Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Krejčíková na US Open narazila už ve druhém kole, Lehečka vstal z mrtvých a jde dál

Senzace na účet české tenistky Barbory Krejčíkové se odehrála ve druhém kole US Open. Wimbledonská šampionka, která je osmou hráčkou světového žebříčku, prohrála ve 2. kole s rumunskou kvalifikantkou Elenou-Gabrielou Ruseovou, jež je v žebříčku o 106 míst níž, 4:6, 5:7. Blízko konci byli i Jiří Lehečka, který s Američanem Mitchellem Kruegerem prohrál první dva sety a ve třetím prohrával už 0:3, ale pak se vzepřel osudu i soupeři a nakonec zvítězil 6:7, 0:6, 6:4, 6:4, 7:5. Poprvé si tak zahraje v tomto grandslamovém turnaji 3. kolo.

Jiří Lehečka
zdroj: USA TODAY Sports autor: Geoff Burke

Dvaadvacetiletý Lehečka dál vylepšuje na posledním grandslamu sezony své maximum. O osm let staršího Kruegera, který prošel do hlavní soutěže z kvalifikace, předčil v poměru vítězných míčů 67:44. V utkání zaznamenal 29 es. V boji o osmifinále vyzve Rusa Andreje Rubljova, nebo Francouze Arthura Rinderknecha.

"Komentuju to pozitivně, protože jsem vyhrál, první dva sety ale určitě pozitivně nehodnotím. V tomhle jsou zápasy na tři vítězné sety výjimečné, že i když se ztratí první set, tak to nemusí nic znamenat. To jsem teď potvrdil," řekl novinářům Lehečka.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková vypadla z kvalifikantkou, Lehečka jde po obratu dál

Mladoboleslavský rodák Lehečka, který letos vynechal Roland Garros, Wimbledon i olympijské hry v Paříži kvůli únavové zlomenině bederního obratle, nemohl dlouho najít recept na soupeřovo podání. První set ztratil v tie-breaku, ve druhém dostal "kanára" a ve třetí sadě prohrával už 0:3.

Poté ale český tenista předvedl velký obrat. Třetí set otočil díky dvěma brejkům a od té chvíle byl na servisu stoprocentní. Čtvrtou sadu získal díky brejku v páté hře a v rozhodující sadě prolomil soupeřův servis v 11. gamu. Utkání doservíroval k vítězství a zužitkoval druhý mečbol.

"Ve třetím setu jsem na poslední chvíli zatáhl za záchrannou brzdu a snažil se změnit herní stránku. On mi samozřejmě lehce pomohl dostat se zpět do zápasu. Ale hrál tak solidně a nepříjemně, že jsem to musel vybojovat, což se mi v posledních třech setech povedlo," doplnil Lehečka.

Osmadvacetiletá Krejčíková neuspěla na grandslamových akcích po osmi výhrách. Na betonu v New Yorku nenavázala na úvodní vítězství nad Španělkou Marinou Bassolsovou a nenapodobí čtvrtfinálovou účast z roku 2021. V utkání doplatila na 24 nevynucených chyb a sedm dvojchyb.

O dva roky mladší Ruseová postoupila do 3. kola grandslamu poprvé v kariéře. V něm narazí na turnajovou šestadvacítku Paulu Badosaovou ze Španělska.

Krejčíková nezačala utkání dobře. V šesté hře přišla o servis a Ruseová šla následně do vedení 5:2. Česká tenistka sice odvrátila setbol a snížila na 4:5, v desátém gamu ale opět ztratila podání.

Druhou sadu měla dvojnásobná grandslamová vítězka Krejčíková rozehranou lépe. Po brejku v sedmé hře získala náskok 5:3, k setbolu se ale nedostala. V posledních čtyřech gamech uhrála naopak jen tři fiftýny a při prvním mečbolu poslala míček do autu.

Ženy:

Dvouhra – 2. kolo:

Ruseová (Rum.) – Krejčíková (8-ČR) 6:4, 7:5.

Muži:

Dvouhra - 2. kolo:

Lehečka (32-ČR) - Krueger (USA) 6:7 (5:7), 0:6, 6:4, 6:4, 7:5.

Čtyřhra - 1. kolo:

Dodig, Pavlásek (14-Chorv./ČR) - Harrison, Kirkov (USA) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články