Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Británie touží po domácím šampionovi. Zvládne Murray finále s Djokovičem?

Londýn – Celá Británie vzhlíží k dnešnímu finále. Andy Murray se pokusí ukončit dlouhatánské čekání na domácího vítěze mužské dvouhry Wimbledonu, které trvá už od triumfu Freda Perryho v roce 1936. Loni Murrayho o sladký triumf připravil Roger Federer, letos se Brita pokusí zastavit světová jednička Novak Djokovič. Utkání začíná v 15:00 a podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na našem webu. 

Sport
zdroj: ČT4

Šestadvacetiletý rodák z Glasgow může počítat s fanatickou podporou publika, očekávání fanoušků ho ale současně dostávají pod tlak. Po loňské porážce s Federerem se slzami v očích prohlásil, že už se vzývanému triumfu v Londýně blíží. Švýcarovi pak vrátil porážku ve finále olympijského turnaje, který se hrál také ve Wimbledonu.

Murray ale letos pavoukem londýnského grandslamu neprochází snadno. Ve čtvrtfinále letošního ročníku s Fernandem Verdaskem i semifinále s Jerzym Janowiczem musela světová dvojka odvracet nepříznivý vývoj. Murray ale věří, že ho loňské zkušenosti posílily. "Hodně jsem se toho naučil, i když jsem prohrál, není to důvod k lítosti. Letos na tom budu lépe psychicky, protože jsem tady finále už hrál a navíc mám na kontě grandslamový titul," připomněl Murray.

Loni totiž proti srbské hvězdě zvládl koncovku pětisetového duelu ve finále US Open, i když předtím ztratil vedení 2:0 na sety. Djokovič naopak Brita zdolal dvakrát ve finále Australian Open, v roce 2011 a letos. Celkově už bude Srb útočit na sedmý grandslamový titul a druhý v All England Clubu, kde si trofej zajistil před dvěma lety v souboji se Španělem Rafaelem Nadalem.

Djokovič strávil v pátek na kurtu čtyři hodiny a 43 minut a s Argentincem Juanem Martínem del Potrem tak odehráli nejdelší wimbledonské semifinále v historii, navíc plné skvělých výměn. "Byl to jeden z nejlepších zápasů, které jsem hrál. Dneska jsem se dostal úplně na hranu," připustil srbský lídr žebříčku, který je považován za favorita nedělního finále.

Rodák z Bělehradu vyhrál pět z posledních deseti grandslamových turnajů a na všech byl minimálně mezi nejlepší čtyřkou. S Murraym má celkově pozitivní bilanci 11:7 na zápasy. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články