Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

V takovéto zemi pracovat nemůžu, řekl kouč Kuchty a skončil. Svitolinová odmítla hrát proti Rusce

Měl pokračovat v krocích Ralfa Ragnicka a v Lokomotivu Moskva nastolit moderní přístup k fotbalu. Ještě než ale začala jarní část, německý trenér Markus Gisdol v týmu, za který hraje nově Jan Kuchta, skončil. Důvodem je invaze Ruska na Ukrajinu. Podobně razantní byl i asistent trenéra moskevského Dynama a bývalý ukrajinský útočník Andrij Voronin, jenž z města uprchl. Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová zase odmítla hrát proti Rusce Anastasii Potapovové a raději odstoupila z turnaje v mexickém Monterrey.

Jan Kuchta (vpravo) v dresu Lokomotivu Moskva
zdroj: Twitter Lokomotiv Moskva

"Trénování je nejlepší práce na světě. Ale nemůžu pracovat v zemi, jejíž lídr je zodpovědný za válku v Evropě," řekl Gisdol v rozhovoru pro deník Bild. "To se neshoduje s mými hodnotami," přidal.

Dvaapadesátiletý kouč v Lokomotivu skončil po necelých pěti měsících. "Nemůžu přece vést v Moskvě trénink, když jen o pár kilometrů dál se dávají rozkazy, které mají za následek utrpení lidí v celé jedné zemi," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní svazy a federace vylučují Rusko kvůli agresi

"Je to moje osobní rozhodnutí a jsem o něm absolutně přesvědčen," uvedl Gisdol, který do Lokomotivu přišel loni v říjnu. S moskevským celkem mu po 19 kolech ruské ligy patřilo deváté místo.

Svitolinové vadí postoj tenisových organizací

Proti soupeřce ze země, která okupuje její vlast, odmítla nasazená jednička Svitolinová nastoupit. Vadí jí liknavý postoj tenisových organizací WTA, ATP a ITF, které zatím neohlásily žádné kroky vůči ruským a běloruským tenistům na mezinárodních turnajích. 

Elina Svitolinová
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Svitolinová na sociálních sítích zveřejnila prohlášení, v němž požaduje, aby se tenisové organizace řídily doporučením Mezinárodního olympijského výboru na účast sportovců z Ruska a Běloruska jen v neutrálních barvách.

Bylo to před tím, než MOV postoj přitvrdil a vyzval k úplnému vyloučení ruských a běloruských sportovců a funkcionářů ze všech mezinárodních sportovních soutěží.

Svitolinová byla vůči ruským sportovcům shovívavá. "Z ničeho žádného ruského sportovce neviním. Oni nejsou zodpovědní za invazi do mé vlasti. Navíc bych chtěla ocenit všechny hráče, zejména ruské a běloruské, kteří statečně vyjádřili svůj protiválečný postoj. Jejich podpora je zásadní," řekla sedmadvacetiletá tenistka.

Proti válce na Ukrajině se minulý týden jasně vyjádřil například ruský vítěz turnaje v Dubaji Andrej Rubljov, když po vítězném semifinále napsal na kameru slogan "No War Please".

Dynamo podle svého webu s Voroninem rozvázalo smlouvu po vzájemné dohodě. "Čtyři dny mi bylo špatně, opravdu špatně. Když jsem viděl obrázky z mé vlasti, když jsem sledoval zprávy. Bylo to tak neskutečné jako z filmu, jenže jako z hororu. Už mi docházejí slova," řekl dvaačtyřicetiletý kouč v Německu pro deník Bild.

Je hrdý na to, jak Ukrajina statečně vzdoruje invazi ruského agresora. "Máme krásná města, skvělé obyvatele. Budeme dál bojovat a zvítězíme. Ale cena je příliš vysoká, když pomyslím na všechny mrtvé... Žijeme v roce 2022, ne v dobách druhé světové války," prohlásil Voronin.

"Mám přátele v Charkově, Kyjevě, mé rodné Oděse. Dostávám zprávy každých pět minut, je to těžké. Chci jenom nějak pomoci, penězi, jakkoliv. Neměl bych to říkat, ale kdybych byl teď na Ukrajině, pravděpodobně bych v ruce také držel zbraň," dodal hráč se 74 starty a osmi góly za národní tým. Vyzval k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina, pomoci uprchlíkům a dodání zbraní Ukrajině.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články