Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slet 2024

Brzký konec v slzách, Vondroušová titul ve Wimbledonu neobhájí. Dál jdou Bouzková i Siniaková

Nečekaně brzký konec obhájkyně titulu. Markéta Vondroušová vypadla ve Wimbledonu už v prvním kole. Turnajová šestka prohrála se Španělkou Jessicou Bouzasovou 4:6, 2:6. Držitele 24 grandslamových titulů Novaka Djokoviče nezaskočil Vít Kopřiva, prohrál 1:6, 2:6, 2:6. Úspěšná naopak byla Marie Bouzková. Proti Argentince Julii Rieraové splnila roli favoritky a zvítězila jasně 6:2, 6:1. Dál jde také Kateřina Siniaková. Turnajová sedmadvacítka vyřadila Kanaďanku Marinu Stakusicovou po výhře 6:4, 6:2.

Markéta Vondroušová prohrála ve Wimbledonu už v prvním kole
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Vondroušová je druhou tenistkou v takzvané "open éře", která vypadla při obhajobě prvenství na londýnském grandslamu hned po úvodním zápase. Dosud se to stalo jen v roce 1994 Němce Steffi Grafové.

Pětadvacetiletá Vondroušová nastoupila do prvního utkání po necelých dvou týdnech od zranění kyčle v Berlíně. V zápase doplatila na 28 nevynucených chyb, pětkrát ztratila podání. Jednadvacetiletá Bouzasová postoupila do 2. kola grandslamu poprvé v kariéře.

"Byl to těžký zápas. Myslím, že ona hrála skvěle, zatímco já nepředvedla svůj nejlepší výkon," řekla Vondroušová.

"V tréninku jsem byla v pohodě. Dneska jsem se trochu bála i kvůli své noze, ale nemyslím si, že to byl důvod, proč jsem prohrála. Byla jsem od začátku nervózní, zatímco ona hrála skvěle. Celkově to bylo těžké. Přišlo mi, že všichni čekají, že asi zase vyhraju. Dneska to ale nevyšlo podle plánu," uvedla Vondroušová.

Markéta Vondroušová:

"Od rána jsem byla nervózní. Člověk chce vyhrát, ukázat se, ale ona hrála dobře. Trochu jsem se bála i s tou nohou. Všechno se smíchalo dohromady. Nejsem první ani poslední, komu se to stalo. Musím to tak brát."

Vondroušová, která vloni vyhrála Wimbledon jako první nenasazená hráčka v "open éře", neměla dobrý začátek. Hned v úvodním gamu přišla o servis, a přestože později srovnala, Bouzasová prolomila její podání ještě jednou získala vedení 5:3. Vondroušová snížila, pak ale při podání soupeřky udělala několik nevynucených chyb a první sadu ztratila.

Ani ve druhém setu se svěřenkyně trenéra Jana Hernycha nedostala do herní pohody. Bouzasová jí v úvodu sebrala další dva servisy a šla do vedení 3:1. Od té chvíle nenabídla české tenistce jediný brejkbol, Vondroušová naopak přišla o podání ještě v sedmém gamu. Španělka poté doservírovala duel k vítězství.

"Je to jeden z největších okamžiků v mém životě. Upřímně jsem překvapila sama sebe," řekla v rozhovoru na kurtu Bouzasová. "Říkala jsem si, že nejsem pod tlakem a ať si ten okamžik a turnaj užiju. Snažila jsem se hrát s čistou hlavou a to se mi povedlo. Jsem za to moc ráda," doplnila.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondroušová a Kopřiva ve Wimbledonu dohráli

Předloňská čtvrtfinalistka Bouzková potvrdila proti Rieraové roli favoritky. Soupeřce vzala šestkrát servis, sama přišla jen o dva. Argentinka udělala 34 nevynucených chyb, Bouzková 18. V dalším kole se česká tenistka střetne s turnajovou sedmnáctkou Annou Kalinskou z Ruska.

"Jsem ráda, že jsem zápas zvládla ve dvou setech. Začátek byl těžší, hned jsem proti sobě měla brejkboly, ale udržela jsem se. Pak už se to vyvíjelo dobře, snažila jsem se prosadit svou hru. Soupeřku jsem moc neznala a nejdříve jsem musela rozklíčovat, co hraje. Hrála dost antukový tenis s naliftovaným forhendem," řekla Bouzková.

Uspěla také Siniaková, která z pozice turnajové sedmadvacítky vyřadila Stakusicovou za hodinu a 47 minut. V zápase si vypracovala 25 brejkbolů, ale proměnila jen čtyři. Soupeřku předčila v poměru vítězných míčů 34:22. Česká tenistka vyhrála na trávě sedmý z osmi letošních zápasů a v dalším kole se utká s Juliou Putincevovou z Kazachstánu.

"Nevím, jestli skóre vypadá tak jednoznačně. Určitě to byl těžký zápas. Počítala jsem s tím, ale jsem ráda, že jsem ho zvládla. Potvrzovat roli favoritky nikdy není lehké," podotkla Siniaková.

Kopřiva vzdoroval Djokovičovi necelé dvě hodiny

Sedmadvacetiletý Kopřiva čelil při debutu v hlavní soutěži Wimbledonu držiteli 24 grandslamových titulů Djokovičovi necelé dvě hodiny. Na centrkurtu uhrál proti sedminásobnému vítězi turnaje pět her. Nevypracoval si ani jeden brejkbol, sám o servis přišel šestkrát. Djokovič, který se vrátil na kurty necelé čtyři týdny po operaci kolena, postoupil do 2. kola Wimbledonu podevatenácté v kariéře.

"Byl to zážitek do konce života. O tom žádná. Atmosféra centrkurtu na mě hned dýchla. Z toho pohledu to bylo neskutečné. Tak nějak jsem doufal, že by mi Novak mohl darovat pár lehčích balonů, ale bylo to strašně těžké proti němu hrát. Každý balon, který jsem mu dal, přišel zpět ještě o to rychleji. Každý servis zreturnuje. Teď jsem to pocítil na vlastní kůži a bylo to něco neskutečného, jak všechno vrátil," uvedl Kopřiva.

Svůj zápas kvůli tmě nedohrál Tomáš Macháč, který po odhlášení Brita Andyho Murrayho nastoupil proti Belgičanovi Davidu Goffinovi. Duel bude pokračovat za stavu 3:6, 2:4 z pohledu českého tenisty. Utkání Barbory Krejčíkové proti Rusce Veronice Kuděrmětovové už dříve odložili organizátoři také na středu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články