Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bartoliová ve finále Wimbledonu přejela Lisickou a vyhrála první grandslam

Londýn - Francouzská tenistka Marion Bartoliová v 28 letech získala první grandslamový titul. Na wimbledonské trávě nedala šanci Němce Lisické a po setech 6:1 a 6:4 může slavit. Bartoliová sice ztratila hned první servis v zápase, pak ale v prvním setu neztratila jedinou hru a zápasu zcela dominovala až do stavu 5:1 ve druhé sadě. Němka pak třemi vyhranými gemy v řadě zápas trochu zdramatizovala, ale Francouzka čistou hrou zápas doservírovala. Vedle stříbrného talíře získala šek na 1,6 milionu liber (téměř 49 milionů korun). Utkání jsme sledovali v on-line reportáži.

Marion Bartoliová
zdroj: EMPICS autor: EMPICS Sport

"Jako malá holka jsem o téhle chvíli snila," řekla poté, co na kurtu převzala trofej jako první Francouzka po Amélii Mauresmové, která ve Wimbledonu zvítězila v roce 2006. "Vyhrát Wimbledon esem na závěr, to jsem si ale nepředstavovala ani v těch nejdivočejších snech," dodala Bartoliová.

Trofeje se dočkala až při 47. grandslamovém startu. O dva tak překonala dosud nejdelší šňůru Jany Novotné, která v roce 1998 triumfovala rovněž ve Wimbledonu při 45. účasti na turnajích velké čtyřky. "V roce 2007 jsem to nedotáhla a vím, jaké to je. Sabine, jsem si jistá, že tu jednou budeš stát znovu. O tom není pochyb," vzdala hold soupeřce, která ji v předchozích čtyřech vzájemných zápasech dokázala třikrát porazit.

V žebříčku WTA se osmadvacetiletá Francouzka v pondělí posune na sedmé místo před Petru Kvitovou, která na londýnské trávě vypadla ve čtvrtfinále. Bartoliová tím vyrovná své nejlepší umístění z loňského ledna. Třiadvacetiletá Lisická, jejímž grandslamovým maximem bylo dosud wimbledonské semifinále z roku 2011, za finálovou účast inkasuje 800 tisíc liber (asi 24 milionů korun) a v žebříčku postoupí na 18. místo.

Marion Bartoliová

Tenis začala hrát v šesti letech, trénoval ji otec Walter, původním povoláním zubař. Profesionálně hraje od 2000, otec se stal trenérem na plný úvazek v roce 2001, kdy Bartoliová vyhrála juniorku na US Open. V roce 2007 prohrála finále dvouhry ve Wimbledonu s Američankou Venus Williamsovou. Nejvýše byla v singlovém žebříčku WTA v lednu 2012 na sedmém místě, nyní se na tuto příčku vrátí. Letos krátce spolupracovala s trenérkou Janou Novotnou, po dvou měsících se ale vrátila k otci. Tenisem vydělala přes devět milionů dolarů. Je milovnicí literatury a umění, má ráda kočky. Ze zástupu tenistek se vymyká stylem hry á la Monica Selešová, když hraje obouručné údery z obou stran. Dnešním vítězstvím napodobila krajanku Amélii Mauresmovou, která ve Wimbledonu triumfovala v roce 2006.

Bartoliová v pátém vzájemném zápase s Lisickou využila toho, že si atmosféru finálového zápasu v All England Clubu vyzkoušela už v roce 2007, kdy prohrála s Američankou Venus Williamsovou, a brzy setřásla nervozitu. Němka sice zahájila zápas brejkem, Bartoliová jí ale vzápětí oplatila stejnou mincí a po zbytek setu těžila z množství nevynucených chyb soupeřky. Při svém podání jí povolila uhrát jen dva fiftýny a po půlhodině proměnila první setbol.

Lisická, jež ve 4. kole vyřadila obhájkyni titulu Američanku Serenu Williamsovou a v semifinále loňskou finalistku Polku Agnieszku Radwaňskou, si poprvé v zápase udržela podání až v úvodu druhé sady, před kterou se odešla zklidnit do útrob stadionu. Pak soupeřku přitlačila i při jejím podání, žádný ze čtyř brejkbolů ale nedokázala využít a Bartoliová opět začala na kurtu kralovat.

Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber), finále dvouhry žen:

Bartoliová (15-Fr.) - Lisická (23-Něm.) 6:1, 6:4

Francouzka získala další čtyři hry za sebou a za stavu 5:1 měla při podání soupeřky tři mečboly. Žádný ale neproměnila a vzápětí přišla i o svůj servis. První Němka ve finále Wimbledonu od roku 1999 po Steffi Grafové zabojovala a snížila na 4:5, při svém dalším podání už ale Bartoliová nezaváhala. Životní turnaj, na kterém neztratila ani set, zakončila čistou hrou a mečbol proměnila esem.

Stejně jako Bartoliová v roce 2007 uhrála Lisická ve finále jen pět gamů. "Všechno mě to úplně přemohlo," uznala po utkání Lisická, která neskrývala slzy zklamání. "Všechna čest Marion. Už tohle zažila a dneska to zvládla perfektně. Zasloužila si to a já jen doufám, že taky dostanu ještě jednu šanci," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články