Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Cetkovská šokovala US Open, když vyřadila Wozniackou. Uspěla i Kvitová a Berdych

New York – S pětasedmdesátiprocentní úspěšností si vedli čeští tenisté na US Open. O největší překvapení dosavadního průběhu turnaje se postarala Petra Cetkovská, jež odvrátila ve 2. kole v duelu s Dánkou Caroline Wozniackou čtyři mečboly a loňskou finalistku a čtvrtou nasazenou porazila 6:4, 5:7 a 7:6. Počtvrté za sebou si zahraje třetí kolo amerického grandslamu Petra Kvitová. Turnajová pětka v New Yorku porazila Američanku Nicole Gibbsovou 6:3 a 6:4. Uspěl i šestý nasazený Tomáš Berdych, který zvítězil nad Rakušanem Jürgenem Melzerem 7:6, 6:1 a 6:3. Lukáš Rosol se s posledním grandslamem sezony rozloučil po prohře s Philippem Kohlschreiberem z Německa 6:7, 2:6 a 2:6. 

Petra Cetkovská
zdroj: ČTK/AP/Julio Cortez

Třicetiletá Cetkovská mířila za senzací od prvních míčů. Wozniackou tlačila, byla aktivnější a Dánka se za základní čarou většinou bránila. Po zisku prvního setu vedla Cetkovská ve druhém 3:0 a za stavu 4:2 nevyužila dva brejkboly na 5:2. Jako by se možnosti překvapení zalekala, začala chybovat a druhý set ztratila.

V rozhodující sadě odvrátila za stavu 4:5 první mečbol smečí. Další tři smazala o dvě hry později a vždy po odvážné hře a vítězném úderu, kterých měla v utkání celkem 61. V tie-breaku Cetkovská dominovala a povolila Dánce jen jeden bod.

"Je to skvělé, neskutečné," nemohla Cetkovská skoro mluvit dojetím při rozhovoru na kurtu. "Byla jsem šťastná, že sem na turnaj vůbec můžu přijet a tohle je něco úplně neuvěřitelného. Při mečbolech jsem si říkala, že to nemůžu pustit."

Kvitovou nezastavil ani stehení sval

Kvitová přišla na kurt Louise Armstronga se zavázaným pravým stehenním svalem, ale duel s Gibbsovou (117. WTA) zvládla bez problémů. Nečelila žádnému brejkbolu a se zaťatou pěstí po výhře běžela k síti po hodině a deseti minutách.

"Byla jsem spokojenější se svým servisem než v prvním utkání. Myslím, že to byl celkově solidní zápas. Byl to standard," hodnotila Kvitová. "První kola nejsou jednoduchý. S touhle jsem hrála před třemi lety v New Havenu a tušila jsem, co od ní čekat. Opravdu se dobře hýbala a jsem ráda, že jsem to moc neuspěchala a čekala na příležitost, která přišla a je super, že jsem dál," uvedla Kvitová.

Nyní se Kvitová poprvé od roku 2012 a potřetí na US Open pokusí projít do osmifinále. Její soupeřkou bude Slovenka Anna Karolina Schmiedlová.

Berdych si poradil s Melzerem

Berdychův zápas s Melzerem měl téměř totožný průběh jako letos na Australian Open. Český tenista vyhrál v tie-breaku vyrovnaný první set a ve zbytku duelu dominoval. "Bylo to dobrý utkání od začátku do konce. Odvrátil jsem v prvním setu pár brejkbolů a pak jsem měl zápas pod kontrolou," řekl český hráč. Jeho dalším soupeřem bude jednatřicátý nasazený Guillermo García-López ze Španělska.

Hrozbu vyřazení odvrátil Brit Andy Murray. Třetí nasazený a vítěz turnaje z roku 2012, kdy ho vedl Ivan Lendl, už prohrával s Francouzem Adrianem Mannarinem 0:2 na sety, ale nakonec vyhrál v pěti setech 5:7, 4:6, 6:1, 6:3 a 6:1. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články