Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Tenisový svět smutní. Jana bude všem moc chybět, řekla v slzách Mandlíková

Tenisová legenda Jana Novotná odešla předčasně, bylo jí 49 let. Smutná zpráva se rozletěla do celého světa. Zpět se vracejí slova, která vyjadřují, jak hluboký zásah do srdcí její smrt je.

Jana Novotná s Hanou Mandlíkovou
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Bude nám všem moc chybět, a teď myslím nejen její přátele, ale všechny, kteří se pohybují v českém a světovém tenisu. Nikdy na ni nezapomeneme," prohlásila v slzách Hana Mandlíková, bývalá elitní hráčka a poté úspěšná trenérka Novotné.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Mandlíková po skončení kariéry vedla Novotnou a triumf na trávě ve Wimbledonu slavily v roce 1998. "Velmi těžko se mi hledají slova, je to strašně čerstvé. Jana byla fajn holka, jsem moc ráda, že jí to v tom Wimbledonu nakonec vyšlo a vyhrála. Je to moc smutné, když zemře takhle mladý člověk," vzkázala ze Spojených států Mandlíková.

Legendární Martina Navrátilová proti Novotné hrávala a smutná zpráva ji hodně zasáhla. "Nemám slov. Jsem nesmírně smutná. Jana byla opravdová přítelkyně a skvělá žena," napsala devítinásobná vítězka Wimbledonu.

Dvojnásobná šampionka z londýnské trávy Petra Kvitová rovněž zdůraznila, že je smutné, v jak ještě mladém věku Novotná zesnula. "Byla u obou mých wimbledonských triumfů, pokaždé jsme se objímaly, podruhé jsem si všimla, že měla slzy v očích. A teď je mám v očích já. Je mi moc líto, že už se v Londýně nepotkáme," řekla Kvitová.

Někdejší světová dvojka Novotná zemřela v neděli 19. listopadu. Vítězka Fed Cupu i Turnaje mistryň podlehla ve 49 letech rakovině. "Je to strašně smutné a pochopitelně velká škoda. Odešel hlavně dobrý člověk, výborná tenistka a megastar. Zasáhlo mě to," řekl Ivo Kaderka.

Předseda tenisového svazu vyzdvihl především osobnost Novotné. Brněnská rodačka podle něj zůstala přes obrovské úspěchy sama sebou. "Velmi se odlišovala od někdy velmi komplikovaných tenisových hvězd. Přestože vyhrála Wimbledon, tak zůstala normální příjemnou, inteligentní a slušnou holkou, na kterou se člověk vždycky těšil, že si s ní pokecá. Byla milá, příjemná, vtipná a tím spíš její odchod bolí," řekl.

Na sociálních sítích vyjadřuje soustrast mnoho bývalých i současných hráčů i fanoušků. "Je nám to moc líto. Vždy, když mohla, fandila nám v hledišti. Bude nám chybět, měly jsme ji rády," stojí na Facebooku českého fedcupového týmu.

"Jana byla ikonou našeho i světového tenisu, velkou osobností a zároveň velmi skromným člověkem. Je mi moc líto, že na Janu a její tenis mohu už jen vzpomínat," uvedl Radek Štěpánek, který minulý týden ukončil kariéru.

Zármutek vyjádřili také členové věhlasného All England Clubu, na jehož trávě hrála Novotná ještě finále v letech 1993 a 1997. "Byla opravdovou šampionkou v pravém smyslu slova a její triumf z roku 1998 si budeme dlouho připomínat. Myšlenky všech ve Wimbledonu jsou s její rodinou a přáteli," uvedl klub v prohlášení.

"Byla okouzlující členkou našeho týmu komentátorů ve Wimbledonu," stojí o Novotné na twitterovém účtu britské stanice BBC Sport, s kterou spolupracovala.

Suková: Sedly si naše dva styly

"Je to moc smutné, protože byla mladým člověkem. Skončil mladý život," řekla Helena Suková, dlouholetá parťačka Novotné v deblovém páru. "Nejvíce budu vzpomínat na ty naše tituly, které jsme spolu vyhrály - dvě stříbrné medaile z olympiády a grandslamové tituly."

Suková s Novotnou patřily k nejlepším tenisovým dvojicím. Daly se dohromady kvůli olympiádě v Soulu 1988, kde vybojovaly stříbrné medaile. "A protože nám to šlo, tak jsme hrály delší dobu," konstatovala dvaapadesátiletá Suková.

V roce 1989 slavily ve Wimbledonu a následně prožily parádní rok 1990. Ovládly Australian Open, Roland Garros i Wimbledon a úctyhodná byla jejich série 44 výher. "Sedly si naše dva styly. Velice dobře jsme se doplňovaly a věděly jsme, kde která jsme na dvorci, takže to dobře fungovalo," řekla Suková. Poslední společný úspěch slavily v roce 1996. Na olympiádě v Atlantě tehdy došly znovu do finále čtyřhry a podruhé si na krk pověsily olympijské stříbro.

Nezkazila žádnou legraci

Jako rozesmátou mladou dívku si pamatuje Novotou bývalý osmý hráč světa Karel Nováček. Strávili spolu pár let v Přerově ve středisku vrcholového sportu. "Jednoho dne jsme neměli do počtu nikoho na fotbal. Jana řekla, že bude hrát, a od té doby už hrála vždycky. Byla to parťačka, nezkazila žádnou legraci," řekl Nováček.

Novotná s nimi hrávala v bytovém domě Strojař, kde tehdy tenisové naděje bydlely, třeba i karty. "Mimo kurt se pořád smála. Byla bezvadná," řekl Nováček a pamatoval si, že slzy, které Novotnou proslavily především po prohraném finále Wimbledonu v roce 1993, jí po tvářích stékaly často. "I v tréninku, když prohrávala, tak plakala. To byla její charakteristika, která ji doprovodila až do Wimbledonu," řekl Nováček.

Zdroj
ČTK, ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články