Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Nosková na čerstvý titul nenavázala, z postupu se naopak radují Plíšková a Bouzková

Karolína Plíšková sice dostala "kanára", i tak může slavit. Finalistka turnaje z roku 2016 nakonec Egypťanku Majar Šafírovou porazila 6:3, 0:6 a 7:5. Druhé kolo US Open nemine ani Marii Bouzkovou, která přehrála německou kvalifikantku Evu Lysovou 6:2, 1:6 a 7:5. Neuspěla Linda Nosková, nasazené třicítce Julii Putincevové z Kazachstánu podlehla 6:7 a 4:6.

Linda Nosková na US Open
zdroj: Reuters autor: Geoff Burke

Dvaatřicetiletá Plíšková postoupila letos na grandslamu poprvé do 2. kola. Utkání vyhrála za dvě hodiny a 25 minut a v další fázi narazí na světovou pětku, Italku Jasmine Paolinovou.

Plíšková porazila Šarífovou i ve druhém vzájemném utkání a navázala na čtyři roky starý triumf z Roland Garros. Také tehdy zvítězila po třech setech. V dnešním zápase nasbírala šest es a 33 vítězných míčů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Menšík i Plíšková propluli do druhého kola

"Byly to docela nervy. První kola na grandslamech jsou vždycky náročná. Myslím, že jsem měla docela dobré momenty, pak jsem měla i pár horších. Soupeřka byla zakouslá a těžká, nedala mi moc bodů zadarmo, takže co jsem si neuhrála, to jsem neměla. Nehrálo se mi úplně nejlépe. Ale vybojované vítězství se počítá," řekla Plíšková.

Rodačka z Loun sice ztrácela v prvním setu 1:3, poté ale získala pět her v řadě a ujala se vedení. Druhá sada Plíškové nevyšla. Neudržela jediné podání a 89. hráčka světa Šarífová jí nadělila za čtyřicet minut "kanára".

V rozhodujícím třetím setu doháněla Plíšková dvakrát manko brejku. Pokaždé se jí ale podařilo srovnat a sama rozhodla ve 12. hře. V ní využila při servisu soupeřky první mečbol.

Bouzkovou zahránily brejky

Bouzková prošla do druhého kola US Open potřetí za sebou. První set získala díky třem brejkům, ve druhé sadě naopak o servis dvakrát přišla. Na začátku třetího setu ztrácela česká tenistka už 0:3, manko dvou brejků ale postupně smazala a za stavu 6:5 zahrála Lysová na mečbol dvojchybu. Bouzková příště narazí na nasazenou šestnáctku Ljudmilu Samsonovovou z Ruska.

"První zápasy jsou vždycky těžké, občas je náročné dostat se do rytmu. Jsem ráda, že jsem utkání nakonec vybojovala. Každá výhra se počítá. Těší mě, že mám příležitost si tady zahrát další zápas. Dost mi pomohlo, že soupeřka zakončila utkání dvěma dvojchybami," podotkla Bouzková.

Nosková na svůj premiérový titul nenavázala

Devatenáctiletá Nosková nenavázala ve Flushing Meadows na pár dní starý premiérový triumf z turnaje WTA v Monterrey. Proti Putincevové zahrála 25 vítězných míčů, udělala ale 34 nevynucených chyb. Zaznamenala nejhorší grandslamový výsledek v sezoně.

"Bylo to znát, že jsem se necítila jako v Monterrey. Ona (Putincevová) ale hrála dobře, takže jsem toho nemohla udělat moc jinak. Kdyby pár míčů dopadlo jinak, myslím, že třeba ten první set jsem mohla vyhrát," řekla Nosková.

První sadu svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy prohrála v tie-breaku 3:7. Ve druhém setu přišla Nosková o první tři servisy a Putincevová získala vedení 4:1. Čtvrtfinalistka letošního Australian Open Nosková sice ještě snížila a za stavu 4:5 odvrátila tři mečboly. Vzápětí ale nevyužila brejkbol a Putincevová poté čtvrtou možnost na ukončení zápasu využila.

"Asi by mi to dalo víc energie, kdybych ten první set měla. Nebyla tam ale chvíle, kdy se to zlomilo. Ještě jsem tam dotahovala, měla jsem na jejím servise (za stavu 3:4) 30:0, jenže ona ten set dobře dohrála. Servisem jsem si také skoro vůbec nepomohla. To mě trochu rozhodilo," podotkla Nosková.

"Soupeřku jsem předtím viděla. Měla poslední dobou pár dobrých zápasů, ale hrály jsme víceméně vyrovnaně. Myslím, že jsem to spíš já prohrála, než ona vyhrála," doplnila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články