Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nadal na US Open dohrál, po deseti letech zakončí rok bez grandslamového titulu

New York – Kdepak ty staré časy jsou? Dvojnásobný vítěz US Open Rafael Nadal pokračuje v nevýrazných výkonech, jež jej provází celou sezonu. Na americkém grandslamu bývalá světová jednička končí už ve 3. kole, když ztratila takřka vyhraný zápas s Fabiem Fogninim a poprvé po deseti letech zakončí rok bez grandslamového titulu. Ve skvělých výkonech naopak pokračuje ženská královna letošní sezony Serena Williamsová, která po výhře nad krajankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou 3:6, 7:5 a 6:0 postoupila do osmifinále a o další krok se přiblížila zisku kalendářního Grand Slamu.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/ABACA/Dubreuil Corinne

Osmý nasazený Rafael Nadal v New Yorku triumfoval v letech 2010 a 2013 a loni turnaj ze zdravotních důvodů vynechal. Naposledy tady prohrál ve finále v roce 2011 se Srbem Djokovičem. Fognini, nasazený jako číslo 32, je však pro něj nepříjemný soupeř, letos s ním prohrál v Barceloně i v Riu de Janeiro a porazil ho jen ve finále v Hamburku.

Španělský tenista sice poměrně snadno vyhrál první dva sety a ve třetím vedl 3:1, ale soupeř srovnal a v desáté hře znovu prorazil Nadalovo podání. Ve čtvrtém setu se situace téměř stejně opakovala a poslední bod pátečního programu se protáhl hluboko přes půlnoc.

V rozhodující sadě už servis nebyl žádnou výhodou a od stavu 1:1 ho oba hráči shodně odevzdávali, Nadal v deváté hře dokonce s nulou. Fognini však vzápětí své podání využil a po téměř čtyřech hodinách a výsledku 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 4:6 se radoval z postupu do osmifinále.

Nadal tak poprvé po deseti letech zakončí rok bez zisku grandslamového titulu, jeho letošním maximem bylo čtvrtfinále na Australian Open a French Open. Také se mu vůbec poprvé na turnajích velké čtyřky stalo, že ztratil zápas, v němž vedl 2:0 na sety. Jedinou takovou zkušenost v kariéře mu připravil v roce 2005 v Miami Roger Federer. A Fognini si o to víc takové výhry cenil.

"Takhle vyhrát - proti němu, když jste o dva sety pozadu - to je něco neuvěřitelného. Bylo to mentální vítězství," radoval se Fognini a jeho výkon ocenil i soupeř. "Hrál skvěle," řekl Nadal. "Nemám z toho radost, že hrál lépe než já, ale bylo to tak."

Williamsová jde vstříc kalendářnímu Grand Slamu

Obhájkyně titulu Williamsová nezačala dobře a letos už poosmé na grandslamu vyhrála zápas až po ztraceném prvním setu. V duelu se 101. hráčkou světa Mattekovou-Sandsovou, která se hodně tlačila k síti, získala od stavu 5:5 ve druhé sadě osm her za sebou.

Serena Williamsová vyhlíží kalendářní Grand Slam
zdroj: ČTK/AP/Matt Rourke

"Nesnažím se žít na hraně," řekla třiatřicetiletá Serena Williamsová na kurtu po skoro dvouhodinovém duelu. "Mám prostě proti sobě soupeřky, které hrají výborně, tak jako dnes Bethanie, která předvedla vynikající tenis," řekla Williamsová.

Může získat kalendářní Grand Slam a jako první po Chris Evertové vyhrát dvouhru žen čtyřikrát po sobě. "Jen si říkám: Víš co, Sereno? Jeď dál. Snažím se a bojuju, jdu krok za krokem," řekla Williamsová.

Končí i Ferrer

O překvapení na španělský účet se postaral Francouz Jéremy Chardy výhrou nad sedmičkou Davidem Ferrerem 7:6, 4:6, 6:3, 6:1. Španělskou čest zachraňoval Feliciano López, který vystavil stop turnajové desítce Kanaďanovi Milosi Raonicovi po výhře 6:2, 7:6 a 6:3.

Ve smíšené čtyřhře zazářila Andrea Hlaváčková. Spolu s Polákem Lukaszem Kubotem v 1. kole porazila obhájce titulu a letos nejvýše nasazenou indicko-brazilskou dvojici Sania Mirzaová, Bruno Soares dvakrát 6:3. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články