Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Touchdown

Muchová se blýskla parádním úderem za zády a na US Open postupuje, dál jdou i Menšík a Macháč

Loňská semifinalistka Karolína Muchová postoupila na US Open do 2. kola. Domácí Američanku Katie Volynetsovou porazila 6:3, 7:5. V úvodním kole uspěl také Jakub Menšík, když předčil nasazenou devatenáctku Félixe Augera-Aliassimea z Kanady 6:2, 6:4, 6:2. Tomáš Macháč vyřadil Itala Fabia Fogniniho po setech 7:5, 6:1, 6:3. Dál naopak nepostoupila Brenda Fruhvirtová. Utkání s Američankou Varvarou Lepchenkovou vzdala za stavu 1:2 v prvním setu.

Karolína Muchová
zdroj: Reuters

Menšík, který v neděli oslaví 19. narozeniny, prošel přes úvodní fázi US Open podruhé za sebou. Vloni se probojoval do 3. kola. Semifinalistu turnaje z roku 2021 Augera-Aliassimea porazil za dvě hodiny a čtyři minuty, sebral mu šestkrát servis, sám o něj přišel jen jednou. Udělal jen 15 nevynucených chyb, Kanaďan jich měl 35. Prostějovský rodák narazí v dalším kole na Australana Tristana Schoolkatea.

O jediný servis v utkání přišel Menšík hned v úvodním gamu, poté ale soupeře třikrát brejkl a ujal se vedení. Ve druhém setu rozhodl český tenista díky brejku v 10. gamu. Ve třetí sadě utekl brzy do vedení 3:0 a duel dotáhl k postupu.

"Je to určitě obrovský úspěch. Tyhle zápasy a výhry v nich mě posouvají dál. Jsem nesmírně rád, že mám příležitost hrát proti těmto tenistům. Minulý rok jsem od nich dostával na prdel. Neříkám, že nemůžu dostat i teď, ale věřím si na ně víc. Je vidět, že jsem na kurtu uvolněnější a působím sebejistěji. Výhru nad Félixem na mém nejoblíbenějším grandslamu určitě řadím v téhle sezoně velice vysoko, protože hráčů z dvacítky jsem ještě moc neporazil," řekl Menšík.

Macháč je v žebříčku o 32 míst výš než sedmatřicetiletý Fognini a pozici favorita potvrdil. Zaváhal jen v úvodním setu, kdy nechal zkušeného Itala zlikvidovat ztrátu tří her, nakonec ale zvítězil 7:5. Pak už měl zápas pod kontrolou. Proměnil šest ze sedmi brejkbolů, Fogninimu jich naopak šest ze sedmi odvrátil. V druhém kole může narazit na Sebastiana Kordu.

"Přemýšlel jsem nad tím úplně stejně, že tady to bylo jediné, kde se mi nepodařilo prolomit vítězství v hlavním kole. Jsem rád, jak jsem to zvládl, protože se mi poslední dobou tak nedařilo. Dnes jsem ale vyhrál 3:0 na sety, což je vždy parádní, než vyhrát v pěti setech. Ušetří to síly, takže dnes úplně parádní výkon," podotkl Macháč.

Muchová drtila soupeřku vítěznými údery

Muchová, která po loňském semifinálovém výpadku s pozdější šampionkou Coco Gauffovou nehrála takřka deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí, postoupila do 2. kola posledního grandslamu sezony popáté v kariéře. Sedmapadesátou hráčku světa Volynetsovou přehrála v počtu vítězných míčů 29:6. Nemuselo ji mrzet ani 35 nevynucených chyb.

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho získala první set díky brejku ve čtvrté hře. Volynetsová si před začátkem druhého setu vzala pauzu na ošetření a nechala si obvázat levé stehno. Muchová sice ztratila vedení 3:1 a přišla třikrát o servis, soupeřku ale vždy ihned "brejkla" zpět a ve 12. gamu zakončila utkání druhým využitým mečbolem.

V další fázi se utká s nasazenou desítkou Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska, nebo s Japonkou Naomi Ósakaovou.

Dvaadvacetiletá Volynetsová vypadla na grandslamu potřetí za sebou s českou hráčkou. Ve Wimbledonu prohrála ve 2. kole s pozdější šampionkou Barborou Krejčíkovou, na Roland Garros nestačila ve stejné fázi na Markétu Vondroušovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články