Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Nadalův sen o dalším grandslamovém triumfu ukončil Tiafoe, dál jde Alcaraz

Stop v osmifinále. Španělský tenista Rafael Nadal prohrál na US Open s Američanem Francesem Tiafoem 4:6, 6:4, 4:6, 3:6 a sbírku rekordních 22 grandslamových titulů nerozšíří. Pro šestatřicetiletého Španěla je to nejhorší výsledek na turnajích "velké čtyřky" v sezoně. Šestadvacátý hráč světa Tiafoe vyzve ve čtvrtfinále Rusa Andreje Rubljova, který zdolal sedmého nasazeného Brita Camerona Norrieho třikrát 6:4. Další čtvrtfinálovou dvojici tvoří Ital Jannik Sinner a Španěl Carlos Alcaraz. Sinner porazil Ilju Ivašku z Běloruska 6:1, 5:7, 6:2, 4:6, 6:3. Devatenáctiletý Alcaraz, který se může po US Open stát světovou jedničkou, vyřadil Chorvata Marina Čiliče 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3.

Šestadvacátý hráč světa Tiafoe vyzve ve čtvrtfinále Rusa Andreje Rubljova. Čtyřiadvacetiletý rodák z Moskvy vyřadil sedmého nasazeného Brita Camerona Norrieho třikrát 6:4.

Mezi ženami pokračuje světová jednička Polka Iga Šwiateková. Dvojnásobná vítězka Roland Garros otočila duel s Němkou Jule Niemeierovou a po výhře 2:6, 6:4, 6:0 je poprvé na betonových dvorcích ve Flushing Meadows mezi nejlepší osmičkou. Příště vyzve přemožitelku Petry Kvitové, domácí tenistku Jessicu Pegulovou.

Šampion letošního Australian Open a Roland Garros Nadal nevyužil možnost vzdálit se v historickém žebříčku grandslamových titulů Novaku Djokovičovi. Srb, který má na kontě o jeden triumf méně, se US Open neúčastní kvůli odmítavému postoji k očkování proti koronaviru.

Nadal prohrál s o dvanáct let mladším Tiafoem poprvé. Američan se stal jeho jediným přemožitelem na letošních grandslamech. Ve Wimbledonu odstoupil rodák z Mallorky před semifinále kvůli natrženému břišnímu svalu.

"Důvod porážky je jednoduchý. Zahrál jsem špatně a on dobře," řekl na tiskové konferenci Nadal. "Můžeme hledat výmluvy nebo si stěžovat, ale nic se nezmění. Musíme k sobě být kritičtí. To je podle mě jediná cesta, jak se zlepšovat a najít do budoucna řešení," doplnil španělský tenista.

Tiafoe se opíral o podporu domácích diváků a zahrál 48 vítězných míčů. Za celý zápas ztratil jen dvakrát servis, Nadal o něj přišel pětkrát. "Vůbec nevím, co říct. Nemohu tomu uvěřit. Rafa je jedním z nejlepších hráčů všech dob. Podařilo se mi ale zahrát neuvěřitelný zápas. Ani nevím, co se stalo," uvedl Tiafoe.

Španěl zaznamenal nejhorší výsledek na US Open od roku 2016 a tři roky staré vítězství nezopakuje. "Týden před turnajem jsem trénoval dobře, ale když soutěž začala, úroveň mé hry klesla. Možná se na mně podepsala psychika z toho, co dělo v posledních týdnech. Na tom ale nesejde. Narazil jsem v osmifinále na lepšího hráče, než jsem byl já. To je důvod, proč letím domů," doplnil Nadal.

Jeho o 17 let mladší krajan Alcaraz v New Yorku zůstává. Třetí nasazený hráč přišel v duelu s Chorvatem Čiličem o sérii tří zápasů bez ztráty setu, přesto vybojoval po třech hodinách a 56 minutách postup do čtvrtfinále US Open podruhé za sebou. Čiličovi nepomohlo ani 14 es a 45 vítězných míčů.

Turnajová trojka Alcaraz je po vypadnutí Nadala a Daniila Medvěděva nejvýše postaveným hráčem v turnaji. Po US Open se může stát světovou jedničkou.

Turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Alcaraz (3-Šp.) - Čilič (15-Chorv.) 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3, Sinner (11-It.) - Ivaška (Běl.) 6.1, 5:7, 6:2, 4:6, 6:3, Tiafoe (22-USA) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: Sabalenková (6-Běl.) - Collinsová (19-USA) 3:6, 6:3, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - 1. kolo: Naď, Privara (SR) - Bartoň, Nicod (4-ČR) 6:3, 6:7 (4:7), 11:9.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo: Havlíčková, Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Kenžibajevová, Sagandikovová (Kaz.) 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články