Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Uvažovala o konci kariéry. Na US Open ale Cetkovská vybojovala velké vítězství

New York – Před rokem podstoupila operaci levé kyčle, po níž se skoro musela učit chodit a přemýšlela, zda s tenisem neskončit. Petra Cetkovská ale vydržela a za to byla odměněna velkým úspěchem. Na US Open vyřadila loňskou finalistku Caroline Wozniackou, za což si vysloužila velký aplaus obecenstva. "Sáhla jsem si hodně na dno a tohle je satisfakce," řekla po výhře Cetkovská

Petra Cetkovská na US Open
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

"Šla přes vůli, přes bolest a ono se to vrátilo. Já věřím na spravedlnost," řekl trenér Cetkovské Martin Fassati. "Je to zadostiučinění za veškerou bolest, kterou musela prožít. To by mnoho lidí nezvládlo," přidal přítel tenistky Jan Stočes.

Problémy třicetileté Cetkovské začaly loni v červenci po titulu na turnaji ITF v Olomouci. "Na jeho konci jsem nemohla skoro chodit," vzpomínala. Myslela si, že má zablokovanou kyčel. Snažila se kloub rozhýbat, ale nikdo jí nepomohl.

Na US Open ještě postoupila do 2. kola, v kterém prohrála s Petrou Kvitovou. A bolest opět vzrostla. "Tak jsem s ní jel na magnetickou rezonanci, tam zjistili poškození pouzdra levé kyčle," řekl Stočes. Po konzultacích s lékaři se rozhodla pro chirurgický zákrok. "Cvičení dávalo jen padesátiprocentní šanci k vyléčení," objasnila.

Operaci podstoupila koncem září ve Francii. Na rehabilitaci jezdila k profesoru Pavlu Kolářovi do Prahy a do Německa. "Měsíc jsem měla berle. První měsíc to bylo extrémně náročné a ani mě nenapadlo, že návrat bude trvat tak dlouho," přiznala. "Skoro se učila chodit, ale ukázala ohromnou vůli a lásku k tenisu," vyzdvihl Fassati.

Teprve po třech měsících mohla začít lehce běhat. Sedla na kolo, ale noha nezabírala, jak by si přála. "Každý den jsem se sama sebe ptala, jestli budu ještě schopna hrát tenis. Jestli se na něj nemám vyprdnout, když jsem nemohla ještě sedm měsíců po operaci běhat," pochybovala a dodala: "To bylo fakt hodně na hlavu. Sáhla jsem si úplně na dno, ale najednou se to rapidně zlepšilo. Nádhera."

Raketu vzala poprvé do ruky v únoru a pomalu začala zkoušet pinkat. Problémem bylo, že ji i devět měsíců po operaci pořád něco bolelo. "Koleno. Záda. Všude. A to od rána do večera. Nevěděla jsem, jak dlouho tohle ještě vydržím," vzpomínala.

Sport
zdroj: ČT4

"Je neuvěřitelné, že to až takhle dokázala. Řekla mi, že má extra motivaci, že chce hrozně hrát," řekl Stočes, na okruhu ATP kouč Poláka Lukasze Kubota. "Myslím, že by moc lidí nedokázalo obětovat veškerý svůj život. Zaslouží si velikánský úspěch, aby vyšperkovala, jak úžasně umí hrát tenis."

Cetkovskou hnala dopředu touha se vrátit. V minulosti už to po zdravotních i osobních trablech dokázala několikrát. "Mám tenis ráda. Kdybych neměla, už bych nehrála. Sáhla jsem si hodně na dno a tohle je satisfakce," prohlásila. "Bohužel jsem spíš už na konci kariéry, ale zase o to jsem chytřejší a vidím věci jinak."

Čtvrteční newyorská noc byla pro Cetkovskou sladkou odměnou. Porazila loňskou finalistku turnaje na jednom z největších dvorců světa a svou hrou a emocemi si získala srdce fanoušků. "Úžasné," vydechla dojatě. "Tohle byl zápas jejího života. O tom sní 99 procent tenistů a jenom vyvolení to zažijou," doplnil Stočes.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články