameni vévodkyně z Kentu po ztraceném finálovém duelu se Steffi Grafovou. Novotná tehdy vedla nad Němkou 4:1 a 40:15 ve třetím setu, koncovku ale psychicky nezvládla a prohrála.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články